Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως η Neuralink τοποθέτησε σε άνθρωπο το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμά της
Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως η νεοφυής εταιρεία Neuralink, της οποίας είναι συνιδρυτής, τοποθέτησε την Κυριακή σε ασθενή το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμά της, μια επέμβαση η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί επανειλημμένα από άλλες εταιρείες και ερευνητές.
Η Neuralink, με έδρα το Φρίμοντ (Καλιφόρνια), προάστιο του Σαν Φρανσίσκο, είχε πάρει το Μάιο το πράσινο φως της FDA, της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές.
Το εμφύτευμά της, μεγέθους ενός νομίσματος, είχε ήδη τοποθετηθεί στον εγκέφαλο ενός πίθηκου μακάκου, ο οποίος κατάφερε να παίξει το βιντεοπαιγνίδι «Pong» χωρίς χειριστήριο ούτε πληκτρολόγιο.
«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μια υποσχόμενη δραστηριότητα νευρώνων», έγραψε ο Έλον Μασκ στην πλατφόρμα X για το εμφύτευμα σε ασθενή.
The first human received an implant from @Neuralink yesterday and is recovering well.
Initial results show promising neuron spike detection.
— Elon Musk (@elonmusk) January 29, 2024
Η Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι επ’ ουδενί η πρώτη που τοποθετεί εγκεφαλικό εμφύτευμα σε άνθρωπο.
Το Σεπτέμβριο, η ολλανδική εταιρεία Onward είχε ανακοινώσει πως δοκιμάζει τη σύνδεση ενός εγκεφαλικού εμφυτεύματος με ένα άλλο το οποίο διεγείρει τον νωτιαίο μυελό, με στόχο να μπορέσει ένας τετραπληγικός ασθενής να ανακτήσει κινητικότητα.
Από το 2019, ερευνητές του ινστιτούτου Clinatec της Γκρενόμπλ είχαν παρουσιάσει ένα εμφύτευμα που, αφού τοποθετηθεί, επιτρέπει σε ένα τετραπληγικό άτομο να κινεί έναν εξωσκελετό, καθώς και να κινεί τα χέρια ή να μετακινείται.
Η Neuralink συγκέντρωσε πρόσφατα 323 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές σε δύο δόσεις, τον Αύγουστο και το Νοέμβριο.
Η Neuralink λέει πως θέλει κι αυτή να κάνει παράλυτους ασθενείς να περπατήσουν ξανά, αλλά επίσης να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς, ακόμη και να γιατρέψει ψυχιατρικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη.
Ο Έλον Μασκ φιλοδοξεί επίσης να προσφέρει το εμφύτευμά του σε όλους, ώστε να επιτρέψει την καλύτερη επικοινωνία με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να περιορίσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τον «κίνδυνο για τον πολιτισμό μας» που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.