Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
08.08.2022

Η γοητευτική, ανεξερεύνητη και μυστηριώδη ιστορία της ένδυσης

Γιατί πρωτοντύθηκε ο προϊστορικός άνθρωπος; Τι ρόλο έπαιζαν οι δοξασίες κάθε εποχής στην ενδυμασία; Δείτε τη σειρά «Η ενδυμασία στον χρόνο: Από την ανάγκη στην επιθυμία» από σήμερα και κάθε Παρασκευή στις 22.00 στο Cosmote History.
Η γοητευτική, ανεξερεύνητη και μυστηριώδη ιστορία της ένδυσης

Ένα οπτικοποιημένο ταξίδι στο παρελθόν, γεμάτο υφάσματα, χρώματα και τεχνικές που αναδεικνύει την ενδυμασία ως βασική λειτουργία των ανθρώπινων κοινωνιών.

Μέσα από τις συνεντεύξεις πλήθος επιστημόνων, ενδυματολόγων, ιστορικών και δημιουργών και σε συνδυασμό με τη χρήση αρχειακού υλικού, γραφιστικών σχεδίων και σύγχρονης κινηματογράφησης η σειρά επιδιώκει μια ολιστική προσέγγιση της ενδυμασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=C7zW1zTnBd4

Ανατρέχει στις ρίζες της, στους προϊστορικούς χρόνους και παρακολουθεί τη μετάβαση από την ανάγκη προφύλαξης του ανθρώπου απέναντι στις κλιματολογικές συνθήκες, στην επιθυμία του να διακοσμήσει το σώμα του. Ακολουθώντας τα στάδια της ιστορικής εξέλιξης, διερευνά πως το ρούχο και το κόσμημα επηρεάστηκαν από τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνισταμένες που επικρατούσαν ανά εποχή, τις αντιλήψεις για το φύλο και το σώμα, τις θρησκευτικές δοξασίες και τα κριτήρια αισθητικής. Επικεντρώνεται στον ελλαδικό χώρο, μ’ ένα βλέμμα στραμμένο πάντα στις διεθνείς τομές που διαμόρφωσαν την ενδυμασία και στις ενδιαφέρουσες συνομιλίες μεταξύ εγχώριας παράδοσης και εξωτερικών τάσεων. Φτάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όπου καταγράφει τα θεμελιώδη ερωτήματα μ’ έναν αέρα αυτοπεποίθησης για το μέλλον.

Η σειρά μπορεί να λειτουργήσει σαν καλειδοσκόπιο στη γοητευτική, ανεξερεύνητη και μυστηριώδη ιστορία της ένδυσης με σκοπό τη γνώση αλλά και την κατανόηση μιας απαράγραπτης όψης τους ελληνικού πολιτισμού. 

Παραγωγή COSMOTE TV

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγάς
Σενάριο: Μαρία Λούκα
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου GSC
Αφήγηση – παρουσίαση: Νίκος Πουρσανίδης
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Σοφία Παντουβάκη, Μυρσίνη Πήχου
Έρευνα & Επιμέλεια Αρχειακού Υλικού: Άννα Ποδάρα
Motion graphics / Εικονογράφηση: Χάρης Μαχαίρας a.k.a Happy Artists
Μουσική Επιμέλεια – Πρωτότυπη Μουσική: Μπάμπης Θεοχάρης

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.