Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.10.2024

Νικαράγουα: Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας

Ήρωας της επανάστασης, ο πρώην αντάρτης Ντανιέλ Ορτέγα κατηγορείται σήμερα από τους αντιπάλους του ότι ενεργεί όπως και ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόσα, στην ανατροπή του οποίου είχε συμβάλει το 1979.
Νικαράγουα: Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή για τέταρτη πενταετή θητεία με ποσοστό 75% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα, εκλογές που χαρακτηρίστηκαν «απάτη» από την Ουάσινγκτον, καθώς όλοι οι σοβαροί αντίπαλοι του αρχηγού του κράτους έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Στη δεύτερη θέση, με 14,4% των ψήφων, βρίσκεται ο φιλελεύθερος Ουόλτερ Εσπινόσα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου Μπρέντα Ρότσα. Ο Εσπινόσα κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι είναι στην πραγματικότητα σύμμαχος του Ορτέγα.

Μόνο το ποσοστό της αποχής θα μπορέσει να δώσει μια ιδέα για την πραγματική στήριξη των Νικαραγουανών προς το «ψηφοδέλτιο» που έχει σχηματιστεί από τον Ντανιέλ Ορτέγα και τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της χώρας από το 2017.

Το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο έδωσε ποσοστό συμμετοχής 65,34%, ενώ ένα παρατηρητήριο που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, το Urnas Abiertas (Ανοικτές κάλπες), έδινε ποσοστό αποχής 81,5%, στη βάση στοιχείων που δόθηκαν από 1.450 παρατηρητές οι οποίοι δεν έλαβαν άδεια προκειμένου να παραστούν σε 563 εκλογικά τμήματα.

Οπαδοί του Ορτέγα άρχισαν να γιορτάζουν στους δρόμους της Μανάγουα, φωνάζοντας: «Τα καταφέραμε, Ντανιέλ, Ντανιέλ!» ενώ άναψαν και τα πρώτα πυροτεχνήματα.

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχάρη τον ομόλογό του χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα.

«Ο ιμπεριαλισμός και οι αχαλίνωτοι σύμμαχοί του στην Ευρώπη δείχνουν με το δάχτυλο τη Νικαράγουα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη Νικαράγουα», ανέφερε σε τηλεοπτική ομιλία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να μεταβεί προσεχώς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.