Βουλή: Υπερψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ
Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων άρχισε η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια της Βουλής.
Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός. Την καταψήφισή του επί της αρχής δήλωσαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ονομαστική ψηφοφορία προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το ΚΚΕ.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανέφερε πως «αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας. Μεταρρυθμίζουμε με συνέπεια την αγορά εργασίας, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στις ιδεολογικές μας αρχές. Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα, ανταποκρινόμαστε στις σύγχρονες ανάγκες, υιοθετούμε κανόνες και πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά προχωρούμε μπροστά, με δικαιοσύνη και αίσθημα ευθύνης».
Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της θέση κάθε εργαζόμενης και κάθε εργαζομένου. Διορθώνουμε χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη». Μεταξύ άλλων, τόνισε πως με τις εισαγόμενες διατάξεις «δεν θίγουν την εφαρμογή ευνοϊκότερων για τους εργαζομένους διατάξεων, οι οποίες προβλέπονται είτε στην εθνική είτε στην ενωσιακή νομοθεσία». Δεν επιτρέπεται «η σύναψη συμφωνιών ή η πρόβλεψη ρητρών, με τις οποίες απαγορεύεται στον εργαζόμενο να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του συμφωνημένου ωραρίου εργασίας». Στους εργαζόμενους παρέχεται «η δυνατότητα υποβολής αιτήματος, μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου, ώστε να τροποποιείται η σύμβαση εργασίας τους, προκειμένου να απασχολούνται εφεξής με περισσότερο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους και προϋποθέσεις. Θεσπίζεται το δικαίωμα οι εργαζόμενοι να ζητήσουν την παρέμβαση του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων, ώστε να διασφαλίζεται η επανόρθωση της ζημίας που τυχόν προκαλείται από την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, αλλά και χρηματικά πρόστιμα σε κάθε εργοδότη που μεταχειρίζεται δυσμενώς εργαζόμενό του. Νομοθετείται ότι κάθε καταγγελία σύμβασης εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου θα θεωρείται άκυρη, όταν η καταγγελία γίνεται από τον εργοδότη ως αντίποινα σε εργαζόμενο που ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του».
«Δημιουργείται η ψηφιακή πλατφόρμα “REBRAIN GREECE”. Η υποχρέωση του εργοδότη να αναρτά ηλεκτρονικά στο “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”, πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του. Επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρήσεις τής ψηφιακής κάρτας απασχόλησης. Εισάγεται ρύθμιση για την απασχόληση την 6η ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν θα υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ παράλληλα το ημερομίσθιο θα καταβάλλεται προσηξημένο κατά 40%. Προβλέπονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους εργοδότες που παραβαίνουν τους κανόνες υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων. Απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας επειδή ο εργαζόμενος δεν συναινεί σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επεκτείνεται η καταβολή από τη Δημόσια Επιχείρηση Απασχόλησης του ειδικού εποχιακού επιδόματος του άρθρου 22 του νόμου 1.836/1989. Επιβάλλονται ποινικές και χρηματικές κυρώσεις όταν εμποδίζονται να εργαστούν όσοι δεν συμμετέχουν σε απεργία, αλλά επιθυμούν να εργαστούν. Οι εργοδότες υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των εργαζομένων, σε περιπτώσεις φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, ή εκτάκτων καιρικών φαινομένων», πρόσθεσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το «το χειρότερο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά δικαιώματα». Υποστήριξε πως με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών «υποτιμάτε την νοημοσύνη της κοινωνίας και του εργαζόμενου κόσμου», καθώς αυτό που στην πραγματικότητα «φέρνετε είναι μια ρύθμιση με ισχύ για το 2027, με τρία ναι μεν αλλά, που ουσιαστικά ακυρώνει εξ ολοκλήρου τις ψεύτικες υποσχέσεις σας». Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «φέρνει το οριστικό τέλος στο όποιο πλαίσιο προστασίας είχε απομείνει για τον κόσμο της εργασίας. Με πρόσχημα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1152»
Ο κ. Γαβρήλος πρόσθεσε ότι η λογική των ρυθμίσεων διακατέχεται «από την έντονη αντεργατική λογική της κυβέρνησης και την ισοπέδωση του εργατικού δικαίου της χώρας […] είναι ένα ακόμη βήμα της προσπάθειας της κυβέρνησης να κρατήσει τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, να κάνει τους εργαζόμενους ακόμη πιο “ελαστικούς” και ακόμη πιο “αναλώσιμους”, να ικανοποιήσει τους εργοδότες βάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν ώρες και μέρες πέρα από ό,τι προβλέπει μέχρι στιγμής η νομοθεσία, να ακυρώσει κάθε πλαίσιο προστασίας [..] Μετά από περίπου έναν αιώνα καταργείται επί της ουσίας το δικαίωμα στο 8ωρο. Έτσι, από αύριο θα επιτρέπεται να εργάζεται κάποιος έως και 13 ώρες το 24ωρο, σε παράλληλο εργοδότη. Νομοθετεί την 13 ωρών εργασία, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στην πλήρη εκμετάλλευση και εξόντωση των εργαζομένων […] Καταργείται, επίσης, η 5νθημερη εργασία αλλά και η κυριακάτικη αργία […] Εισάγεται η περίοδος της εξάμηνης μαθητείας, χωρίς όμως δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά το τέλος της και χωρίς να δικαιούται ο εργαζόμενος καμία αποζημίωση απόλυσης […] Οι συμβάσεις σχεδόν μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία, δημιουργώντας τον εργαζόμενο λάστιχο και τον εργαζόμενος 24/7».
Σχετικά με τη διάταξη για τους ιατρούς εργασίας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Κάνετε ένα ακόμη χατίρι στους εργοδότες και μάλιστα από την πίσω πόρτα. Καθώς διευρύνονται οι κατηγορίες ιατρικών ειδικοτήτων που μπορούν να ασκούν καθήκοντα ιατρού εργασίας και επί της ουσίας επέρχεται η υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών ιατρικής της εργασίας στους εργαζόμενους». Για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις κυρώσεις σε περίπτωση παρεμπόδισης εργαζομένου στον χώρο εργασίας του κατά τη διάρκεια απεργίας υπογράμμισε πως «με τις διατάξεις αυτές πολιτικοποιείται η συνδικαλιστική δράση», καλώντας τον υπουργό «να πάτε να το αιτιολογήσετε στους ανθρώπους της εργασίας που διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή έξω από τη Βουλή. Και να είστε σίγουρος ότι δεν διαδηλώνουν μόνο για το φιλο-εργοδοτικό πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά για όλες τις πολιτικές σας που έχουν στοχοποιήσει τους εργαζόμενους και έχουν γονατίσει την κοινωνία». Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι είναι «κυβέρνηση μειωμένης ευθύνης» και θεωρεί «τον εργαζόμενο ότι είναι κάτι ανάμεσα σε δουλοπάροικο και είλωτα».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς «η κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και νομοθετεί την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Υποστήριξε πως αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί την «απόλυτη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων». Δημιουργούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, «συνθήκες εργασιακής γαλέρας και βάναυσης εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Η Οδηγία της ΕΕ -στην πραγματικότητα- χρησιμοποιείται για να εισάγετε από την πίσω πόρτα ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασιακή αγορά χωρίς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και χωρίς νομοθετικό φραγμό για τους εργοδότες».
Ο κ. Πουλάς κάλεσε, «αντί της βιολογικής εξόντωσης των εργαζόμενων από εργοδότη σε εργοδότη, η κυβέρνηση να μεριμνήσει για καλύτερους μισθούς ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα στην Ελλάδα του 2023». Όπως ανέφερε, υιοθετούνται «συνταγές περασμένων δεκαετιών και παρωχημένης λογικής, που υπονομεύουν την παραγωγικότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα». Το νομοθέτημα της κυβέρνησης, σημείωσε, «επιχειρεί να ενσταλάξει στις συνειδήσεις των πολιτών-εργαζομένων ότι το 8ωρο είναι παρωχημένο και ξεπερασμένο και ότι φταίνε εκείνοι που δεν τα βγάζουν πέρα και όχι οι πολιτικές σας». Παρατήρησε πως «η αλήθεια, την οποία ζει όλη η εργατική τάξη της χώρας, δεν βολεύει το αφήγημα της κυβέρνησης. Οι μισθοί τελειώνουν στο μέσο του μήνα λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην αγορά. Η Επιθεώρηση Εργασίας, υποστελεχωμένη, υπολειτουργεί και δυσλειτουργεί. Η ποιότητα ζωής των εργαζομένων αντί να βελτιωθεί, δυστυχώς, χειροτερεύει με δική σας ευθύνη». «Συνεπώς, μην περιμένετε την ψήφο μας στο παρόν νομοθετικό σας πόνημα», κατέληξε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, προανήγγειλε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τόνισε πως δεν πρέπει «να υπάρξει καμία ανοχή στη βαρβαρότητα». Το ΚΚΕ, είπε ο βουλευτής, «τάσσεται και είναι στο πλευρό των εργαζομένων που αυτήν τη στιγμή απεργούν, δίνοντας τη δική τους μαχητική απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο, διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας». Κατήγγειλε πως «η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ σε ρόλους κλακαδόρων αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για απεργία και ενεργοποιήθηκε η “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη για να βγάλει παράνομες τις απεργίες, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση τρέμει την πάλη και τους αγώνες των εργαζομένων».
Ο αγορητής του ΚΚΕ τόνισε πως ο «στόχος του νομοσχεδίου είναι η διαμόρφωση καλύτερων όρων για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων». Παρατήρησε ότι «ο στόχος της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας περνά πάνω από την ποιότητα ζωής του λαού», ενώ αποκάλεσε «πυροτέχνημα», «απάτη» και «κοροϊδία» «το δήθεν πιο γρήγορα ξεπάγωμα των τριετιών». Κάλεσε, δε, τον υπουργό, σε αντικατάσταση της υπουργικής τροπολογίας, να υιοθετήσει την τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ για επαναφορά τριετιών. Ο κ. Κατσώτης, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως «νομιμοποιούνται οι πιο σκληροί όροι εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η πολυσχιδής εργασιακή ασυδοσία και δίνει καίριο πλήγμα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο, το 8ωρο. Περιλαμβάνει συμβάσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών, αυξάνοντας την επισφάλεια, το δικαίωμα των εργοδοτών να εξοντώνουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειά τη μέρα […] νομοθετείται η αυτοδίκαιη απόλυση μετά από ένα δοκιμαστικό 6μηνο, ώστε να μην προστατεύονται ακόμα και έγκυες, ενώ αυτοδίκαιη απόλυση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα δικαιούται ούτε αποζημίωση ούτε επίδομα ανεργίας γιατί δεν θα καταχωρείται ως απόλυση […] Κάνει δωράκι την 6ήμερη εργασία στους βιομηχάνους, που δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους» Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «ακόμα κι αν διαπιστωθεί δυσμενής μεταχείριση των εργαζομένων από τον εργοδότη, η ποινή είναι στα μαλακά, μόνο διοικητικές κυρώσεις και τίποτα άλλο, ενώ η ρύθμιση για τις μηδενικές ώρες αναγκάζει τον εργαζόμενο να είναι σε ετοιμότητα και να περιμένει την ειδοποίηση του εργοδότη για να μάθει πότε, πού και πόσο θα δουλεύει, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης». Για τις διατάξεις που αφορούν την απεργία, ο κ. Κατσώτης υπογράμμισε πως «ευνοούν στο να αξιοποιώνται απεργοσπάστες, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την κρατική τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής. Η ρύθμιση αυτή -ουσιαστικά- αφαιρεί το δικαίωμα εργαζομένων να πάρουν μέτρα για επιτυχία της απεργίας και απειλούνται με σκληρές ποινικές διώξεις όσοι εργαζόμενοι περιφρουρήσουν την απεργία τους και βοηθά την εργοδοσία να παίρνει μέτρα για την αποτυχία της απεργίας». Ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρίνησε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και την τροπολογία που κατατέθηκε, σημειώνοντας πως εάν ήταν χωριστά οι ρυθμίσεις για τη Θεσσαλία θα τις ψήφιζε.
Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανέφερε πως «η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αλλάζει δραματικά τις καθημερινές συνθήκες παροχής εργασίας σχεδόν σε όλον τον ιδιωτικό τομέα». Υποστήριξε ότι «ανατρέπονται βιαστικά και αιφνιδιαστικά σε μια νύχτα νομοθεσία, βεβαιότητες, συνθήκες και πρακτικές δεκαετιών». Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, παρατήρησε πως «θεσπίζεται η εργασία δεκατριών ωρών ημερησίως, 78 ωρών την εβδομάδα, καταργούνται τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, απομειώνονται δραματικά μια σειρά επιδομάτων, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, με άμεσο κίνδυνο την επιβολή εργασιακού Μεσαίωνα και την εξάρτηση των εργαζομένων από εκάστοτε τυχόν αδίστακτους εργοδότες. Υπονομεύεται το 8ωρο, το 5ήμερο, ανάγεται σε κανονικότητα η εργασία της Κυριακής, ειδικότερα στις επιχειρήσεις του κλάδου βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, στο όνομα δήθεν της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης, με μειωμένες, ωστόσο, προσαυξήσεις στις αμοιβές, εξαγγέλλει δήθεν αυξήσεις στις αποδοχές, τις οποίες επιτυγχάνει κάποιος αν εργάζεται τις Κυριακές, με πενιχρές αυξήσεις». Η κυρία Αθανασίου, μεταξύ άλλων, τάχθηκε κατά των ελαστικών συμβάσεων, ενώ για τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης είπε ότι «ουσιαστικά πρόκειται περί της επίσημης κατάργησης του οκταώρου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης που κάνει ολέθριες επιλογές υπηρετώντας το κέρδος των επιχειρήσεων και όχι τους εργαζόμενους».
Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Παύλος Δημητριάδης, δήλωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής καθώς, όπως σημείωσε, «οι εργαζόμενοι με την απεργιακή τους κινητοποίηση σήμερα δίνουν την απάντησή τους στο κατά πόσο είναι κακό αυτό το σχέδιο νόμου». Υποστήριξε ότι πολλά άρθρα της Οδηγίας εισάγονται παραποιημένα, ενώ οι άλλες διατάξεις είναι επί τα χείρω για τους εργαζόμενους, όπως η θέσπιση της παράλληλης εργασίας, των παράλληλων σχέσεων εργασίας». Τόνισε πως με τέτοιες διατάξεις «δεν πατάσσεται η “μαύρη” εργασία», ενώ αποδεικνύεται ότι «οι αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν, γι’ αυτό χρειάζεται να κάνουν και δεύτερη εργασία». Επέκρινε τις συμβάσεις μηδενικών τονίζοντας ότι αυτές επιτείνουν το εργασιακό στρες. Ο κ. Δημητριάδης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «ανοίγεται η πόρτα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Ζήτησε τα πρόστιμα σε εταιρείες να είναι αναλογικά σύμφωνα με τον κύκλο εργασίας τους και τον τζίρο τους και όχι να είναι οριζόντια. Χαρακτήρισε ασαφείς τις διατάξεις που αφορούν την ποινικοποίηση της παρεμπόδισης εργασίας κατά τη διάρκεια απεργίας. Τέλος, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι οι Σπαρτιάτες δεν αντιτίθενται στο νομοσχέδιο «επειδή ασπαζόμαστε τον κομμουνισμό, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αλλά εμείς είμαστε Έλληνες εθνικιστές, πιστεύουμε στο ελληνικό μοντέλο παραγωγής, στην εθνική οικονομία, πρωτογενή παραγωγή και θέλουμε αξιοπρεπείς συνθήκες στον εργαζόμενο».
Η ειδική αγορήτρια της «Νίκης», Ασπασία Κουρουπάκη, δήλωσε την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι αυτό «είναι όαση για τους εργοδότες και έρημο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους». Η ενσωμάτωση της Οδηγίας, σύμφωνα με τη βουλευτή, «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα καθώς έχουν ενταχθεί εμβόλιμες διατάξεις που ακυρώνουν δικαιώματα εργαζομένων που υπάρχουν σήμερα στο εργατικό δίκαιο. Αυξάνεται ο 8ωρος χρόνος εργασίας και αυξάνεται σε 13 ώρες. Αυξάνονται οι εβδομαδιαίες ημέρες εργασίας από πέντε σε έξι με μονομερή επιλογή του εργοδότη. Καταργείται η αργία της Κυριακής σε επιπλέον κλάδους. Ποινικοποιείται, ουσιαστικά, η απεργία κατά παραβίαση του Συντάγματος. Με τις μηδενικές συμβάσεις ο εργαζόμενος τίθεται σε διαρκή ετοιμότητά όποτε τον καλέσει ο εργοδότης». Η κ. Κουρουπάκη προειδοποίησε ότι με την παράλληλη εργασία ελλοχεύει ο κίνδυνος ο εργαζόμενος να εργάζεται σε έναν -στην πραγματικότητα- εργοδότη δηλώνοντάς τον σε θυγατρικές εταιρείες του. Όπως υποστήριξε, οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας δεν μειώνουν την ανεργία και δεν είναι επωφελείς για τους εργαζόμενους που γίνονται λάστιχο. Η βουλευτής σημείωσε πως υπάρχουν ήδη νομοθετημένες σχέσεις εργασίας που καλύπτουν τις εποχιακές ανάγκες κλάδων. «Θεσμοθετείται ένας θλιβερός κύκλος διατάξεων για τους εργαζόμενους», τόνισε επισημαίνοντας πως «η “Νίκη” δεν κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά αλλά μπροστά έχοντας εφόδιο την ιστορία και τον πολιτισμό μας».
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, ανέφερε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «τοξικό και ταξικό». Χαιρέτησε την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων έξω από τη Βουλή και δήλωσε πως ο ίδιος και το κόμμα του θα παραβρεθούν στη συγκέντρωσή τους. Σύμφωνα με τον βουλευτή, αυτό το νομοσχέδιο «βλέπει τις εργασιακές σχέσεις από την πλευρά του εργοδότη και όχι του εργαζόμενου. Αυξάνει την ανασφάλεια του εργαζόμενου και τον καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο και απροστάτευτο». Ο κ. Καζαμίας τόνισε ότι εάν και υπάρχουν κάποιες λίγες θετικές διατάξεις, η Οδηγία χρησιμοποιείται ως επικάλυψη για να εισαχθούν νέες αντεργατικές διατάξεις και με αυξήσεις των ωρών εργασίας. Υπηρετεί νέες δογματικές φιλελεύθερες απόψεις». Παρατήρησε πως το νομοσχέδιο δεν υπήρξε αντικείμενο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. «Οραματίζεστε συνθήκες εργασίας περασμένων αιώνων και δημιουργείτε συνθήκες εργασίας Φαρ Ουέστ», επεσήμανε. Τέλος, χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη για τις απεργίες, υπογραμμίζοντας ότι «παρεμβαίνετε διαιρετικά δημιουργώντας καλούς και κακούς απεργοσπάστες. Απαγορεύτε ηθικά και πρακτικά το δικαίωμα στην απεργία, που δεν είναι ένα ατομικό δικαίωμα αλλά συλλογικό».
Στο νομοσχέδιο έχουν εγγραφεί και ζητήσει να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια 80 βουλευτές.