Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.12.2024

Νέος κοροναϊός: Φόβος και ρατσισμός μολύνουν όλο τον κόσμο

Ολοένα και συχνότερα οι Ασιάτες γίνονται στόχος αντικινεζικής ρητορικής, είτε έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό είτε όχι, είτε έχουν ταξιδέψει στις περιοχές από όπου ξεκίνησε η επιδημία είτε όχι.
Νέος κοροναϊός: Φόβος και ρατσισμός μολύνουν όλο τον κόσμο

Ο νέος κοροναϊός έχει επεκταθεί στον κόσμο μεταφέροντας μαζί του την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, με τις κοινότητες των Ασιατών παγκοσμίως να είναι αντιμέτωπες με τον φόβο και την καχυποψία.

Στην Αυστραλία, στην περιοχή Γκολντ Κόουστ, ένας ασθενής αρνήθηκε να κάνει χειραψία με την χειρουργό του Ρία Λίανγκ, επικαλούμενος τον κίνδυνο να μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Αρχικά η χειρουργός σοκαρίστηκε και στη συνέχεια ανέφερε το περιστατικό στο Twitter για να καταλάβει ότι δεν είναι το μοναδικό.

Ολοένα και συχνότερα οι Ασιάτες γίνονται στόχος αντικινεζικής ρητορικής, είτε έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό είτε όχι, είτε έχουν ταξιδέψει στις περιοχές από όπου ξεκίνησε η επιδημία είτε όχι.

Στη Βενετία άγνωστοι έφτυσαν Κινέζους τουρίστες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Στο Τορίνο κατηγόρησαν μια οικογένεια ότι μετέδωσε την ασθένεια. Μητέρες στο Μιλάνο απηύθυναν έκκληση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να μένουν τα παιδιά μακριά από Κινέζους και κινέζικα καταστήματα.

Στον Καναδά ένας άνδρας βιντεοσκοπήθηκε σε χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου να επιτίθεται σε μια Σινοκαναδή, λέγοντάς της «μας φέρατε τον κοροναϊό σας».

Στη Μαλαισία σχεδόν 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε διάστημα μίας εβδομάδας αίτηση με την οποία ζητούν «να μην επιτρέπεται στους Κινέζους να εισέρχονται στην πολυαγαπημένη μας χώρα».

Αποφύγετε τα νουντλς

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει viral ένα μήνυμα το οποίο ισχυρίζεται ότι αν κανείς δεν καταναλώνει νουντλς, δεν θα μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Τα περιστατικά αυτά αποτελούν μέρος αυτό που το Australasian College for Emergency Medicine χαρακτηρίζει «ψευδείς πληροφορίες», οι οποίες τροφοδοτούν «τις διακρίσεις βάσει της φυλής».

Είναι κάτι που συνέβαινε πάντα: να κατηγορούν τους ξένους για τις επιδημίες, όπως για παράδειγμα τους Ιρλανδούς μετανάστες για την επιδημία τύφου στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Ο νέος κοροναϊός «όντως εμφανίστηκε στην Κίνα», επεσήμανε ο Ρομπ Γκρένφελ, διευθυντής υγείας και βιοασφάλειας στο CSIRO, έναν δημόσιο οργανισμό της Αυστραλίας. «Όμως αυτό δεν είναι λόγος να δαιμονοποιούμε τους Κινέζους», τόνισε.

«Απάντηση στους φόβους»

Σύμφωνα με την Κλερ Χούκερ του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι αντιδράσεις των κρατών ενδέχεται να ενίσχυσαν τις προκαταλήψεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, όμως πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους Κινέζων. Αυτό δεν εμπόδισε πολλές χώρες να θέσουν σε ισχύ τέτοιου είδους περιορισμούς. Για παράδειγμα η Μικρονησία στον Ειρηνικό Ωκεανό απαγόρευσε στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Κίνα.

«Οι περιορισμοί στα ταξίδια αποτελούν σε μεγάλο βαθμό απάντηση στους φόβους του πληθυσμού», επεσήμανε ο Χούκερ, και παρόλο που κάποιες φορές είναι δικαιολογημένοι «έχουν ως αποτέλεσμα να ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των Κινέζων και του φόβου για τον ιό».

Η Άμπεϊ Σι, φοιτήτρια από το Σίδνεϊ που γεννήθηκε στη Σανγκάη, δήλωσε ότι κάποιοι από τους συμφοιτητές της «σχεδόν επιτέθηκαν στους Κινέζους φοιτητές».

Η Χούκερ αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Τορόντο για τις επιπτώσεις της επιδημίας του Sars το 2002-2003, επισημαίνοντας ότι η ξενοφοβία συχνά διαρκεί περισσότερο από τους φόβους που προκαλούνται από την ασθένεια.

«Αν και οι άμεσες μορφές του ρατσισμού εξαφανίζονται παράλληλα με τη δημοσίευση πληροφοριών για την ασθένεια, η οικονομική ανάκαμψη παίρνει χρόνια και οι άνθρωποι εξακολουθούν να νιώθουν ότι κινδυνεύουν», υπογράμμισε.

«Κατά μία έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι επιπτώσεις του προηγούμενου κοροναϊού διαρκούν ως τον τωρινό, διότι παραμένει η παρουσίαση της Κίνας ως μια περιοχή από την οποία ξεκινούν ασθένειες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.