Politico: Ξύλο και ναζί στους δρόμους αλλά ο Μητσοτάκης κάνει τα στραβά μάτια
Εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδα Politico αναφέρεται στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή και τις φασιστικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, το Politico αφήνει ευθείες αιχμές προς την κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη πως κάνει τα στραβά μάτια -συχνά- για να «συγκρατεί στο κομματικό στρατόπεδο τους δεξιόστροφους ψηφοφόρους του».
Υπενθυμίζει μάλιστα «ότι τρεις από τους κορυφαίους υπουργούς στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο Μητσοτάκη προέρχονται επίσης από το πρώην υπερ-εθνικιστικό κόμμα ΛΑΟΣ, επιλογές που θεωρούνται ως τρόπος να συγκρατεί ο πρωθυπουργός την ακροδεξιά πτέρυγα της παράταξης του».
«Στο όνομα της ένταξης της ακροδεξιάς στη Νέα Δημοκρατία, κινδυνεύουμε να κάνουμε κυρίαρχη την ακροδεξιά ατζέντα», σχολίασε με έμφαση στο Politico, ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.
Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά και σε μια εξίσου επικίνδυνη ενέργεια νομικών, ακαδημαϊκών και στρατιωτικών οι οποίοι δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή όπου «θρηνούν» για τη διάβρωση της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδας και επικρίνουν, εν μέρει, τον προσανατολισμό στην ισότητα των LGBTQ+ ατόμων.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Politico
Τον Οκτώβριο του 2020 οι ηγέτες της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, με τη δικαστική απόφαση να δίνει ένα ισχυρό χτύπημα στην άνοδο του ριζοσπαστικού, ακραία βίαιου εθνικισμού. Ωστόσο, αναφέρει το politico, μόλις έναν χρόνο μετά οι εξτρεμιστικές θέσεις επανεμφανίστηκαν.
Στη Θεσσαλονίκη νεαροί πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες κατά φοιτητών και ακτιβιστών, οδηγώντας δύο άτομα στο νοσοκομείο και δεκάδες άλλους παγιδευμένους σε τάξεις σχολείων. Βίντεο δείχνουν αρκετούς από τους επιτιθέμενους να χαιρετούν ναζιστικά.
Στην Αθήνα, μέλη αντιφασιστικής ομάδας δέχθηκαν επίθεση στις αρχές του μήνα με λοστάρια και μαχαίρια, με τουλάχιστον τρεις να τραυματίζονται, ενώ ένας από τους δράστες έχει ήδη συλληφθεί, καθώς ταυτοποιήθηκε λόγω τατουάζ με σβάστικα που έφερε πάνω του.
Υπερεθνικιστές & οπαδοί παραθρησκευτικών ομάδων σε διαμαρτυρίες κατά του εμβολίου
Και σε όλη τη χώρα υπερεθνικιστές και φανατικοί οπαδοί παραθρησκευτικών ομάδων πραγματοποιούν διαμαρτυρίες κατά του εμβολίου, ενώ οι συγκεντρώσεις αυτές αυξάνονται.
Η βία στους δρόμους και η ανοιχτή στήριξη σε ναζιστικές οργανώσεις είναι σε άνοδο προκαλώντας ανησυχία στις αρχές, ενώ αριστεροί ερευνητές προειδοποιούν ότι οι ακροδεξιές απόψεις στη χώρα μπορεί να είχαν υποχωρήσει, αλλά ποτέ δεν έφυγαν από τη χώρα.
Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να έχουν ακροατήριο μέσα από τη φυλακή, την ώρα που νέα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν υποστήριξη και οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι απόψεις αυτές βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, υπενθυμίζοντας την ανοιχτή επιστολή ακαδημαϊκών και στρατιωτικών οι οποίοι επέκριναν την διάβρωση της ελληνικής ταυτότητας, κατηγορώντας την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
Εν τω μεταξύ ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορείται πως κάνει τα στραβά μάτια ελπίζοντας να κρατήσει με το μέρος του τους ακραίους ψηφοφόρους που τον στηρίζουν.
«Υπάρχει μια υπερσυντηρητική δεξιά στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία στηρίζεται και τρέφεται από την εκκλησία και συμμετέχει στα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής σκηνής» δηλώνει ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηρίζει, ακόμη, τις δυνάμεις αυτές «τροχοπέδη σε κάθε μεταρρύθμιση προς μια σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία που είναι σύμφωνη με τις αξίες του διαφωτισμού».
Εξακολουθεί να έχει επιρροή η Χρυσή Αυγή
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα μετά τις καταδίκες δεν έχει δημόσιο λόγο, μερικά από τα ηγετικά στελέχη του βρίσκουν τον τρόπο να στέλνουν μηνύματα μέσω φυλακή. Ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης δημιούργησε δικό του κόμμα και κατάφερε να διοργανώσει ακόμη και πορείες διαμαρτυρίας. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το κανάλι του στο youtube και το κινητό του τηλέφωνο για να κάνει παρεμβάσεις μέσα από τη φυλακή. Οι ενέργειές του σταμάτησαν όταν η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έδωσε εντολή να του πάρουν το κινητό τηλέφωνο.
Το μίσος, όμως είναι εμφανές σε αρκετά μέρη της χώρας, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα όπου ένα μείγμα υπερεθνικισμού, φονταμενταλισμού και ακροδεξιάς είναι παραδοσιακά πιο δημοφιλές.
Μετά τις επιθέσεις σε φοιτητές και ακτιβιστές στη Θεσσαλονίκη η νεολαία της Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας συγχαρητήρια στους δράστες, ενώ οι επιθέσεις στην Αθήνα θύμισαν παλαιότερες εποχές με μέλη της ναζιστικής οργάνωσης.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα βλέπει μια επανεμφάνιση «παράνομων δραστηριοτήτων στα ακροδεξιά από μιμητές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία και η ευρύτερη διάδοση θεωριών συνωμοσίας».
Ο Άρειος Πάγος, από την πλευρά του, διέταξε έρευνα για τα περιστατικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Νέες ακροδεξιές προσωπικότητες
Εν μέσω κατάρρευσης της επιρροής της Χρυσής Αυγής μια νέα… σοδειά ηγετών της άκρας δεξιάς έχει βγει στο προσκήνιο χρησιμοποιώντας συχνά ρατσιστική, ξενοφοβική, μισογυνιστική ή ομοφοβική ρητορική.
Στο ελληνικό κοινοβούλιο η Ελληνική Λύση αντικατέστησε την Χρυσή Αυγή ως το πιο ισχυρό ακροδεξιό κόμμα με σκληρές αντιμεταναστευτικές προτάσεις και εθνικιστική ρητορική.
Προσπάθεια δημιουργίας νέου ακροδεξιού κόμματος;
Εντός της ελληνικής κοινωνίας, ωστόσο, μια ομάδα δημοσίων προσώπων εξέφρασε την… αγωνία της για το μέλλον της ελληνικής οικογένειας και τον ρυθμό γεννήσεων στη χώρα, την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μέσω ανοιχτής επιστολής, την οποία αρκετοί ερμηνεύουν ως προσπάθεια δημιουργίας νέου ακροδεξιού κόμματος.
«Είναι μια ένωση ακραίων υπερεθνικιστών, υπερσυντηρητικών» σημειώνει για την επιστολή των 160 ο Γιώργος Παγουλάτος, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει εκφράσει τον θαυμασμό της στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος προωθεί την «χριστιανική ταυτότητα» και συγκρούεται με ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνησή του για οπισθοδρόμηση και μέτρα κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.
«Προς το παρόν το μέτωπο είναι διασπασμένο με αρκετές από αυτές τις προσωπικότητες να βλέπουν τον εαυτό τους ως μικρό Φίρερ γύρω από τον οποίο μπορούν να ενωθούν οι υπόλοιποι» επισημαίνει ο κ. Παγουλάτος.
Πολύ «μαλακός» με την ακροδεξιά
Οι αριστερόστροφοι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι είναι διστακτικός στο να δώσει ηχηρή απάντηση στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, επειδή φοβάται πως θα απομακρύνει τους ακραίους ψηφοφόρους του. Ο φόβος του Μητσοτάκη, λένε, είναι πως η άνοδος μια ακροδεξιάς δύναμης θα πάρει ψήφους από την Νέα Δημοκρατία.
«Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που ανησυχεί συνεχώς για το πώς θα κρατήσει το ακροδεξιό κοινό κοντά του, από το οποίο ψαρεύει με χαρά ψήφους» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά «όποιος ξεπερνά τα όρια δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».
Σε ορισμένες περιστάσεις η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει βήματα για να «καθαρίσει» στο στρατόπεδό της και στις αρχές του μήνα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος διεγράφη αφού επιτέθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα. Ο πρώην τηλεπαρουσιαστής είναι γνωστός για την εμπρηστική αντιμεταναστευτική ρητορική του. Πρόσφατα ο Μπογδάνος πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι να πάρει Αφγανούς πρόσφυγες στο σπίτι του, όταν ο Ιταλός πολιτικός ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να προσφέρουν άσυλο σε πρόσφυγες.
Η τιμωρία Μπογδάνου ήρθε πολύ αργά
Πολλοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η τιμωρία ήρθε πολύ αργά ή ότι ο Μπογδάνος δεν θα έπρεπε καν να είχε συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος από την αρχή, καθώς οι απόψεις του ήταν γνωστές στη χώρα.
Και λίγη ώρα αφότου διεγράφη ο Κ. Μπογδάνος, ο κοντινός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι ο βουλευτής δεν έχει διαγραφεί από το κόμμα και άφησε ανοιχτή την πόρτα της επιστροφής.
Άλλοι επικριτές επισημαίνουν ότι στο τωρινό υπουργικό του συμβούλιο ο Μητσοτάκης έχει τρία πρώην στελέχη του υπερεθνικιστικού κόμματος ΛΑ.ΟΣ..
«Το θέμα είναι να μην αντικαταστήσουμε την εγκληματική Χρυσή Αυγή με μια νομιμόφρονα Χρυσή Αυγή. Στο όνομα της ενσωμάτωσης της ακροδεξιάς στη Νέα Δημοκρατία ρισκάρουμε να κάνουμε κυρίαρχη την ακροδεξιά ατζέντα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ξεχάσει τις βασικές αρχές μιας σύγχρονης φιλελεύθερης δημοκρατίας και θα υπάρχει ο κίνδυνος για επιστροφή κάθε λογής ακροδεξιού λαϊκισμού και εξτρεμισμού» συμπληρώνει ο κ. Μαραντζίδης.