Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
21.11.2024

Στις 13 Νοεμβρίου του 2015 σημειώνονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Το μοιραίο εκείνο απόγευμα, έγινε μια σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί. Διαβάστε το χρονικό.
Στις 13 Νοεμβρίου του 2015 σημειώνονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Από τις 21:16 (ώρα Γαλλίας) και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3 ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στο Σταντ ντε Φρανς στο Σαιν-Ντενί, βόρεια του κέντρου της πρωτεύουσας, και αλλού στο Ιλ-ντε-Φρανς.

Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τις 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν 8 ένοπλοι, ενώ οι αρχές αναζητούν στη Γαλλία και τις γύρω χώρες συνεργάτες τους που παραμένουν ελεύθεροι.

Αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο Μπατακλάν. Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, από τους οποίους οι 80 σε σοβαρή κατάσταση.

Πριν από την επίθεση, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο οπότε είχαν σκοτωθεί δεκαεπτά άνθρωποι.

Πυροβολισμοί στη Rue de Charonne

Δύο επιτιθέμενοι πυροβόλησαν για μερικά λεπτά προς τη βεράντα του La Belle Équipe, ενός εστιατορίου στην οδό rue de Charonne, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, περίπου στις 21:50. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τα πυρά των ενόπλων σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Σφαγή στο θέατρο Le Bataclan

Το Θέατρο Μπατακλάν το 2008

Στο θέατρο Bataclan, στην Boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal έπαιζε για ένα κοινό περίπου 1.500 ατόμων. Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, τέσσερις μαυροντυμένοι άνδρες με τυφέκια AK-47 μπήκαν στην αίθουσα. Μάρτυρες άκουσαν τους ένοπλους να φωνάζουν «Αλλάχ Άκμπαρ» λίγο πριν επιτεθούν κατά του πλήθους με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Μια ρεπόρτερ του ραδιοφώνου, η Julien Pearce, η οποία παρακολουθούσε τη συναυλία, ανέφερε ότι οι ένοπλοι δρούσαν ήρεμα και με αποφασιστικότητα, λέγοντας στο CNN ότι ξαναγέμισαν τα όπλα τους τρεις ή τέσσερις φορές.

Γύρω στις 22:00, οι δράστες άρχισαν να συλλαμβάνουν ομήρους μεταξύ των θεατών, καθώς η αστυνομία έφτανε έξω από την αίθουσα συναυλιών. Στα χέρια των ενόπλων βρέθηκαν 60 – 100 όμηροι. Τα μέλη του συγκροτήματος μπόρεσαν να διαφύγουν χωρίς τραυματισμούς. Ένας μάρτυρας ο οποίος διέφυγε την επίθεση δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι οι επιτιθέμενοι ήταν πέντε ή έξι και ορισμένοι από αυτούς αναφέρθηκαν στη δράση της Γαλλίας στη Συρία. Ένας μάρτυρας στο Μπατακλάν δήλωσε ότι ένας ένοπλος φώναξε, «Αυτό είναι συνέπεια του κακού που κάνει ο Ολλάντ στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο».  Υπήρξαν περαιτέρω επιθέσεις στην αστυνομία και στους πρώτους διασώστες που έφτασαν στη σκηνή μετά τις πρώτες αναφορές για πυροβολισμούς μέσα στο θέατρο.

Περίπου στις 00:15, η αστυνομία ξεκίνησε επίθεση στο θέατρο, μετά από αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν αρχίσει να δολοφονούν τους ομήρους. Η κατάσταση ομηρίας έληξε στις 00:58 με τον θάνατο των ενόπλων και την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αρχικές αναφορές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου 100,  ωστόσο, η καταμέτρηση αναθεωρήθηκε αργότερα σε 87

Τέσσερις επιτιθέμενοι έχασαν τη ζωή τους, τρεις από αυτούς ανατινασσόμενοι με γιλέκα αυτοκτονίας. Ο τέταρτος πυροβολήθηκε από την αστυνομία, και το γιλέκο του ανατινάχθηκε όταν έπεσε. Ολόκληρη η γειτονιά γύρω από την περιοχή είχε αποκλειστεί μετά από τις επιθέσεις.

Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, οι οποίοι είναι Εβραίοι, δήλωσαν ότι το θέατρο είχε απειληθεί και παλαιότερα.

Ένας άλλος επιτιθέμενος ανατινάχθηκε με το γιλέκο αυτοκτονίας του στην Boulevard Voltaire, κοντά στο θέατρο Μπατακλάν.

https://www.youtube.com/watch?v=uG1t-CccY14

Δράστες

O Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ διακήρυξε στις 14 Νοεμβρίου ότι οι επιθέσεις είχαν οργανωθεί από το εξωτερικό, «από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια».

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ άτομα που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν δράστες, αν και οι αρχές συνέχισαν να ψάχνουν για τα άτομα που πυροβόλησαν στα εστιατόρια.

  • Τέσσερις επιτέθηκαν στο θέατρο Bataclan φορώντας μαύρα ρούχα και χρησιμοποιώντας στρατιωτικά τουφέκια AK-47. Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν με τα γιλέκα αυτοκτονίας τους κατά τη διάρκεια της επιδρομής της αστυνομίας στο θέατρο. Ο τέταρτος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς της αστυνομία λίγο πριν εκραγεί γιλέκο του.
b33
  • Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα γιλέκα τους κοντά στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς. Ένα διαβατήριο Συρίας βρέθηκε κοντά σε έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία. Η αυθεντικότητα του διαβατηρίου τέθηκε υπό αμφισβήτηση και πολλοί αναλυτές επεσήμαναν ότι πλαστά Συριακά διαβατήρια μπορούν να βρεθούν εύκολα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα Νίκος Τόσκας επιβεβαίωσε ότι το Συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στον ένοπλο ανήκε σε άτομο που είχε καταχωρηθεί ως πρόσφυγας στην Λέρο, τον Οκτώβριο. Επίσης, αναφέρθηκε ότι ένα αιγυπτιακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο σώμα άλλου βομβιστή.
  • Ο όγδοος επιτιθέμενος πυροδότησε το γιλέκο του στο Boulevard Voltaire κοντά στο θέατρο Μπατακλάν.

Ένας από τους επιτιθέμενους αναγνωρίστηκε ως Γάλλος εξτρεμιστής, γνωστός στην αστυνομία για τις δραστηριότητές του.

Η Le Figaro, ανέφερε ότι ένας από τους επιτιθέμενους είχε αναγνωριστεί, και ότι είχε το προφίλ μαχητή που επέστρεψε από τη Συρία για να διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις.

Ανάληψη ευθύνης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για το θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας».

Θύματα

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 352 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, με τουλάχιστον 99 σε κρίσιμη κατάσταση.  Μεταξύ των νεκρών αναφέρθηκαν ένας Σουηδός, δυο Βέλγοι, ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος, δύο Ρουμάνοι, και δυο Αμερικανοί.

nekroiparisi1

Συνέπειες

Επίσημη απάντηση

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας από τον γαλλικό λαό να παραμείνει δυνατός απέναντι σε τέτοια περιστατικά. Ο Ολλάντ επισκέφθηκε, επίσης, το θέατρο Μπατακλάν και ορκίστηκε να αγωνιστεί “ανελέητα” κατά της τρομοκρατίας. Ο Ολλάντ προέδρευσε, επίσης, συνάντησης έκτακτης ανάγκης του Γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου εκείνο το βράδυ, και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το επόμενο πρωί. 

Οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους του Παρισιού να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για τη δική τους ασφάλεια. Ο Ολλάντ ακύρωσε επίσης το ταξίδι του στην Αττάλεια για τη διάσκεψη των G-20, στέλνοντας στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Στις 14 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Ολλάντ ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ασφάλεια

oi-epitheseis-sto-parisi-apokaluptoun-ta-stratigika-oria-tou-isis

Σε απάντηση στις επιθέσεις, η Γαλλία τέθηκε υπό πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για πρώτη φορά από το 2005, τα σύνορα έκλεισαν προσωρινά, και 1.500 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Παρισιού για να βοηθήσουν την αστυνομία στη διατήρηση της τάξης. Τέθηκαν αμέσως σε ισχύ δύο σχέδια εκτάκτου ανάγκης, το plan blanc (λευκό σχέδιο διαχείρισης αυξημένου αριθμού θυμάτων, για το Ιλ ντε Φρανς) και το plan rouge (κόκκινο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, σε όλη την πόλη).

Στο Παρίσι κηρύχθηκε η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από 70 χρόνια.

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ και Ορλύ ως επί το πλείστον δεν επηρεάστηκαν. Η American Airlines ανέβαλε τις πτήσεις της προς Παρίσι μέχρι νεωτέρας. Πολλοί σταθμοί του μετρό του Παρισιού στο 10ο και 11ο διαμέρισμα έκλεισαν λόγω των επιθέσεων. Η συγκοινωνία μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου με το Eurostar παρέμεινε σε λειτουργία, αλλά στον απόηχο των επιθέσεων τα τρένα ταξίδεψαν σχεδόν χωρίς επιβάτες.

Όλα τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στο Παρίσι αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά την επόμενη ημέρα. Τα αθλητικά γεγονότα στη Γαλλία για το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοέμβρη αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Η Ντίσνεϋλαντ του Παρισιού έκλεισε τα πάρκα της για πρώτη φορά, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις. Είχε λειτουργήσει καθημερινά από τότε που άνοιξε το 1992. Ο Πύργος του Άιφελ, σύμβολο της πόλης που επισκέπτονταν 20.000 άτομα καθημερινά, έκλεισε επ’ αόριστον.

Διεθνείς αντιδράσεις

Πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, η Αγία Έδρα και τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν μηνύματα συλλυπητηρίων και αλληλεγγύης στον απόηχο των επιθέσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=zho9eid_ls4

imagehandler
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.