Κορωνοϊός: Οι κυβερνήσεις στον κόσμο χρησιμοποιούν την πανδημία ως δικαιολογία για την καλύτερη καταστολή των διαφωνούντων στο ίντερνετ
Οι κυβερνήσεις στον κόσμο χρησιμοποιούν την πανδημία ως δικαιολογία για να εντείνουν την παρακολούθηση και για την καλύτερη καταστολή των διαφωνούντων στο ίντερνετ, καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House σε σχετική έκθεσή της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης αυτής προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, οι αρχές σε δεκάδες χώρες χρησιμοποίησαν την πανδημία της COVID-19 για “να αιτιολογήσουν εκτεταμένες εξουσίες παρακολούθησης και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες προηγουμένως θεωρούνταν παρεμβατικού χαρακτήρα”.
“Η επιδημία επιταχύνει την εξάρτηση της κοινωνίας από τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ώρα που το ίντερνετ καθίσταται ολοένα και λιγότερο ελεύθερο”, έκρινε ο πρόεδρος της μκο Μάικλ Αμπράμοβιτς.
“Χωρίς επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου (του σεβασμού) στην ιδιωτική ζωή και το κράτος δικαίου, οι τεχνολογίες αυτές μπορούν εύκολα να μετατραπούν (σε εργαλείο) πολιτικής καταστολής”, επισήμανε.
Η Freedom House διαπιστώνει μείωση των ελευθεριών στο ίντερνετ για δέκατη συνεχή χρονιά, βάσει ενός δείκτη που έχει δημιουργήσει για 65 χώρες. Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Κίνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του καταλόγου της.
Από τα περίπου 3,8 δισεκατομμύρια των χρηστών του ίντερνετ, μόνον το 20% ζει σε χώρες στις οποίες οι διαδικτυακές δραστηριότητες είναι ελεύθερες, το 32% σε χώρες στις οποίες είναι μόνον “εν μέρει” ελεύθερες και το 35% σε χώρες στις οποίες δεν είναι ελεύθερες, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης αυτής, ο δείκτης της οποίας καλύπτει 65 χώρες.
Η ΜΚΟ επισημαίνει στην έκθεσή της μια αξιοσημείωτη μείωση των ελευθεριών στο ίντερνετ σε χώρες στις οποίες οι αρχές έχουν επιβάλλει διακοπές του διαδικτύου, όπως είναι η Μιανμάρ, το Κιργιστάν, η Ινδία ή ακόμη η Ρουάντα.