Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές πολιτείες έχουν γίνει το σημείο μηδέν της μάχης για το δικαίωμα στην άμβλωση

Μέσα στο πρώτο μισό του 2019, οι 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν υιοθετήσει αριθμό ρεκόρ νομοθεσιών, ενώ εννέα από αυτές έχουν περιορίσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
ΗΠΑ: Οι αμερικανικές πολιτείες έχουν γίνει το σημείο μηδέν της μάχης για το δικαίωμα στην άμβλωση

Οι αμερικανικές πολιτείες έχουν υιοθετήσει το πρώτο μισό του 2019 αριθμό ρεκόρ νομοθεσιών σχετικά με τις αμβλώσεις, γεγονός που τις καθιστά το βασικό πεδίο μάχης για το αμφιλεγόμενο ζήτημα, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση προάσπισης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι 50 αμερικανικές πολιτείες υιοθέτησαν περισσότερα από 90 νομοσχέδια για ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας το πρώτο μισό του 2019, κατά ένα τρίτο περισσότερο από το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, ανακοίνωσε στην εξαμηνιαία έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αναπαραγωγική Υγεία (NIRH).

Εννέα πολιτείες περιόρισαν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση με νομοθεσίες όπως αυτή που απαγορεύει τη διακοπή της κύησης από τη στιγμή που μπορεί να ανιχνευθεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο. Αντίθετα άλλες ενίσχυσαν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Τα μέτρα κατά των αμβλώσεων θεωρούνται ενορχηστρωμένη κίνηση για να αναγκαστεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο διαθέτει περισσότερα συντηρητικά μέλη μετά τους διορισμούς δικαστών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να αναθεωρήσει την απόφασή του στην υπόθεση του 1973 Ρόου εναντίον Ουέντ, με την οποία κατοχυρώθηκε συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Οι πολιτείες είναι «το σημείο μηδέν» στη μάχη για τις αμβλώσεις, σχολίασε η Αντρέα Μίλερ, πρόεδρος του NIRH. «Βλέπουμε πολιτείες να κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιες πολιτείες που είναι μεταξύ των πιο συντηρητικών (…) και από την άλλη πολιτείες που γρήγορα, ολοένα και πιο πολύ κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση», εξήγησε.

Αν και το Ανώτατο Δικαστήριο εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, κάποιες πολιτείες έχουν υιοθετήσει περιορισμούς που επιβάλουν στις γυναίκες να υποβάλλονται σε τεστ με υπερήχους, που απαιτούν την ενημέρωση των γονέων όταν πρόκειται για ανήλικους ή πολλές επισκέψεις σε κλινική και συμβουλευτικές συνεδρίες.

Οι αντίπαλοι των αμβλώσεων ελπίζουν ότι ένας από τους πολλούς περιοριστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί ενδέχεται να γίνει αντικείμενο νομικής διαμάχης και τελικά να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου ενδέχεται να ανατραπεί η απόφαση του 1973.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολιτείες που έχουν επεκτείνει την υγειονομική κάλυψη για να περιλαμβάνει τις αμβλώσεις, έχουν δημιουργήσει μια δική τους εκδοχή της απόφασης Ρόου εναντίον Ουέιντ σε πολιτειακό επίπεδο ή έχουν χαρακτηρίσει τις αμβλώσεις ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Δεν είχαμε ποτέ ξανά στο παρελθόν στη διάρκεια ενός έτους τόσους πολλούς νόμους που να προστατεύουν το δικαίωμα στην άμβλωση και επεκτείνουν την πρόσβαση μετά το 1973», σημείωσε η Μίλερ.

Ο Μαρκ Λι Ντίκσον της οργάνωσης Δικαίωμα στη Ζωή (Right of Life) στο ανατολικό Τέξας, που είναι κατά των αμβλώσεων, δήλωσε όχι μόνο ότι το ζήτημα των αμβλώσεων αφορά τις πολιτείες, αλλά και ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα πρέπει να αγνοείται.

«Θα ήθελα να δω τα πράγματα να επιστρέφουν στις πολιτείες», επεσήμανε. «Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πολλές εξουσίες», πρόσθεσε.

Πρόσφατα ο Ντίκσον ήταν επικεφαλής ενός κινήματος στην πόλη Ουάσκομ του Τέξας η οποία κηρύχθηκε «πόλη καταφύγιο για τα αγέννητα» παιδιά.

Τον προηγούμενο μήνα το δημοτικό συμβούλιο του Ουάσκομ έκρινε «άκυρη» την απόφαση του 1973 του Ανώτατου Δικαστηρίου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.