Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.11.2024

Συζήτηση: Αργή και γρήγορη βία στην Ελλάδα – Ο Καθρέφτης και το Μαχαίρι

Σάββατο 5/10 στις 18.30 στο State of Concept Athens.
Συζήτηση: Αργή και γρήγορη βία στην Ελλάδα – Ο Καθρέφτης και το Μαχαίρι

Στο δημόσιο πρόγραμμα που πλαισιώνει την έκθεση των Forensic Architecture “Βία, Γρήγορη και Αργή”, θα συζητηθούν οι νέες μορφές βίας που αναδύονται από τις αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, οι οποίες αναζωπυρώνουν τις φασιστικές και ξενοφοβικές ρητορικές μέσω ενός νέου είδους απολυταρχισμού, ο οποίος κάποιες φορές επιτελείται ακόμα και από εκλεγμένες κυβερνήσεις -και κατ’επέκταση τους ίδιους τους πολίτες.

Στο δεύτερο κομμάτι του δημοσίου προγράμματος, συζητάμε την περίπτωση της Ελλάδας συγκεκριμένα και την αυξομείωση αλλά και κανονικοποίηση της κρατικής βίας την τελευταία δεκαετία.

Σε μια κοινή παρουσίαση-συζήτηση, οι Άννα Κουρουπού, Μαρία Λουκά και Γιάννης Μπαμπούλιας, θα αναλύσουν τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται σε πολλαπλά επίπεδα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Συντονίζει η Ηλιάνα Φωκιανάκη

18.40 Εισαγωγή Ηλιάνα Φωκιανάκη
19.00 Άννα Κουρουπού, Μαρία Λουκά, Γιάννης Μπαμπούλιας

Τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Βιογραφικά

H Άννα Κουρουπού είναι τρανς ακτιβίστρια, αρθρογράφος και διευθύντρια του Κέντρου Ημέρας Red Umbrella. Το «Red Umbrella Αthens» (RUA), είναι πρωτοβάθμιος φορέας πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ, στο κέντρο της Αθήνας. Συγκροτήθηκε από το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Σύλλόγο Ασθενων Ήπατος Ελλαδας «Προμηθεας». Υπήρξε Γενική Γραμματείας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (2013-2017) όπου και συνετέλεσε στην προώθηση του νοσμοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, το οποίο ψηφίστηκε στην Ελληνική βουλή το 2017. Η Κουρουπού έχει δώσει διαλέξεις στο 22o Διεθνές Συμπόσιο για το AIDS στο Άμστερνταμ (2018, στο TEDX Chania μεταξύ άλλων.

Η Μαρία Λούκα είναι δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Έχει αναλάβει την αρχισυνταξία και το σενάριο σε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Cosmote History, της ΕΡΤ και του Vice Greece. Αυτή την περίοδο συν-σκηνοθετεί και κάνει την έρευνα για το ντοκιμαντέρ «Πένθος: Αυτοί που μένουν πίσω», καθώς και το σενάριο για μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Cosmote History. Ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσφυγική κρίση και τα ζητήματα έμφυλης ισότητας, έχει συνεργαστεί με αρκετά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα (Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΒΗΜΑgazino, Vice, protagon, Inside Story). Πλέον γράφει στο Omnia και την Popaganda. Για τη δουλειά της έχει βραβευτεί το 2013 με το Δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου», το 2018 με το Migration Media Award, ενώ έχει προταθεί 4 φορές για το European Press Prize. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων «Zak/ Zackie Oh» , «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες Ροές/ Άγνωστες Οδύσσειες» και στον τόμο «Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα».

Ο Γιάννης Μπαμπούλιας είναι δημοσιογράφος και ερευνητής. Αυτή τη στιγμή είναι Resonant Voices Fellow με το Balkan Investigative Reporting Network και μέλος της ερευνητικής ομάδας Manifold. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στα Atlantic, Foreign Policy, London Review of Books, New Statesman, Guardian αλλά και περιοδικά τέχνης όπως το Frieze, ενώ έχει συνεργαστεί και με παραγωγές του BBC και του Channel 4.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.