Η αγάπη είναι υγεία: Οι Γιατροί του Κόσμου στο Athens Pride 2024
Επειδή «ένας νόμος δεν αρκεί» για την εμπέδωση της ισότητας και την άρση των διακρίσεων. Επειδή κανέν@ δεν πρέπει να δέχεται αποκλεισμούς απλώς επειδή είναι διαφορετικ@. Επειδή όλ@ πρέπει να απολαμβάνουν εξίσου το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην αγάπη. Επειδή η αγάπη είναι υγεία. Και όραμα είναι η εξάλειψη του στίγματος και ένας κόσμος με καθολική ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία.
Οι Γιατροί του Κόσμου στηρίζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στη διαφορετικότητα και συμμετέχουν και φέτος στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας Athens Pride 2024, συντασσόμενοι πίσω από το κεντρικό σύνθημα «Ένας νόμος δεν αρκεί».
Ενώνοντας τη φωνή τους με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν πλήρη κοινωνική ένταξη και ορατότητα στο σύνολο των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ολοκληρωμένη και συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, εκπαίδευση ευαισθητοποίησης στον τομέα της υγείας ώστε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αναζητούν άφοβα κρίσιμη ιατρική περίθαλψη, καθώς και να εξαλειφθεί το στίγμα που συνοδεύει τα άτομα που ζουν με τον HIV αποτρέποντας την πρόσβασή τους σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.
Έτσι, το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στο ανοιχτό περίπτερο των Γιατρών του Κόσμου, στην πλατεία Συντάγματος, θα γίνεται ενημέρωση αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης και πρόληψης του ιού του HIV, επισήμανση των επικίνδυνων συμπεριφορών που εκθέτουν στον ιό, ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη του στίγματος όσων ασθενούν αλλά και ενθάρρυνση για προληπτικό έλεγχο.
Παράλληλα, μεταξύ 17.00 και 20.00 θα διενεργείται δωρεάν rapid testing για τον HIV, την ιογενή ηπατίτιδα και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), μια δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα 4C (Crossing Countries, Crossing Communities), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα EU4Health 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, από τις 11.00 το πρωί, οι Γιατροί του Κόσμου σας περιμένουν όλ@ στο Σύνταγμα για να γιορτάσουμε μαζί τη χαρά της διαφορετικότητας και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, κόντρα στον φόβο, στις προκαταλήψεις, στις διακρίσεις, στους αποκλεισμούς.