Οταν το χιούμορ και η μουσική συναντάει την επιστήμη στο Athen’s Science Festival
Η απάντηση που δίνουν τα μέλη της stand up comedy ομάδας Science Reactors είναι καταφατική. Την ίδια απάντηση έδωσαν και οι θεατές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την παράστασή τους στον πολυχώρο Hub. Και την ίδια είναι βέβαιο ότι θα δώσουν κι εκείνοι που θα τους παρακολουθήσουν στις 31 Μαρτίου στην Τεχνόπολη στο πλαίσιο του Athens Science Festival.
Η ομάδα αποτελείται από χημικούς και βιοχημικούς, φυσικούς και βιολόγους, αστροφυσικούς, ιχθυολόγους και καθηγητές Μάνατζμεντ και Καινοτομίας. Κάποιοι από αυτούς είναι υποψήφιοι διδάκτορες. Κι όλοι τους εκλαϊκεύουν, κάνοντας το κοινό τους να γελά, με τα πιο σοβαρά πράγματα: τον τρόπο που ο εγκέφαλός ορίζει το πεπρωμένο μας, τους νόμους των πιθανοτήτων μέσα από το τηλεπαιχνίδι «Το μεγάλο παζάρι», τα πολλά εκατομμύρια χρόνια που χρειάστηκε να δημιουργηθεί η ζωή μέσα από την ιστορία του κινηματογραφικού Ε.Τ., τη σχέση των κοπρολάγνων σκαθαριών με τους αρχαίους Αιγύπτιους, τη σημασία των τυχαίων ανακαλύψεων, την αρχή η δόση κάνει το δηλητήριο – με πόσα φιστίκια πεθαίνει ένας άνθρωπος;
Το Stand – up Science παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βραδιά του Ερευνητή το 2014 και έκτοτε παρουσιάζεται με ξεχωριστή επιτυχία σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Τα μέλη της ομάδας έχουν διακριθεί στον διεθνή διαγωνισμό Famelab για την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της Επιστήμης. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο με έναν τρόπο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των νέων για την επιστήμη και την τεχνολογία.
Αν στην επιστήμη χωράει το χιούμορ, τότε υπάρχει χώρος και για τη μουσική. Στο Athens Science Festival 2017 το 8tetto, ένα μουσικό acapella σύνολο που αποτελείται από οχτώ τραγουδιστές, θα τραγουδήσει στο… μικροσκόπιο. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η «ψυχή» του φεστιβάλ Ελένη Γραμματικοπούλου, πρόκειται για «οκτώ τραγούδια που στην ουσία είναι οκτώ ιστορίες βγαλμένες από το πεντάγραμμο και το εργαστήριο».
Η δεύτερη μουσική πρόταση προέρχεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 16μελες σύνολο που θα κλείσει το φεστιβάλ στις 2 Απριλίου με βαλκανικά και άλλα ηχοχρώματα. Το σύνολο Βalkan Familia αποτελείται από 16 φοιτητές που ήδη έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στο χώρο της λαϊκής -έντεχνης, βαλκανικής και jazz μουσικής με πολλές συναυλίες.
Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίες του Φεστιβάλ (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι) θα είναι: Τετάρτη 29 έως Παρασκευή 31 Μαρτίου: 09.00 έως 22.00, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου: 11.00 έως 22.00. H γενική είσοδος κοστίζει 3 ευρώ