Ο ωφελιμιστικός κόσμος τον αποκαλεί «αυτός που φέρνει τα δώρα», ωστόσο σε κάθε χώρα έχουμε διαφορετικό τρόπο που αποκαλούμε τον Πατέρα τον Χριστουγέννων.
Πολλαπλοί μύθοι υπάρχουν για το παγανιστικό φεστιβάλ, το οποίο συνεπιλέχθηκε από τον Χριστιανισμό. Ποιός δεν έχει συσχετίσει άλλωστε τον Δεκέμβριο με την φιγούρα αυτού του συμπαθητικού γέρου με τη γενειάδα, τις μαγικές ιδιότητες και την φιλανθρωπική ή/και επικριτική του διάθεση.
Σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει μια βερσιόν του Άγιου Βασίλη, αλλά τα ονόματα είναι σαφώς διαφορετικά. Ο Jakub Marian, γλωσσολόγος-χαρτογράφος, δημιούργησε έναν τέλειο χάρτη με την πληθώρα των ονομάτων που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη για τον Άη Βασίλη.
Στην Ισπανία, τον φωνάζουν Papa Noel, στην Τουρκία Noel Baba και στην Ρουμανία Moș Crăciun (Γέρος των Χριστουγέννων).
Κεντροευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία τον αποκαλούν Ježíšek (ο Ιησούς Μωρό).
Στις Πολωνία και Ισλανδία έχουν μοναδικά ονόματα για τον κύριο με την κόκκινη στολή: Saint Nicholas και Jólasveinar (παλικάρι των Χριστουγέννων).
Παρόλο που η Φιλανδία έχει υιοθετήσει το διάταγμα των χωρών της Coca Cola που απεικονίζουν τον Αη Βασίλη ως άνθρωπο, το όνομά του παραμένει Joulupukki, δηλαδή κατσίκα των Χριστουγέννων.
Επίσης, στην Καταλωνία στις 25 του Δεκέμβρη γιορτάζουν τον Tió de Nadal, ή αλλιώς τον χριστουγεννιάτικο κορμό, ο οποίος παραδοσιακά ρίχνεται στην φωτιά για να «εξαγνίσει». Συνήθως αναφέρεται ως «o κορμός των σκ**ών».
Πηγή: Independent