Όμιλος Μαρινάκη για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: To Predator βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2021 και δεν ήταν… μυστικό
Η επίθεση των «αρπακτικών» κακόβουλων λογισμικών σε θεμελιώδη δικαιώματα πολιτών φαίνεται να έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021 -ίσως και νωρίτερα- και δεν ήταν κρυφό, παρά μόνο για αυτούς που δεν ήθελαν να το μάθουν. Αυτό επισημαίνει το in.gr, του Ομίλου Μαρινάκη, παραθέτοντας τεκμήρια αλλά και θέτοντας ερωτήματα προς το Μαξίμου, με ρεπορτάζ της Αργυρώς Τσατσούλη.
Όπως αναφέρει, το έγκριτο ερευνητικό ινστιτούτο Citizen Lab ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 μιλά για πελάτες του Predator στην Ελλάδα. Επίσης ήδη από τότε επιβεβαιώνει για την περιβόητη εταιρεία Intellexa, ότι λειτουργεί στην Ελλάδα και μάλιστα πουλάει και σε ξένους πελάτες κακόβουλο λογισμικό. Επικαλείται μάλιστα άρθρο της Haaretz του 2020 για επιχειρηματία που έχει κάνει αγωγή σε Δικαστήριο του Τελ Αβίβ στην Intellexa για κυβερνο-όπλα.
Και ρωτά το in.gr… «Μήπως ούτε σε αυτές τις πληροφορίες είχε πρόσβαση η κυβέρνηση; Η αποδελτίωση του ξένου Τύπου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα ξεψαχνίζονται. Στη λέξη «Greece» χτυπάει καμπανάκι. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα».
Στη συνέχεια υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Ακόμη λοιπόν και ο καλόπιστος -σε βαθμό αφέλειας, βέβαια, αφού τα κενά και τα λογικά άλματα στο κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα ανησυχητικά- πολίτης, που έχει πειστεί απολύτως από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ουδέποτε κρατική υπηρεσία αγόρασε και χρησιμοποίησε το κακόβουλο λογισμικό Predator, αισθάνεται ανασφάλεια και προδοσία όταν διαβάζει ότι το Predator, το αρπακτικό κατοχυρωμένων συνταγματικά ελευθεριών και δικαιωμάτων, βρίσκεται στην Ελλάδα ήδη από το 2021, ίσως και νωρίτερα».
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, τις σκιές αυτές εντόπισε και επισήμανε και η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινουβουλίου (PEGA) επικρίνοντας δριμύτατα τις αρμόδιες Αρχές για την αδράνειά τους ειδικά σε ότι αφορά την ενδελεχή έρευνα των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator, καθώς και των επιχειρηματιών που έχουν τον έλεγχό τους, όπως οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος, των οποίων την παρουσία στην Εξεταστική μαζί με τον κουμπάρο του τελευταίου και ανιψιό του πρωθυπουργού και γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού πριν παραιτηθεί λόγων υποκλοπών, Γρηγόρη Δημητριάδη, ζητούσε μετ’ επιτάσεως και η αντιπολίτευση.
Τα τεκμήρια
Η αποκαλυπτική έρευνα του Citizen Lab το 2021 που περιλαμβάνει και τα παραπάνω πολύ ενδιαφέροντα για την Ελλάδα ευρήματα αφορά την παρακολούθηση δύο Αιγύπτιων αντιφρονούντων με λογισμικό κατασκοπείας Predator.
«Ο εξόριστος Αιγύπτιος πολιτικός Αϊμάν Νουρ και ένας παρουσιαστής δημοφιλούς τηλεοπτικού ενημερωτικού προγράμματος που διατηρεί την ανωνυμία του, υπήρξαν θύματα παρακολούθησης, πιθανότατα από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, με το λογισμικό κατασκοπείας Predator, το οποίο κατασκευάστηκε και πωλήθηκε από την μέχρι πρότινος ελάχιστα γνωστή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού κατασκοπείας Cytrox.» αναφέρεται.
Το τηλέφωνο του Αϊμάν Νουρ, προστίθεται, είχε μολυνθεί ταυτόχρονα από το spyware Pegasus της ισραηλινής NSO Group.
Πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή σάρωση για διακομιστές spyware Predator και βρήκαμε πιθανούς πελάτες Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία και τη Σερβία, επισημαίνει το citizen lab.
Ο «όμιλος» Intellexa
Το Citizen Lab επισημαίνει ήδη από το 2021 ότι πρόσθετη έρευνα σχετικά με την Intellexa και τις εταιρείες που αποτελούν αυτή τη συμμαχία μάρκετινγκ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες εμπορικής επιτήρησης χρησιμοποιούν πολύπλοκες επιχειρηματικές δομές και χρησιμοποιούν μέτρα που συσκοτίζουν τις δραστηριότητές τους.
Η έρευνα του Citizen Lab αποκάλυψε πως το λογισμικό κατασκοπείας Predator χρησιμοποιείται από πελάτες της Cytrox σε πολλές χώρες, μέχρι και στην Κύπρο.
Συγχρόνως, αναφέρεται πως η Cytrox είναι μέλος του κονσόρτσιουμ εταιρειών Intellexa του Ντίλιαν. Το κονσόρτσιουμ περιλαμβάνει την Nexa Technologies (πρώην Amesys), WiSpear/Passitora Ltd., Cytrox, και Senpai, μαζί με άλλες ανώνυμες επιχειρηματικές οντότητες.
Το Citezen Lab υπογραμμίζει πως η Intellexa που αρχικά είχε την έδρα της στην Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, λειτουργεί πλέον από την Ελλάδα, η οποία αναφέρεται επίσης ως η τοποθεσία του ιδρυτή της Ντίλιαν στο LinkedIn. Μια προκαταρκτική εξέταση των εγγράφων του εταιρικού μητρώου δείχνει ότι η κοινοπραξία έχει εταιρική παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα (Intellexa S.A.), αλλά και στην Ιρλανδία (Intellexa Limited). Οι καταχωρίσεις Dun & Bradstreet για την Intellexa S.A. και την Intellexa Limited σημειώνουν τη Sara-Aleksandra Fayssal Hamou (ή Sara Hamou) ως βασική διευθύντρια και στις δύο εταιρείες. Η Hamou φέρεται να είναι η δεύτερη σύζυγος του Ντίλιαν, Σάρα-Αλεξάνδρα Φαϊσσαλ Χάμου (ή Σάρα Χάμου).
Τα αμείλικτα ερωτήματα
Τέλος, το in.gr, θέτει τα εξής ερωτήματα: «Γιατί οι αρμόδιες Αρχές δεν έψαξαν ποιοι είναι οι πελάτες στην Ελλάδα που ζητάνε το παράνομο Predator ήδη από το 2021; Ποιος και ποιον ήθελε να παρακολουθήσει και γιατί; Εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και μιλάμε για θεσμική εκτροπή, εμπλέκονται παρακρατικά κέντρα εξουσίας με δόλιους σκοπούς, εμπλέκονται επιχειρηματίες και μιλάμε για επικίνδυνη στρέβλωση του ανταγωνισμού με προεκτάσεις στην οικονομία;
Επίσης γιατί δεν ελέγχθηκε η εταιρεία Intellexa που διακινεί το παράνομο Predator, γιατί νόμος που απαγορεύει στην Ελλάδα τα κακόβουλα λογισμικά υπάρχει, ανεξαρτήτως αν ο πρωθυπουργός που έξαλλος –χωρίς να λείπουν όσοι εντόπισαν στην οργή αυτή και ενδείξεις ενοχής- δεσμεύτηκε για την αυστηροποίησή του. Δεν εφαρμόστηκε γιατί δεν ήταν όσο αυστηρός έπρεπε;
Ίσως τότε να ήταν πιο εύκολο να ξεδιαλύνει κανείς το ομολογουμένως πολύ μπλεγμένο πλέον κουβάρι εταιρειών και προσώπων που εμπλέκονται, με δαιδαλώδεις διαδρομές εντός και εκτός συνόρων, εταιρείες κελύφη, αχυρανθρώπους διαχειριστές, «κουμπάρους» που κινούν τα νήματα και μαζί με «κολλητούς» γίνονται πάμπλουτοι.
Από τη μόνιμη επωδό της κυβέρνησης μέχρι πρότινος «Predator δεν υπάρχει» όταν έσκασε το σκάνδαλο των υποκλοπών το καλοκαίρι και το υποβάθμιζε, στη φθινοπωρινή σονάτα ψέλλισε για υπόθεση ιδιωτών που θα ερευνηθεί, με τον πρωθυπουργό στη πρόσφατη συνέντευξή του (ΑΝΤ1) να δηλώνει ευθαρσώς «Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator».
Το νέο ερώτημα είναι πότε το έμαθε η κυβέρνηση; Το ήξερε εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο και δεν έκανε απολύτως τίποτα;
Τα αμείλικτα αυτά ερωτήματα που συνεχώς αυξάνονται μαζί με τις αποκαλύψεις, τις λίστες με ονόματα που παρακολουθούνταν, την Εξεταστική Επιτροπή, που χαρακτηρίζεται «παρωδία» -με την συνεχή «επίκληση απορρήτου» από τους αρμόδιους φορείς να αφήνει στο σκοτάδι τα μέλη της, και τους μάρτυρες-κλειδιά να μην εμφανίζονται ποτέ-, σκιάζουν τις κυβερνητικές και πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για «άπλετο φως» στην πολύ σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών που απειλεί τη Δημοκρατία με εκφυλισμό».