Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2024

Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καλύπτονται από τη διακοπή της παροχής Ίντερνετ

Οι επιχειρήσεις του στρατού στην περιοχή έχουν ήδη προκαλέσει την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων Ροχίνγκια και έχουν χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» από τους ειδικούς του ΟΗΕ.
Μιανμάρ: Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καλύπτονται από τη διακοπή της παροχής Ίντερνετ

Η διακοπή της παροχής Ίντερνετ σε τμήμα της Μιανμάρ μπορεί να καλύπτει «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε μια περιοχή όπου οι επιχειρήσεις του στρατού έχουν ήδη προκαλέσει την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων Ροχίνγκια, προειδοποίησε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Γιανγκί Λι.

Οι αρχές της Μιανμάρ έχουν διακόψει από την Παρασκευή την πρόσβαση στις υπηρεσίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στις περιοχές της πολιτείας Ραχίν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και στη γειτονική της Τσιν.

Η πολιτεία Ραχίν, όπου εκτυλίχθηκε το δράμα με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, αντιμετωπίζει εδώ και πολλούς μήνες μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό της Μιανμάρ και τους αντάρτες του Στρατού του Αρακάν (AA), οι οποίοι αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αυτονομία για τον πληθυσμό των βουδιστών, που είναι γνωστοί ως Ραχίν ή Αρακάν.

«Φοβάμαι για όλους τους αμάχους εκεί», δήλωσε η Γιανγκί Λι ζητώντας να επιτραπεί άμεσα η πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του στρατού μπορεί να λειτουργούν «ως κάλυψη για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των αμάχων πληθυσμών», συνέχισε, αναφερόμενη στις ωμότητες που διαπράχθηκαν κατά των Ροχίνγκια το 2017.

Οι αρχές της Μιανμάρ έδωσαν την Παρασκευή εντολή σε όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να σταματήσουν τη μετάδοση δεδομένων μέσω κινητών συσκευών σε οκτώ αστικές ζώνες της πολιτείας Ραχίν και σε μία στην πολιτεία Τσιν. Αυτή η άνευ προηγουμένου απόφαση αφορά όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για χρονικό διάστημα που δεν διευκρινίστηκε.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στην πολιτεία Ραχίν. Τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών, οι οποίες επεκτάθηκαν και στην πολιτεία Τσιν.

Στα τέλη του Μαΐου, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον στρατό της Μιανμάρ για «εγκλήματα πολέμου», «εκτελέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη» και «βασανιστήρια» κατά των ανταρτών στην πολιτεία Ραχίν.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς, ακόμη και μέσα σε μοναστήρια στα οποία είχαν καταφύγει.

Το Σαββατοκύριακο, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ανταρτών σε πολεμικό πλοίο κοντά στη Σίτουε, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ραχίν.

Λίγοι κάτοικοι διαθέτουν υπολογιστή και η διακοπή της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχει σταματήσει τις περισσότερες επαφές με τον έξω κόσμο.

Κάτοικοι τριών περιοχών με τους οποίους επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς το AFP εξέφρασαν οργή και ανησυχίες.

«Δεν μπορούμε να πούμε σε κανέναν τι συμβαίνει και αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο και τρομακτικό όταν κατοικεί κανείς σε μια εμπόλεμη ζώνη», εξήγησε η Μιο Κιάου Αούνγκ, αξιωματούχος του χωριού Σάπα Χταρ κοντά στην Μίνμπια.

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια εξακολουθούν να ζουν στην πολιτεία Ραχίν, συχνά σε καταυλισμούς προσφύγων υπό άθλιες συνθήκες. Περισσότεροι από 740.000 Ροχίνγκια είχαν εξάλλου διαφύγει στο Μπανγκλαντές τον Αύγουστο του 2017 εξαιτίας της βίας του στρατού, η οποία χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» από τους ειδικούς του ΟΗΕ που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.