Οι ΗΠΑ μετά από επτά μήνες έχουν και πάλι υπουργό Άμυνας
Επτά μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρώην στρατηγού των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις οι ΗΠΑ απέκτησαν επιτέλους χθες Τρίτη επισήμως νέο υπουργό Άμυνας: τον Μαρκ Έσπερ, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε από τη Γερουσία.
Πρώην στρατιωτικός που μεταπήδησε στην αμυντική βιομηχανία, επικεφαλής του στρατού ξηράς από το 2017, ο 55χρονος Έσπερ ορκίστηκε χθες στον Λευκό Οίκο.
«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία της τελετής ορκωμοσίας του Έσπερ. «Δεν υπάρχει κανείς πιο κατάλληλος να διευθύνει το υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ στράφηκε στον Έσπερ για να αναλάβει το υπουργείο αφού η προηγούμενη επιλογή του, ο Πάτρικ Σάναχαν, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αφού είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για έξι μήνες.
Ο Έσπερ αναλαμβάνει επικεφαλής ενός Πενταγώνου αποσταθεροποιημένου από τις εναλλαγές στην ηγεσία του από τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο δεν διέθετε επισήμως έναν υπουργό ο οποίος θα είναι ικανός να αντισταθεί στις παρορμήσεις ενός προέδρου όπως ο Τραμπ, και μάλιστα την ώρα που η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως εμπλέκεται σε δύο πολέμους, στη Συρία και το Αφγανιστάν, και βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Ιράν.
Ο διορισμός του Έσπερ εγκρίθηκε με 90 ψήφος υπέρ έναντι 8 κατά, όμως πολλοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την υποψηφιότητά του, κυρίως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η Καμάλα Χάρις.
Ωστόσο πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές επέλεξαν να τερματιστεί μια περίοδος αβεβαιότητας στο Πεντάγωνο εγκρίνοντας τον διορισμό του Έσπερ.
«Είναι ιδιαίτερη η ευθύνη να συμβουλεύεις ένα πρόεδρο που δεν έχει εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Πιστεύω ότι ο Έσπερ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε στο Twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντικ Ντάρμπιν.
«Έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου μας, την εμπιστοσύνη του στρατού μας και την εμπιστοσύνη του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ίνχοφι πριν από την ψηφοφορία.
Πρόκειται για έναν «υποψήφιο απολύτως προετοιμασμένο» να αναλάβει τα καθήκοντα του, είχε τονίσει τη Δευτέρα ο Μιτς Μακόνελ επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ο πρώτος στρατός παγκοσμίως να αποκτήσει κανονικό υπουργό.
«Ο κόσμος είναι γεμάτος σοβαρές απειλές εναντίον μας, εναντίον των συμμάχων μας και των συμφερόντων μας, κυρίως η επιμονή του Ιράν να συνεχίζει να προκαλεί ένταση στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε ο Μακόνελ.
Ο Μαρκ Έσπερ γνωρίζει τη Μέση Ανατολή: είχε πολεμήσει στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991, ανήκε στη διαβόητη 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού.
Στενός συνεργάτης του Πομπέο
Εξάλλου ο Έσπερ είναι στενός συνεργάτης του επόμενου επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος θα διαδεχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου τον στρατηγό Τζο Ντάνφορντ.
Αλλά και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μαζί με τον οποίο σπούδασε στη διάσημη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ. Οι δύο άνδρες ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους την ίδια χρονιά, το 1986.
Ο Πομπέο συνεχάρη τον Έσπερ στο Twitter επισημαίνοντας ότι «η διπλωματία και η άμυνα είναι ζωτικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων».
Όμως οι σχέσεις του Έσπερ με την αμυντική βιομηχανία προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις στη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητάς του. Η Γουόρεν εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για τους δεσμούς του με την εταιρεία Raytheon, στην οποία ήταν στέλεχος επί επτά χρόνια μέχρι που ο Τραμπ τον επέλεξε για διοικητή του στρατού ξηράς.
«Σε ηλικία 18 ετών πήγα στο Γουέστ Πόιντ και ορκίστηκα να υπερασπίζομαι το Σύνταγμα, υιοθέτησα τις αξίες που ονομάζονται καθήκον, τιμή και πατρίδα», απάντησε ο Έσπερ. «Και έκτοτε ζω πάντα σεβόμενος αυτές τις αξίες. Πολέμησα για αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.