Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποχρεώνει την H&M να αναστείλει τη διαδικασία τροποποίησης των ατομικών της συμβάσεων
Σε αναστολή της διαδικασίας νέας τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων υποχρεώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας την H&M μέχρι αυτή να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τις παραβιάσεις στην εργατική νομοθεσία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
Συγκεκριμένα, το ΣΕΠΕ εντόπισε παραβιάσεις που αφορούν σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας, μετακίνηση υπαλλήλων σε όλη την Ελλάδα χωρίς αποζημίωση εξόδων, τροποποίηση του χαρακτήρα συμφωνημένου επιδόματος προς τους εργαζόμενους και υποχρέωση κάλυψης των εξόδων εκπαίδευσης υπαλλήλων από τους ίδιους.
Η έρευνα αφορά στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή και έγινε μετά από πρόσφατες καταγγελίες για «ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας» στην τροποποιητική σύμβαση, λίγο πριν από προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ακόμη, με τις νέες ατομικές συμβάσεις η H&M μετονομάζει σε «οικειοθελή παροχή» το συμφωνημένο επίδομα που έδινε η εταιρεία σε όλους τους εργαζόμενους έως τώρα, προφανώς για να μπορεί να το περικόψει αργότερα, ενώ βάζει τους εργαζομένους να πληρώνουν για την εκπαίδευσή τους.
Tο Δελτίο Ελέγχου στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρατηρήσεις και συστάσεις του ΣΕΠΕ, στις τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν όροι που αντιβαίνουν σε διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ, ταυτόχρονα, καταγράφονται ρήτρες διατυπωμένες με ασάφεια (με προφανή σκοπιμότητα) ώστε να μην είναι κατανοητές από τους εργαζόμενους.
Την απόσυρση των ατομικών συμβάσεων εργασίας είχε ζητήσει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας απευθυνόμενη στην εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας. «Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την προσπάθεια της Διοίκησης της πολυεθνικής εταιρείας H&M, η οποία με εκβιαστικό τρόπο και με αστείες δικαιολογίες προσπαθεί να αλλάξει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, να καταργήσει δικαιώματα και συμφωνημένες παροχές και να επιβάλει όρους εργασίας ακόμα και παράνομους».
«Είναι απορίας άξιον, εάν η κεντρική Διοίκηση της Εταιρείας στη Σουηδία γνωρίζει αυτή την εξευτελιστική για τους εργαζόμενους διαδικασία και τούτο διότι η πολυεθνική Η&Μ έχει ήδη υπογράψει από το 2004 Συμφωνία με τη διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο του Εμπορίου (UNI Commerce)», ανέφερε η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων σήκωσαν πανό που έγραφε: «Όχι στις συμβάσεις εξαθλίωσης της H&M. Αγωνιζόμαστε για συλλογικές συμβάσεις με βάση της σύγχρονες ανάγκες».