Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.11.2024

Ο Δημήτρης Σουκαράς δημιουργεί το πολυστιλιστικό άλμπουμ, Roots

Μέσα από το καλλιτεχνικό project που δημιουργήθηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο επιφανείς συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ο Δημήτρης Σουκαράς δημιουργεί το πολυστιλιστικό άλμπουμ, Roots

Το ROOTS είναι ένα πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής που έχει ανθίσει στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα. Από την jazz μουσική, έως την κινηματογραφική διάθεση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και από εκεί στην σύγχρονη και avant-garde μουσικη, το νέο αυτό άλμπουμ προτείνει μία εναλλακτική ματιά σε αυτό που ονομάζουμε κλασσική μουσική, σήμερα.

Ο κιθαρίστας και δημιουργός του άλμπουμ, Δημήτρης Σουκαράς, δημιουργεί έναν νέο δίσκο που ενώνει διαφορετικά ακούσματα Ελληνικής μουσικής, με κοινό άξονα την κιθάρα. Μέσα από το καλλιτεχνικό project που δημιουργήθηκε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο επιφανείς συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το γεγονός ότι δούλεψε στενά με τους συνθέτες και ήρθε σε άμεση επαφή με το υλικό, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, τον βοήθησε να κατανοήσει βαθύτερα την αισθητική του ήχου του κάθε έργου.

Το ROOTS δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 και ήταν ο τρόπος του Δημήτρη να εξερευνήσει και να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες. Συμμετέχουν το Audentia Ensemble (σύνολο μουσικών από τις τρεις μεγαλύτερες Μουσικές Ακαδημίες του Λονδίνου), η αυστραλή mezzo-soprano Lotte Betts-Dean (για την οποία η εφημερίδα Guardian χαρακτήρησε “ακαταμάχητη αίσθηση δράματος και μουσικότητας”), ο αμερικανός μαέστρος Ryan Bair και το ελληνικό κουαρτέτο L’Anima.

Μιλώντας για την συνεργασία του ως υπεύθυνος για την καλλιτεχνική επιμέλεια του ROOTS, ο Μίλτος Λογιάδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2015-19) είπε:

“Αυτό που βρίσκω πραγματικά ενδιαφέρον σε αυτό το project είναι ότι πρόκειται για ένα πολυστιλιστικό μουσικό άλμπουμ που μας δείχνει μία πολύπλευρη κατεύθυνση της ελληνικής μουσικής. Προτείνει μία διαφορετική ανάγνωση της κλασικής μουσικής σήμερα με βασικό άξονα τον Δημήτρη Σουκαρά και την κιθάρα. Το κλειδί για έναν performer είναι να μπορεί να μπαίνει στο μυαλό του συνθέτη και να κατανοεί την λογική της σύνθεσης του. Ο Δημήτρης κατάφερε να αφομοιώσει τα νέα αυτά έργα, να μπει μέσα στην παρτιτούρα και να τα αναδείξει, κάνοντάς τα μέρος του.”

Μιλώντας για το νέο αυτό άλμπουμ ο Δημήτρης Σουκαράς ανέφερε:

“Η καλλιτεχνική ώθηση που με οδήγησε στην δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν η βαθιά επιθυμία μου να δημιουργήσω νέα μουσική, νέο ρεπερτόριο για την κιθάρα, που θα είχε σχέση με την ελληνικότητα, έτσι όπως την ορίζουμε σήμερα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα νέο άλμπουμ, το οποίο θα είχε αναφορά σε κάποια από τα μουσικά είδη που είχαν έντονη επιρροή μέσα μου από μικρή ηλικία και με διαμόρφωσαν σαν μουσικό. Σκοπός ήταν η θεματολογία των έργων να περιστρέφεται γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία του και την γλώσσα. Το γεγονός ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχύρημά μου ο κύριος Φίλιππος Τσαλαχούρης (HaiKu – έργο για κιθάρα και φωνή), o Πέτρος Κλαμπάνης (Ariadne’s Duality – έργο για σόλο κιθάρα) και Ιάσων Μαρούλης (Allegory of the Tragic Hero – έργο για κιθάρα και μικρή ορχήστρα) με τιμά ιδιαίτερα και τους ευχαριστώ βαθιά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στο άλμπουμ υπάρχει ένα ακόμα έργο, πρόκειται για την πρεμιέρα του κοντσέρτου “Hommage” (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Θεώδορου Αντωνίου. Το έργο είναι βασισμένο σε οκτώ θέματα του Μάνου Χατζιδάκι, ενορχηστρωμένα με μία κινηματογραφική διάθεση. Είχα τη χαρά να το λάβω ως δώρο μετά την επιτυχία μου με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών (με πρόεδρο της επιτροπής τον Θ.Αντωνίου) από τον Κώστα Κοτσιώλη, μιας και το έργο είναι αφιερωμένο στον ίδιο.

Είναι πραγματικά συγκινητικό για εμένα ότι αυτά τα έργα τα έχω δει, όταν ακόμα ήταν μία ιδέα, μία συζήτηση, δύο πεντάγραμμα, μία σελίδα, έως ότου ολοκληρωθούν, και έπειτα ηχογραφηθούν. Το να ζεις τόσο καιρό με το μουσικό υλικό δημιουργεί μία απίστευτη σύνδεση… Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τα έργα τόσο πραγματικά δικά μου σαν να τα έχω γράψει και εγώ.”

Το ROOTS κυκλοφορεί από τη διεθνή εταιρία NAXOS.

Ο Δημήτρης Σουκαράς είναι κλασικός κιθαρίστας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρείται ένας από τους πιο βραβευμένους και υποσχόμενους κιθαρίστες της γενιάς του. Ενδιαφέρεται να επεκτείνει το ρεπερτόριο της κιθάρας, καλώντας μια σειρά κορυφαίων συνθετών από όλο τον κόσμο να συνθέσουν για το όργανό του. Μέσω των ευφάνταστων project που δημιουργεί, με νέα μουσική και διασκευές, καθώς και μέσω των συνεργασιών με άλλους performers και συνθέτες, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ κλασικής κιθάρας και κοινού.

Είναι Eurostring και D’Addario Artist, Yeoman της Musician’s Company, νικητής της Πλατφόρμας Νέων Καλλιτεχνών του IGF και νικητής της Stradivari Trust. Πρόσφατα κέρδισε το Βραβείο Κιθάρας “David Russell”, τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Mottola, το Διεθνές Βραβείο Κιθάρας Ivor Mairants και τον Διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών για Υποτροφία. Επίσης, είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σειράς Συναυλιών MUΣA.

Έχει συμπράξει με την Filarmonia Orchestra Campana, Audentia Ensemble, Ορχήστρα Δήμου Πατρέων, Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και με την Αθηναϊκή Μαντολινάτα. Έχει δώσει σόλο ρεσιτάλ στο King’s Place (Λονδίνο), Musikverein (Βιέννη), Θέατρο Θερβάντες (Λονδίνο), ενώ έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το BBC radio 3. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Φίλιππο Τσαλαχούρη, Πέτρο Κλαμπάνη, Ιάσωνα Μαρούλη), προετοιμάζοντας το άλμπουμ ROOTS, το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από τη NAXOS, greek classics.

Αυτή τη στιγμή είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Είναι απόφοιτος της Βασιλική Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, στην οποία και φοίτησε με ολική υποτροφία. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές και το Advanced Diploma με Διάκριση, ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο DipRAM (- το υψηλότερο βραβείο της Ακαδημίας). Αποφοίτησε με βαθμό Άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Προπτυχιακό πρόγραμμα. Υπήρξε ο πρώτος σπουδαστής του τμήματος που ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε τρία χρόνια, αντί για πέντε.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.