Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.10.2022

Η Ισπανία κατάσχεσε γιοτ Ρώσου ολιγάρχη

Το γιοτ που κοστίζει 140 εκατομμύρια δολάρια, βρισκόταν στη Βαρκελώνη και ανήκει στον επικεφαλής της κρατικής, ρωσικής εταιρείας Rostec
Η Ισπανία κατάσχεσε γιοτ Ρώσου ολιγάρχη

Ένα σούπερ γιοτ αξίας 140 εκατ. δολ, που ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη, κατάσχεσαν οι ισπανικές αρχές.

Το γιοτ βρισκόταν στη Βαρκελώνη και ανήκει στον επικεφαλής της κρατικής, ρωσικής εταιρείας Rostec, σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σήμερα κατασχέσαμε- ο τεχνικός όρος είναι προσωρινά ακινητοποιήσαμε – ένα γιοτ που ανήκει σε έναν από τους κύριους ολιγάρχες», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στην τηλεόραση La Sexta τη Δευτέρα. 

«Μιλάμε για ένα γιοτ που εκτιμούμε ότι αξίζει 140 εκατομμύρια δολάρια». Θα ακολουθήσουν και άλλα, πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το σάιτ που παρακολουθεί την πορεία των πλοίων, Marine Traffic, ανέφερε ότι στη Βαρκελώνη έχουν επίσης ακινητοποιηθεί και τα γιοτ, δύο ακόμα Ρώσων ολιγαρχών, στους οποίους ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβληθεί κυρώσεις.

Το γιοτ μήκους 85 μέτρων, ονομάζεται Valerie και ανήκει στον Sergei Chemezov, πρώην πράκτορα της KGB, που ηγείται της κρατικής εταιρείας Rostec, όπως αναφέρουν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Το γιοτ πλέει με σημαία του Αγίου Βικέντιου και Γρεναδίνων και είναι στο όνομα της θετής κόρης του Chemezov, Anastasia Ignatova, μέσω μίας εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2021 στα Pandora Papers.

Η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία και έχει αναστείλει επιχειρηματικές δραστηριότητες από την παγκόσμια οικονομία, από την ημέρα της ρωσικής εισβολής της Ουκρανία.

Το 2014 οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει κυρώσεις στον Chemezov. Ακολούθησε η Βρετανία το 2020, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας ενώ το όνομά του βρέθηκε αυτόν τον μήνα στη λίστα των κυρώσεων από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκεται και η θετή κόρη του, η σύζυγός του και ο γιος του.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατονομάζεται στην λίστα που κατάρτησε η ΕΕ για τους Ρώσους ολογάρχες αν και η ΕΕ είχε επιβάλλει μέτρα εναντίον του το 2014. Τις επόμενες ημέρες ωστόσο, αναμένεται να ανακοινωθούν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά στο γιοτ του, βρισκόταν στην Βαρκελώνη από τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Marine Traffic, και μέχρι την Δευτέρα ήταν στο ναυπηγείο MB92 για επισκευή.

Το γιοτ θα παραμείνει στα χέρια των αρχών ώσπου να επικυρωθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας του και εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης για ενδεχόμενες κυρώσεις, όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται ο Guardian.

Από την πλευρά του ο Chemezov σε μήνυμα που έστειλε στο προσωπικό του έκανε λόγο για την ρωσική εισβολή μιλώντας για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία προκειμένου να διασφαλιστεί η εγχώρια εθνική ασφάλεια. Πρόσθεσε δε, ότι η επιχείρηση θα στεφθεί με επιτυχία παρά τις κυρώσεις.

Πηγή: Guardian
 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.