Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.12.2024

Κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού στη Θεσσαλονίκη

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκούφιας, εκτός από την καθεαυτή κατασκευή και ολοκλήρωση του αγωγού, η κοινοπραξία έχει αναλάβει ακόμη «δύο απόλυτες δεσμεύσεις».
Κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού στη Θεσσαλονίκη

Με επενδύσεις συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ για κοινωνικές παρεμβάσεις, υπόσχεται η κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για ποικιλότροπη στήριξη των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η χάραξη του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενεργοποίηση του διαπεριφερειακού προγράμματος εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας που εφαρμόζει, προχωρώντας στη δωρεά συνολικά 92 οχημάτων, ύψους επένδυσης 9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εξυπηρετήσουν πιεστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της Βόρειας Ελλάδας, στους τομείς της υγείας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της περιβαλλοντικής και πολιτικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διαλόγου και συνεργασίας με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, η κοινοπραξία θα δωρίσει πάνω από 30 ασθενοφόρα, 22 απορριμματοφόρα, 17 δασικά οχήματα, 14 εκχιονιστικά και έξι οχήματα πολιτικής προστασίας, στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δ. Μακεδονίας και Κ. Μακεδονίας, τα οποία στην πλειονότητά τους αναμένεται να διατεθούν στους δικαιούχους εντός του 2017, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας.

«Αρκετά χρόνια πριν, πολύ λίγοι εκτός Ελλάδας θα στοιχημάτιζαν ότι η χώρα θα αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική για τον Νότιο Διάδρομο. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο τμήμα ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα, που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς το πιστέψαμε και οι Έλληνες εταίροι μας το ίδιο (…). Το έργο εξελίσσεται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού» σημείωσε, με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του έργου για την Ελλάδα, Ρίκαρντ Σκούφιας (σσ έχει προηγηθεί ξεχωριστό τηλεγράφημα με δηλώσεις του κ. Σκούφια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόοδο του έργου και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ενεργειακό σκηνικό).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκούφιας, εκτός από την καθεαυτή κατασκευή και ολοκλήρωση του αγωγού, η κοινοπραξία έχει αναλάβει ακόμη «δύο απόλυτες δεσμεύσεις»: να εφαρμόσει τα αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας για τους ανθρώπους και το περιβάλλον και να εργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να διαχυθούν τα οφέλη του αγωγού και σε τοπικό επίπεδο.

«Έχουμε καινοτόμα προσέγγιση στην εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα (CSR). Ο τρόπος που επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το CSR, δεν είναι ούτε ο ευκολότερος ούτε ο γρηγορότερος για να κάνεις πράγματα, αλλά είναι ο σωστός. Θέλουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο, οι άνθρωποι να θυμούνται τον ΤΑΡ όχι μόνο ως έναν αγωγό που φέρνει με ασφάλεια αέριο στην Ευρώπη, αλλά και σαν αγωγό καλής ενέργειας, που ωφελεί την Ελλάδα και τις τοπικές κοινότητες. Για να το κάνουμε αυτό χρειάζεται συνεργασία και πρωτοβουλίες σε τέσσερις τομείς-«κλειδιά»: εκπαίδευση-κατάρτιση, ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού, ποιότητα ζωής και περιβαλλοντική προστασία» σημείωσε.

Την εκτίμηση ότι ο ΤΑΡ αποτελεί πολύ σημαντικό έργο για την Ελλάδα και τον ελληνικό Βορρά, γιατί βάζει την περιοχή στον παγκόσμιο οικονομικό κι ενεργειακό χάρτη κι αυξάνει το γεωστρατηγικό της ενδιαφέρον, διατύπωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και υπενθύμισε, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εντός του 2017 προχωρούν οι εργασίες σύνδεσης των επτά πρωτευουσών των νομών της Περιφέρειας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ο ίδιος επισήμανε, ότι ο ΤΑP βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση του προβλήματος της ανεργίας, που είναι φλέγον στη Β. Ελλάδα, καθώς δημιουργεί χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σχέδιο σύνδεσης των πέντε πρωτευουσών των νομών της περιοχής έχει επεξεργαστεί και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, έκανε λόγο για ενεργειακή αναβάθμιση της περιφέρειας στην αρμοδιότητά του, η οποία τελικώς πέτυχε, ειδικά σε αυτή, να γίνουν δύο σταθμοί απομάστευσης (σσ εξαγωγής), όταν αρχικώς προβλέπονταν μόλις δύο για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

Τοποθετήσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος (ο οποίος επισήμανε ότι από το σύνολο των ασθενοφόρων, τα επτά θα διατεθούν στη Θράκη, τα πέντε στην ανατολική Μακεδονία, ισάριθμα στη δυτική και 14 στο νομό Θεσσαλονίκης), ο γενικός συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης και ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης, που σημείωσε ότι για τις ανάγκες του έργου η υπηρεσία χρειάστηκε να χαρακτηρίσει εκτάσεις 50.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 3.000 στρέμματα ήταν δασικές, για τις οποίες θα υπάρξει πλήρες ισοδύναμο σε δεντροφυτεύσεις.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.