Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
17.04.2021

Και η Αυστραλία σταματά τη χορήγηση του AstraZeneca στους κάτω των 50 ετών

Στην Ελλάδα, αποφάσεις αναμένεται να λάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έως και αύριο.

Μία μία οι χώρες περιορίζουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού σε μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα φαίνεται να συνδέεται με ένα σπάνιο σύνδρομο το οποίο προκαλεί θρομβώσεις και έχει προκαλέσει τον θάνατο εμβολιασθέντων.

Τελευταία στη λίστα προστέθηκε η Αυστραλία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer αντί εκείνου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών. Όπως εξήγησε ο αρχίατρος Πολ Κέλι, αν και ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός, οι ειδικοί στη χώρα άλλαξαν τη σύστασή τους αναφορικά με εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά σε άτομα άνω των 70 ετών.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, που είναι υπεύθυνο για τα εμβόλια και τα βιοϊατρικά φάρμακα, ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στη σύστασή του για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca σε άτομα άνω των 60 ετών. Το Ινστιτούτο ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η σύστασή του βασίζεται σε εντατικές αναλύσεις της παρούσας κατάστασης της πανδημίας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) χθες, Τετάρτη, μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, που φέρεται να ευθύνεται για περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα. Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή πρακτική. Οι εκπρόσωποι των «27», που συνήθως κατηγορούν τις Βρυξέλλες για παλινωδίες, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν ούτε το βασικό ερώτημα εάν οι χώρες τους θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του EMA ή θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca ως προληπτικό μέτρο.

Κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψή τους εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του ΕΜΑ και επιδίωξαν να αποσαφηνίσουν πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια του Vaxzevria, όπως μετονομάστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απόφαση της Ισπανίας, η οποία επίσης πρότεινε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους άνω των 60. Στη σύσταση του ισπανικού υπουργείου Υγείας προς τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν τον τελευταίο λόγο για το ζήτημα, αναφέρει ότι «με τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι τώρα και για λόγους πρόληψης προτείνεται να χορηγείται το εμβόλιο σε ανθρώπους 60 ετών και άνω».

Επίσης, χθες το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους είναι κάτω των 55 ετών, απόφαση που έχει λάβει και η Γαλλία.

Επίσης, άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν σταματήσει εντελώς τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στα μέσα Μαρτίου και έκτοτε δεν έχουν ξεκινήσει την εκ νέου χορήγησή του.

Στην Ελλάδα, αποφάσεις αναμένεται να λάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έως και αύριο.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.