ΗΠΑ: Χιλιάδες εργαζόμενοι της Google διαδήλωσαν κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην παγκόσμια έδρα του διαδικτυακού κολοσσού
Χιλιάδες εργαζόμενοι στην παγκόσμια έδρα της Google στην Καλιφόρνια διαδήλωσαν με τη σειρά τους, έπειτα από ανάλογες κινητοποιήσεις παγκοσμίως, για να καταγγείλουν τον τρόπο που ο κολοσσός διαχειρίστηκε τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στους κόλπους του.
Στο Μάουντεν Βιου, στο Σίλικον Βάλεϊ, χιλιάδες υπάλληλοι του κολοσσού, που έχουν το προσωνύμιο Googlers, κατέκλυσαν τους υπαίθριους χώρους μεταξύ των κτιρίων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας το “Googleplex”.
Εικόνες και βίντεο από την πρωτοβουλία αυτή αναρτήθηκαν στο Twitter από τους ίδιους τους εργαζομένους και μεταδόθηκαν από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.
«Δώδεκα χρόνια στη Google και δεν είδα ποτέ μου ένα τόσο ογκώδες πλήθος. Είμαι περήφανος που βρέθηκα εκεί υπέρ της δικαιοσύνης και της διαφάνειας» σχολίασε στο Twitter ένας υπάλληλος, ο Κεν Νόρτον.
Σε κοντινή απόσταση, στο Σαν Μπρούνο, εργαζόμενοι στην πλατφόρμα του YouTube, ιδιοκτησίας της Google, διέκοψαν την εργασία τους για να συγκεντρωθούν κατά εκατοντάδες μπροστά από τις εγκαταστάσεις.
Την ίδια ώρα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορειότερα, στο Σαν Φρανσίσκο, εκατοντάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, λίγα βήματα από τα γραφεία τους. Σε ορισμένα πανό που κρατούσαν διάβαζε κανείς το σύνθημα “Don’t be evil” (“Μην είσαι διαβολικός ), το ιστορικό σλόγκαν του ομίλου.
Η Τζίλιαν Πουέντε, που εργάζεται στη Google, ανέφερε στο Twitter ότι νιώθει «υπερηφάνεια που συμμετείχε» στη διαδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, διότι «αρκετά!».
Οι εργαζόμενοι που διοργάνωσαν την κινητοποίηση είχαν απευθύνει κάλεσμα στους περίπου 90.000 εργαζομένους της Google παγκοσμίως να αφήσουν τα γραφεία τους στις 11 το πρωί.
Από τη Σιγκαπούρη στη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τον ίδιο σκοπό.
Αυτή η πρώτη μαζική κινητοποίηση στους κόλπους του κολοσσού του διαδικτύου ξεκίνησε από ένα άρθρο που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα οι New York Times.
Στο άρθρο αναφερόταν ότι η Google συγκάλυψε τα τελευταία χρόνια μια σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών του Άντι Ρούμπιν, του δημιουργού του Android, που αποχώρησε από τον όμιλο το 2014 με αποζημίωση ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.