Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.11.2024

Κορωνοϊός: Τι κάναμε λάθος στην Ελλάδα…

Σύμφωνα με άρθρο των καθηγητών Τσούκα και Μουτσόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή.
Κορωνοϊός: Τι κάναμε λάθος στην Ελλάδα…

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που συνυπογράφουν οι Χαρίδημος Κ. Τσούκας (καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick) και Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος (ιατρός – ακαδημαϊκός) δημοσίευσε η Καθημερινή.

Οι δύο καθηγητές με ψύχραιμο τρόπο κάνουν μια αναδρομή στο τελευταίο εννιάμηνο της πανδημίας ξεκινώντας ως εξής: «Κάθε κρίση συνιστά δοκιμασία: δοκιμάζει αντοχές, σχέδια, ετοιμότητα απόκρισης. Συγχρόνως, απο-καλύπτει: δείχνει αυτό που γνωρίζαμε αλλά δεν προσέχαμε». Διακρίνουν τρεις κυρίως στρατηγικές που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα σε όλον τον πλανήτη: «δεν-τρέχει-και-τίποτε (π.χ. Βραζιλία, εν μέρει ΗΠΑ), περιορισμένη κρατική παρέμβαση (π.χ. Σουηδία), εκτεταμένη κρατική παρέμβαση (οι πλείστες χώρες)». 

Εξηγούν τον τρόπο που η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, διαπιστώνουν όμως ότι μετά από αυτό υπήρξε χαλάρωση κι ελλιπής επιδημιολογική πληροφόρηση. Οι καθηγητές θεωρούν ότι «η Επιτροπή Ειδικών υποτίμησε τις δυνατότητες των μαζικών τεστ από την αρχη (…) ενώ είχε τη γνώμη ότι τα μαζικά τεστ παρέχουν “ψευδή αίσθηση ασφάλειας” και συνιστούν “σπατάλη πόρων”. Το αποτέλεσμα; (…) Ο ιός υπήρχε στην κοινότητα, αλλά δεν ξέραμε πού».

Με τον ερχομό του δεύτερου κύματος, η κυβέρνηση ορθώς κάλεσε σε τηρηση των μέτρων, όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς συνοψίζουν οι δύο καθηγητές τι (δεν) έκανε:

«Πρώτον, άνοιξε τις πύλες της χώρας, με μόνο δειγματοληπτικό (κι αυτόν ελλιπή) έλεγχο εισερχόμενων τουριστών.
Δεύτερον, αξιοποιήθηκαν αργά (τον Οκτώβριο) οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ δεν ενεπλάκησαν οι γιατροί του ΠΕΔΥ στην πρωτοβάθμια υγεία των ασθενών με COVID-19.
Τρίτον, δεν καλύφθηκε το κόστος του τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΠYΥ, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν τα τεστ.
Τέταρτον, δεν επιβλήθηκε εβδομαδιαίος έλεγχος των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία, φυλακές, σχολεία κ.λπ.
Πέμπτον, δεν ενισχύθηκαν σημαντικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε αυξήθηκαν οι χώροι διδασκαλίας με προκατασκευασμένες αίθουσες, όπως έγινε μετά τον σεισμό του 1999.
Εκτον, δεν επιβλήθηκαν τα μέτρα (μάσκα, αποστασιοποίηση) στους χώρους ή στις τελετές θρησκευτικής λατρείας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει και ατομική υπευθυνότητα και κεντρική στρατηγική δράση».

Η φράση με την οποία κλείνουν την παρέμβασή τους: «Με τον κορωνοϊό δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.