Η διατροφή με λιγότερο κρέας κάνει καλό και στο περιβάλλον εκτός από την ανθρώπινη υγεία
Μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο κρέας -ή ακόμη καλύτερα με καθόλου κρέας- δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία, αλλά και στους πολύτιμους φυσικούς πόρους, καθώς θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση νερού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων.
Το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής, είναι κατά 11% έως 35% λιγότερο αν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή με λιγότερο κρέας, 33% έως 35% λιγότερο αν το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια, ενώ η εξοικονόμηση νερού φθάνει το 35% έως 55% αν η διατροφή γίνει αμιγώς χορτοφαγική (ούτε κρέας, ούτε ψάρια, με φυτικά αντί για ζωικά λίπη).
Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης “Nature Sustainability”, υπολόγισαν πόσο επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες το «αποτύπωμα νερού» σε τρεις μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία).
Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στη σχέση διατροφής-κατανάλωσης νερού. Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.
Η έρευνα επισημαίνει ότι τα ζωικά προϊόντα -και ιδίως τα κρέατα- έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού, καθώς η κτηνοτροφία καταναλώνει πολύ νερό, ενώ η παραγωγή φρούτων και λαχανικών χρειάζεται συγκριτικά λιγότερο. Η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, συνεπώς υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση νερού μέσω αλλαγών στη διατροφή, όπως τονίζουν οι ερευνητές.
Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση.