Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Κορονοϊός: Έλληνας γιατρός λέει ότι τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν με τους μεγάλους

Λιγότερο σοβαρή νόσος στα παιδιά απ' ότι στους ενήλικες. Όμως, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα.
Κορονοϊός: Έλληνας γιατρός λέει ότι τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κολλήσουν με τους μεγάλους

 Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορονoϊού (2019-nCoV). Οι κορoνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορoνοϊούς.

 Τα παιδιά με βάση την έως τώρα αναφερθείσα εμπειρία, θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

 Μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα όταν μολυνθούν, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Όμως, τα βρέφη έχουν υψηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών από τα μεγαλύτερα παιδιά.

«Τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν, αλλά δεν αρρωσταίνουν σοβαρά», δήλωσε ο επιδημιολόγος των λοιμώξεων Τζάστιν Λέσλερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, σύμφωνα με το “Nature”.

 Οι περιπτώσεις ασθένειας από τον κορoναϊο (COVID-19) μεταξύ των παιδιών στην Κίνα ήταν λιγότερο σοβαρές από αυτές των ενηλίκων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα βρέφη είχαν υψηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών από τα μεγαλύτερα παιδιά.

 Οι ερευνητές εκτίμησαν τον αντίκτυπο της νόσου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, αναλύοντας δεδομένα από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου σε 2.143 παιδιά στην Κίνα.

 Η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Pediatrics με τίτλο “Epidemiology of COVID-19 Among Children in China,” (Dong Y, etal. Pediatrics. March 16, 2020, http://bit.ly/33ljvcy).

 Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών είχαν υποψίες για περιπτώσεις COVID-19 και οι υπόλοιπες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των αγοριών και των κοριτσιών. Περίπου το 4% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά, το 51% είχε ήπια ασθένεια και το 39% είχαν μέτρια ασθένεια. Περίπου το 6% είχε σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια, σε σύγκριση με το 18,5% των ενηλίκων. Ένα παιδί, ένα 14χρονο αγόρι, πέθανε.

 Οι συγγραφείς χαρακτήρισαν το κενό μεταξύ παιδιών και ενηλίκων «αινιγματικό» και εξηγούν ότι «μπορεί να σχετίζεται τόσο με παράγοντες έκθεσης όσο και με ξενιστές».

Aνέφεραν πιθανούς λόγους για τη διαφορά μεταξύ ενηλίκων και παιδιών :

1)            Τα παιδιά έχουν λιγότερες ευκαιρίες για έκθεση στον ιό,

2)            έχουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά των ιών

3)            έχουν διαφορετικές αντιδράσεις από το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

4)            Ο ιός επίσης μπορεί να μην συνδέεται με τα κύτταρα των παιδιών.

 Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα βρέφη είχαν υψηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών από τα μεγαλύτερα παιδιά. Κάτω από το 11% των βρεφών είχαν σοβαρές ή κρίσιμες περιπτώσεις σε σύγκριση με το 7% των παιδιών ηλικίας 1-5 ετών, το 4% αυτών των 6-10 ετών, το 4% των 11-15 ετών και το 3% των 16 ετών και άνω.

 Τα συμπτώματα του κορoνοϊού στα παιδιά είναι :

– Βήχας

– Ρινική συμφόρηση

– Ρινόρροια

– Πονόλαιμος

 Ενώ έχουν αναφερθεί και :

– Έμετος

– Διάρροια

Τα παιδιά μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό

 Η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες δυνατότητες έρευνας και δοκιμών για να κατανοήσουμε την ικανότητα των παιδιών να διαδώσουν τον ιό, ειδικά χωρίς συμπτώματα. Αυτή είναι μια μεγάλη μεταβλητή, επειδή γνωρίζουμε ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς είναι μάλλον πιθανότερο να διαιωνίσουν μια επιδημία σε έναν πληθυσμό Επομένως, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να είναι πραγματικά ο τρόπος για να μην συμβεί κάτι τέτοιο .

 Η μετάδοση οφείλεται κυρίως στα σταγονίδια της αναπνοής. Για να αποφευχθεί η μόλυνση και η μετάδοση σε άλλους τα παιδιά πρέπει:

 – Nα πλένουν τακτικά τα χέρια τους

 – Να καλύπτουν τον βήχα και το φτάρνισμα

 – Να μένουν σπίτι

 – Να αποφεύγουν τους αρρώστους

 – Να αποφεύγουν να αγγίζουν τα πρόσωπά τους

 Τα παιδιά με ήπια ασθένεια εξακολουθούν να μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και έχουν αναφερθεί επίσης ασυμπτωματικές μεταδόσεις.

Έγκυες γυναίκες και βρέφη

 Γενικά, οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρών ασθενειών λόγω φυσιολογικών και ανοσολογικών αλλαγών στο σώμα τους. Ενώ τα δεδομένα για τον Κορονοϊό είναι περιορισμένα η DeniseJamieson , πρόεδρος του Τμήματος Γυναικολογίας & Μαιευτικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory , δήλωσε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να θεωρούνται ομάδα κινδύνου.

 Παρομοίως, έχουν αναφερθεί απώλειες εγκυμοσύνης μετά από μολύνσεις εγκύων γυναικών με άλλους Κορονοϊούς , αλλά οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν το ίδιο ισχύει και για το Covid-19.

Tα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με Κορονοϊό πρέπει να τίθονται υπό παρακολούθηση. Ταυτόχονα, θα πρέπει να διαχωρίζονται η μητέρα και το βρέφος από τη γέννηση, για να αποφευχθεί η μετάδοση.

 Θηλασμός

 Ο Κορονοϊός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα . Εάν οι μητέρες με Κορονοϊό διαχωρίζονται από τα βρέφη τους , θα πρέπει να αντλούν μητρικό γάλα και να πλένουν καλά τα χέρια τους , να απολυμαίνουν την αντλία και τις φιάλες. Ενώ κάποιος που είναι υγιής θα πρέπει να ταϊσει το νεογνό.

 Εάν βέβαια, μια μητέρα που νοσεί αποφασίσει να θηλάσει τότε θα πρέπει να φοράει μάσκα προσώπου και να πλένει τα χέρια της πριν έρθει σε επαφή με το παιδί.

 Ειδική φαρμακευτική (αντιιϊκή) θεραπεία

 Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία για να γίνει οποιαδήποτε θεραπευτική σύσταση και οποιεσδήποτε θεραπευτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν κατά περίπτωση και σε συνεννόηση με Παιδίατρο-Λοιμωξιολόγο.

 Δεν έχουν εγκριθεί αντι-ιικά φάρμακα για θεραπεία. Τα ως τώρα χρησιμοποιούμενα φάρμακα σε παιδιατρικές δόσεις είναι η φωσφορική χλωροκίνη, η θειική υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία της ελονοσίας καθώς και η λοπιναβίρη-ριτοναβίρη που έχουν χρησιμοποιηθεί στην HIV λοίμωξη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δρ Νίκος Βουδούρης: Παιδίατρος-Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών-ΔΣ Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.