Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
26.01.2021

Ποιες ήταν οι αδερφές Mirabal στις οποίες χρωστάμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σαν σήμερα δολοφονήθηκαν οι «Πεταλούδες» που τα έβαλαν με μια δικτατορία.

Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν Δομινικανές που πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Οι τρεις από αυτές δολοφονήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς, ενώ η τέταρτη επέζησε.

Όλες οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν κόρες ενός πλουσίου επιχειρηματία και έζησαν άνετα παιδικά χρόνια. Οι ίδιες παντρεύτηκαν και ζούσαν αξιοπρεπέστατη ζωή μέχρι την άνοδο του δικτάτορα Τρουχίγιο στην εξουσία. Τότε ολόκληρη σχεδόν η περιουσία τους χάθηκε και οι ίδιες εισήλθαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσω ενός θείου τους. Η Μινέρβα ήταν αυτή που ξεκίνησε πρώτη την αντιστασιακή δράση.

Τελικά, οι τρεις αδερφές σχημάτισαν το Κίνημα της 14ης Ιουνίου, ένα αντιστασιακό κίνημα, με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα. Οι ίδιες έγιναν γνωστές ως “Πεταλούδες” (Las Mariposas) . Οι σύζυγοί τους φυλακίστηκαν και οι ίδιες σε πολλές περιπτώσεις βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

Παρολ’ αυτά, οι τρεις αδερφές συνέχισαν τον αγώνα τους για την αποτίναξη του Τρουχίγιο, προκαλώντας την οργή του τελευταίου, ο οποίος αποφάσισε να απαλλαγεί από αυτές μια για πάντα. Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Ο θάνατός τους προκάλεσε μεγαλύτερη οργή για το δικτατορικό καθεστώς. Λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε.

Το 1999 ο ΟΗΕ κήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, στη μνήμη των 3 αδελφών Μιραμπάλ.

Η μοναδική επιζήσασα αδερφή, η Ντεντέ, σήμερα τιμά τη μνήμη των αδελφών της συντηρώντας το Μουσείο Ερμάνας Μιραμπάλ, το οποίο βρίσκεται στο Σαλσέδο και ήταν το μέρος όπου τα κορίτσια έζησαν τους τελευταίους 10 μήνες της ζωής τους.

Το 1994, δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημα της Χούλια Άλβαρες “In the Time of the Butterflies”, που είναι η ιστορία των αδελφών Μιραμπάλ με φανταστικά στοιχεία. Το έργο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο και γυρίστηκε ομώνυμη ταινία με τη Σάλμα Χάγιεκ στο ρόλο της Μινέρβα και τον Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος στο ρόλο του δικτάτορα Τρουχίγιο.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.