Η προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Οχθης θα «πλήξει» τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποιεί το Ισραήλ ότι η προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Οχθης θα «πλήξει» τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τονίζει ότι το Παρίσι παραμένει «αποφασισμένο» να αναγνωρίσει «όταν έρθει η ώρα» παλαιστινιακό κράτος.
«Αν υποτεθεί ότι οι προσπάθειές μας (να αποτρέψουμε το Ισραήλ» δεν ευοδωθούν, ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε. Μία απόφαση τέτοιας βαρύτητας δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συζήτησης στην γαλλική Γερουσία σχετικά με την προοπτική της προσάρτησης.
«Αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να προχωρήσουν στην διαδικασία προσάρτησης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να αντιτάξουμε μέτρα που θα έχουν συνέπειες στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη μέλη της και το Ισραήλ», προειδοποίησε.
Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική της για την υλοποίηση του αμερικανικού «ειρηνευτικού σχεδίου» για την Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε ό,τι απομείνει.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να επανεξετάσει την «συμμετοχή του Ισραήλ και διάφορα προγράμματα συνεργασίας» και «να ενισχύσει τον έλεγχο επί της προέλευσης των εισαγομένων προϊόντων», σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, παραδεχόμενος ότι η απροθυμία ορισμένων κρατών μελών της Ενωσης (Ουγγαρία Πολωνία…) για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ θα περιπλέξει την λήψη απόφασης από την ΕΕ, αλλά εκτιμώντας ότι η Ενωση διατηρεί στο θέμα αυτό περιθώρια κινήσεων.
«Επισημαίνω ότι ακόμη και αν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη διαφοροποιηθούν επί του θέματος, ο κανόνας της ομοφωνίας δεν εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Ισραήλ», τόνισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Σειρά μέτρων μπορούν να ληφθούν σε εθνική βάση» και κατά «συντονισμένο» τρόπο, κυρίως ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, εξήγησε.
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, πάγιο αίτημα τμήματος της γαλλικής πολιτικής τάξης, παραμένει επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
«Ενδεχόμενη απόφαση προσάρτησης δεν θα άλλαζε τίποτε, αντίθετα, η παλιά αποφασιστικότητά μας για την αναγνώριση, όταν έρθει η ώρα, παλαιστινιακού κράτους, υπό το κατάλληλο πλαίσιο και σχήμα, όταν η απόφαση αυτή θα είναι χρήσιμη για την ειρήνη, παραμένει».
Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν αυτήν την επιλογή, άλλα πιστεύουν αντίθετα ότι θα είναι αντιπαραγωγική στο στάδιο αυτό και δεν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο παρά ως ύστατη επιλογή.
Η επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους πρέπει να παραμείνει ο στόχος, ακόμη και αν αυτήν την στιγμή δεν είναι επίκαιρη, πρόσθεσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε αμέσως την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις για μελλοντική διαπραγμάτευση και την δυνατότητα κατάληξης σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων», κατέληξε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)