ΗΠΑ: Εκτός της Συμφωνίας του Παρισιού μετά από απόφαση του Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού κατά της κλιματικής αλλαγής, αναφέρουν πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης.
Ο Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «φάρσα» την απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης, αρνήθηκε το Σάββατο να στηρίξει τη συμφωνία-ορόσημο στη Σύνοδο Κορυφής της G7, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.
Το πρακτορείο Reuters και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Πέμπτης την πληροφορία του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Μετά τις διαρροές, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε με μήνυμά του στο Twitter ότι η απόφασή του θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Η απόσυρση θα φέρει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην Συμφωνία του Παρισιού.
Θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Υπάρχει εξάλλου ο φόβος ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα ανοίξει το δρόμο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,6 βαθμούς.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η διεθνής συμφωνία είναι «ενάντια στα εθνικά συμφέροντα» και θα εμπόδιζε τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη ρυπογόνο βιομηχανία λιθάνθρακα.
Το Axios ανέφερε ότι μια ομάδα, στην οποία μετέχει και ο αμφιλεγόμενος επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ εξετάζει τις λεπτομέρειες της αποχώρησης.
Η Ουάσινγκτον μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει επισήμως από τη συμφωνία, μια διαδικασία που θα πάρει τρία χρόνια, ή να αποχωρήσει από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.
Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης φέρεται να επηρέασε και μια επιστολή που υπέγραφαν 22 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, ζητώντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.
Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ακόμη και αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ.