NEWS
27.05.2020

Κορονοϊός: Έρχεται πλαφόν στον αριθμό και τη διάρκεια των μετακινήσεων;

Αύριο Κυριακή η κυβέρνηση αποφασίζει αν θα αυστηροποιήσει το πλαίσιο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Διαβάστε τα 10 μέτρα που εξετάζονται.

Νέα, πιο αυστηρά μέτρα για τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς μετακίνησης εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πιο συγκεκριμένα το in.gr αναφέρει ότι είναι προ των πυλών πλαφόν στον αριθμό των μετακινήσεων, αλλά και περιορισμένη χρονική διάρκεια εξόδου από το σπίτι, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τη φετινή Πασχαλινή ανάπαυλα. 

Ο Απρίλιος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, το δήλωσε και ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας: «Η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα με τέλος Απριλίου. Τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου αν δεν τα τινάξουμε όλα τώρα στον αέρα θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ελάφρυνση των μέτρων». Όπως εξήγησε, αν βγάλουμε το μήνα, θα είναι τα πράγματα πολύ πιο εύκολα ακόμη κι αν έρθει δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο, με πολίτες που θα έχουν αντισώματα, με αποτελεσματικά φάρμακα στη φαρέτρα μας, και πολύ καλύτερα ετοιμασμένοι.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης θα επιστρατευτούν. Πάντα σύμφωνα με το in.gr, θα αυξηθεί περαιτέρω η εμπλοκή των στρατιωτικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή υγειονομικού και προστατευτικού υλικού. Μάλιστα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να παραδοθούν 150.000 χειρουργικές μάσκες στους αρμόδιους φορείς. Από το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογείται επίσης η επίταξη πλοίου, ώστε, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο.

Τα μέτρα που εξετάζονται αναμένεται να αποφασιστούν αύριο Κυριακή και είναι τα εξής:

1. Πλαφόν στις εξόδους
Πιθανώς με αποστολή έως δύο SMS. Πάντως δεν προκρίνεται το μοντέλο Κύπρου με μόλις μία μετακίνηση ημερησίως.

2. Κυκλοφορία µε ώρα επιστροφής
Χρονικό όριο (όχι πάνω από τρίωρο) για τις μετακινήσεις. Ίσως να καθοριστεί άλλο χρονικό περιθώριο ανά τύπο μετακίνησης (άλλο για την τράπεζα, άλλο για την άθληση). Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι στα χέρια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων
Η επέκταση του μοντέλου κλεισίματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρωθυπουργός ζητάει όλο και πιο έντονα την άμεση κινητοποίηση δημάρχων και περιφερειαρχών στις «κόκκινες ζώνες» τους (πάρκα, παραλίες κ.ά).

4. Ειδική έγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους
Υπήρξαν σκέψεις για κατάργηση της έντυπης βεβαίωσης μετακίνησης, το σενάριο όμως δείχνει να εγκαταλείπεται. Ωστόσο υπό συζήτηση μένει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμπλήρωσης του εγγράφου μόνο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

5. Αστυνομικοί έλεγχοι
Στο επιχειρησιακό σκέλος ειδικό σχεδιασμό καταρτίζουν τα σώματα ασφαλείας – ιδίως ενόψει Πάσχα – σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων. Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας τη Μ. Εβδομάδα.

6. Κλείσιμο διοδίων
Ουδείς αποκλείει «σφράγισμα» των εθνικών οδών. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι δεν επιτρέπονται βόλτες στα χωριά και εφόσον διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κανόνα, θα ληφθεί κάθε μέτρο αποτροπής.

7. Κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων
Υπό επεξεργασία σχεδιο να δοθεί η δυνατότητα για «κλειστές» λειτουργίες σε συγκεκριμένους ναούς που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα.

8. Μεγαλύτερο πρόστιμο στην άσκοπη κυκλοφορία
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των προστίμων ή και των ποινών ειδικά σε κατά εξακολούθηση παραβάτες. 

9. Αυστηρότερη απαγόρευση συναθροίσεων
Ενόψει του Πάσχα, πιθανότητα να χαμηλώσει το σημερινό όριο των 10 ανθρώπων.

10. Απαξ μετακινήσεις εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας
Την επέκταση του μοντέλου κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων των νησιών με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης και το Ε1 επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός των δήμων τους. Και σε αυτή την περίπτωση διαμηνύεται πάντως ότι οι μετακινήσεις παραμένουν άπαξ και δεν επιτρέπεται μετάβαση σε εξοχικά.

πηγή: in.gr

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.