Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
09.12.2024

Κένυα: Επικυρώθηκε η απαγόρευση ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε με μία ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Κένυα: Επικυρώθηκε η απαγόρευση ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων

Πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Αν και πρόκειται για μία πρακτική που συναντάμε κατά κύριο λόγο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στην Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο απαγορευέται.

Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων πραγματοποιούταν σε νέες γυναίκες μεταξύ βρεφικής ηλικίας και εφηβείας- ως μια πρακτική στα πλαίσια της θρησκεία ή πολιτισμικών εθίμων ενώ θεωρείται ως στοιχείο αγνότητας στις προαναφερθείσες χώρες.
 
Η απόφαση για την εξάλειψη του Ακρωτηριασμού Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων
 
Ενώ η εν λόγω πρακτική βρίσκεται εκτός νόμου ήδη από το 2011 στην Κένυα, οι υπέρμαχοι αυτής επεδίωξαν τροποποίηση του νόμου η οποία τελικώς απορρίφθηκε. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε με μία ιδιαίτερα σοβαρή απόφαση την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των  γυναικείων γεννητικών οργάνων .
 
Αν και η επιβολή του νόμου του 2011 επικρίθηκε το ζήτημα επανήλθε στην Εθνοσυνέλευση ως έργο της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ένωσης Γυναικών της Κένυας- με πολλούς να έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με την δικαιολογία της αντισυνταγματικότητας του νόμου.
 
Ένας γιατρός εν ονόματι Tatu Kamau άσκησε έφεση και πρότεινε ο νόμος να επιτρέψει την πρακτική μόνο στην περίπτωση γυναικών που είναι ενήλικες και έχουν παραχωρήσει τη συγκατάθεση τους για αυτή την πρακτική. Το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτή την έφεση καθώς επιστημονικά δημιουργεί προβλήματα υγείας στις γυναίκες που υπόκεινται σε αυτή την πρακτική.
 
Ο δρ. Tatu Kamau, που είναι ο γιατρός που υπέβαλλε την έφεση από το 2017, δήλωσε πως πολλές γυναίκες θέλουν να υποβληθούν σε περιτομή, αλλά ο νόμος τις εμποδίζει. Απαντώντας στο επιχείρημα αυτό οι τρείς δικαστές Lydia Achode, Kanyi Kimono και Margaret Muigai δήλωσαν κατηγορηματικά πως «Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί κανείς να επιλέξει να υποστεί μια επιβλαβή πρακτική. Από τα αμφισβητήσιμα ιατρικά στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν, διαπιστώνουμε ότι ο περιορισμός αυτού του δικαιώματος είναι λογικός σε μια ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται στην αξιοπρέπεια των γυναικών». Έγινε ακόμη πρόταση για περαιτέρω αυστηροποίηση του ήδη υπάρχοντα νόμου για να καλυφθούν όλες οι δίοδοι που δυσχεραίνουν τη σωστή επιβολή του.
 
Επιπλέον ο Πρόεδρος Uhuru Kenyatta δεσμεύθηκε να τερματίσει το FGM έως το 2022, αλλά οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών δηλώνουν πως αυτός ο στόχος δεν είναι ρεαλιστικός εξαιτίας της κοινωνικής ανασφάλειας που πλαισιώνει το θέμα, αλλά και της απόστασης πολλών περιοχών που δυσχερένει τον έλεγχο της τήρησης του νόμου. Επιπλέον σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά φανατισμού και επικράτησης  της πρακτικής αυτής.
 
Πηγή: Pause artmag
 
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.