Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
21.11.2024

Νομοσχέδιο για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»: Έντονες οι αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής

Η συζήτηση του νομοσχεδίου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.
Νομοσχέδιο για την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση»: Έντονες οι αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής

«Οι πόρτες του υπουργείου Υγείας είναι απολύτως ανοιχτές στους Ιατρικούς Συλλόγους και τα θεσμικά τους όργανα. Θα συνεχίσουμε πιο εντατικά έναν εκτεταμένο διάλογο, για να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, με τους γιατρούς συμμάχους και συμβούλους μας σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κλείνοντας τις πρώτες πρωϊνές ώρες τη μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου το οποίο ορίζει ότι «οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων». Ορίζει επίσης ότι «αν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών είτε είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.)».

Ο υπουργός Υγείας αυτή τη φορά απευθύνθηκε όχι μόνο στον ιατρικό κόσμο αλλά και στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι οι ίδιοι γιατροί.

«Επειδή μίλησαν αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι και γιατροί οι ίδιοι και έχουν άποψη για τα πράγματα που συζητάμε, θέλω να πω ότι όχι μόνο δεν αντιδικώ με τους γιατρούς, αντιθέτως του τιμώ. Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Τους ευχαριστώ. Τους ευχαριστώ γιατί ήρθαν τελικά στα νοσοκομεία και κάλυψαν τα κενά και δεν είναι εύκολο γι΄αυτούς, είναι δύσκολο να το κάνουνε. Τους ευχαριστώ και γιατί αυτές τις δύο μέρες, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα στη συνταγογράφηση των συμπολιτών μας, καίτοι είχαν ανακοινώσει, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους Ιατρικούς Συλλόγους, μια κινητοποίηση που είχε προκαλέσει ανησυχία την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία στη συνταγογράφηση της Παρασκευής και της Δευτέρας. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ταλαιπωρία. Αυτή η κινητοποίηση είναι σαν να μην έγινε», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι οι γιατροί είπανε ότι έχει δίκιο ο ‘Αδωνις και όχι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ούτε εμπλέκω την θέση του κάθε γιατρού που έγραψε φάρμακα στον ασθενή του ότι παίρνει θέση ως προς το ζήτημα. Λέω ότι οι γιατροί έδειξαν μια συλλογική υπευθυνότητα, ως προς το πως αντιμετώπισαν τους ασθενείς τους, και αυτό είναι άξιο σεβασμού, ακόμη και αν διαφωνούν, που το πιθανότερο είναι ότι διαφωνούν με τη ρύθμιση που ψηφίζουμε σήμερα. Για μένα, είναι ακόμα πιο άξιο σεβασμού προς τους γιατρούς ότι τήρησαν αυτή τη στάση προς τους ασθενείς τους καίτοι διαφωνούν με τη διάταξη που έχουμε φέρει. Δεσμεύομαι ότι από αύριο κιόλας, αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα συνεχίσουμε πιο εντατικά έναν εκτεταμένο διάλογο, για να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται με τους γιατρούς συμμάχους και συμβούλους μας σε αυτή την προσπάθεια. Όχι με τους γιατρούς απέναντί μας. Και λυπούμαι που οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων έφυγαν τόσο γρήγορα από τη Βουλή. Εγώ θα ήθελα να έχουν μείνει και να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και να τους καλούσαμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αυτούς, στο εντευκτήριο, και αν ξανάρθουν θα το κάνω. Θα καλέσω όλους τους προέδρους στο γραφείο μου στο υπουργείο Υγείας. Οι πόρτες του υπουργείου Υγείας είναι απολύτως ανοιχτές στους ιατρικούς συλλόγους και στα θεσμικά όργανα των γιατρών, με τους οποίους, επαναλαμβάνω, δεν έχω καμία διάθεση αντιδικίας».

Αναφορικά με τη στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε: «Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Έχω κάνει πολλά χρόνια βουλευτής. Είναι δύσκολη η δουλειά που κάνουν σήμερα οι γιατροί-βουλευτές, μέλη της ΚΟ της ΝΔ. Κάνουν μια δύσκολη δουλειά. Πραγματικά το αναγνωρίζω αυτό. Λυπούμαι που σας έχω φέρει σε δύσκολη θέση, και για μένα είναι δύσκολη, θα προτιμούσα να την έχω αποφύγει. Αλλά είναι μια στάση σας που εμένα με τιμάει και σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο Βασίλης Γιόγακας (ΝΔ), γιατρός στο επάγγελμα, είχε αναφέρει λίγα λεπτά νωρίτερα ότι το αυξημένο οικονομικό κίνητρο για τη μετακίνηση γιατρού του ΕΣΥ, από την ηπειρωτική χώρα σε νησιωτική περιοχή, τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να δώσει λύση, όπως και η κάλυψη από τους δήμους στέγης, σίτισης και πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης αλλά και η ένταξη και άλλων περιοχών στο καθεστώς για τις άγονες.

Ο Αριστοτέλης Σπάνιας (ΝΔ) επίσης γιατρός είπε ότι το άρθρο 65 του νομοσχεδίου έχει αναστατώσει την ιατρική κοινότητα, σημείωσε όμως ότι το σύνολο του ιατρικού κόσμου στήριξε και στηρίζει την κοινωνία. «Είμαι περήφανος που αποτελώ μέρος αυτού του συνόλου. Θέλω να πω ότι και οι ιδιώτες γιατροί και οι γιατροί του δημοσίου στέκονται πάντα ψηλά σε όλες τις περιστάσεις. Έτσι λοιπόν και τώρα καλύψαμε τα κενά. Μετά από μερικές διαδικασίες βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο με συνεννόηση και υπάρχει και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και του υπουργού ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν διατάξεις και κανόνες και όροι και ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» συνεχίζεται και σήμερα Τρίτη. Η συνεδρίαση έχει προσδιοριστεί να αρχίσει στις εννέα το πρωί και θα κλείσει με την ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν υποβάλλει αιτήματα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, παρακολουθεί ομιλίες στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», Αθήνα Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΙΣ προς βουλευτές της ΝΔ: «Αποφύγετε αυτό το κρίσιμο λάθος»

H ψήφιση του άρθρου «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022» (σσ άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση), «θα αποτελεί διαρκές αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιατρών ελλειμματικών αριθμητικά ειδικοτήτων σε νησιωτικές και περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα», προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με επιστολή του προς τη Βουλή.

Το συγκεκριμένο άρθρο ορίζει ότι «οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων». Ορίζει επίσης, ότι «αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ ΑΕ)».

Ακολουθεί η επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Προς Τη Βουλή της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αξιότιμες και αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές

Η νομοθέτηση του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, πέρα από τις σοβαρές νομοθετικές ατέλειες, όπως επισημαίνει και η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, θα πλήξει και θα δηλητηριάσει στο διηνεκές τις σχέσεις του συνόλου του ιατρικού κόσμου της χώρας με την ελληνική Πολιτεία. Θα αποτελεί διαρκές αντικίνητρο για την εγκατάσταση ιατρών ελλειμματικών αριθμητικά ειδικοτήτων σε νησιωτικές και περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και αντικίνητρο επιλογής των ειδικοτήτων αυτών από νέους συναδέλφους. Θα προστεθούν στα αντικίνητρα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και το θεσμό του προσωπικού ιατρού. Τυχόν δε ενεργοποίηση τους θα επιφέρει την απόλυτη ανεπάρκεια υπηρεσιών υγείας στις εν λόγω περιοχές για τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Ο ιατρικός κόσμος της χώρας έχει αποδείξει την συνέπεια του στην αποστολή του, επιλύοντας το πρόβλημα που αναδείχθηκε επικοινωνιακά για ακατανόητο λόγο από τις 4 Ιουλίου, πάρα τις απειλές, ειρωνείες, προκλήσεις και ασυνέπεια του υπουργείου Υγείας. Είχε προηγηθεί στο ακέραιο η υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων μας ως συμβούλου της Πολιτείας, τόσο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των τοπικών ιατρικών συλλόγων, με την έγκαιρη επισήμανση του προβλήματος (2022, 2023, Ιανουάριος 2024) και την υποβολή εφαρμόσιμων προτάσεων που αγνοήθηκαν. Άλλωστε το ίδιο περίπου πρόβλημα επιλύθηκε πέρυσι αθόρυβα και αποτελεσματικά μέσω της συνεργασία μας αρχικά με την τότε υπηρεσιακή υπουργό Υγείας και εν συνεχεία με τον “άπειρο σε θέματα υγείας”, αλλά αποτελεσματικό, διάδοχο της. Σε κάθε περίπτωση σήμερα η διατάξεις αυτές, εκτός από επιβλαβείς, είναι και περιττές. Η δήλωση μη έκδοσης σχετικών υπουργικών διατάξεων προκαλεί το εύλογο ερώτημα για τον σκοπό του νόμου. Όχι μόνον δεν μας καθησυχάζει, αλλά μας αποστερεί και από τη δυνατότητα προσφυγής στην ελληνική Δικαιοσύνη και τα ευρωπαϊκά όργανα και οργανισμούς. Με ιατρικούς όρους θα προκληθεί μια κατάσταση ανάλογη προς τη χρόνια οστεομυελίτιδα, τουτέστιν πάθηση με υφέσεις και εξάρσεις, καθημερινά ενοχλήματα, ρυπαρά τραύματα, πολλαπλές χειρουργικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενίοτε καταλήγει σε ακρωτηριασμό. Και μάλιστα θα προκληθεί στον τομέα της υγείας που αντιμετωπίζει την εξέλιξη χρόνιων δυσεπίλυτων προβλημάτων με εκρηκτικές διαστάσεις. Προβλήματα τα οποία είναι σαφές εκ των πραγμάτων ότι η Πολιτεία, χωρίς την ενεργή συμμετοχή του ιατρικού κόσμου δια των θεσμικών του οργάνων, αδυνατεί να επιλύσει. Εντέλει, είναι κρίμα να λυθεί το αντίστοιχο πρόβλημα έλλειψης παθολόγων, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, εργαστηριακών ιατρών των ευρωπαίων εταίρων μας εις βάρος της πατρίδας μας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το σύνολο των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας κάνουμε έκκληση να αποφευχθεί αυτό το κρίσιμο λάθος. Άλλωστε το γόητρο γιατρών και Πολιτείας κρίνεται στην επίλυση και όχι στην περιπλοκή των προβλημάτων.

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας».

Σ. Φάμελλος: «Το ν/σ για την ψυχική υγεία αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι η ΝΔ»

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ζητώντας την απόσυρση του. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι το «νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός».

Χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη για την επίταξη των γιατρών και τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημειώνοντας ότι αυτό «το εκβιαστικό μέτρο» δεν είναι λύση, καθώς το πρόβλημα είναι «τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της ΝΔ και η υποβάθμιση του ΕΣΥ και των αμοιβών των υγειονομικών και των γιατρών» και «αυτό δεν λύνεται με επίταξη».

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την τοποθέτηση του με ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό για όσα έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Ρώτησε αν ισχύει η φράση που έχει αποδοθεί στον κ. Μητσοτάκη ότι «μας ταλαιπώρησαν λίγο οι φίλοι μας, αλλά τελικά όλα καλά». Ρώτησε τα εξής: «Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η παρεμπόδιση των ελληνικών θαλασσίων ερευνών στα 6 νμ νότια της Κάσου, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τη δικαιοδοσία της ελληνικής ΑΟΖ; Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η απόσυρση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου και των 3 ελληνικών πλοίων από την Κάσο; Ήταν μια ”ταλαιπωρία” η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας;». Ρώτησε επίσης με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» αν υπήρξαν τρεις διαδοχικές παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και «τι ακριβώς σημαίνει το ”ευχαριστώ” της τουρκικής πλευράς προς τις ελληνικές αρχές για τον σεβασμό στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας; Υπάρχει έμμεση νομιμοποίηση οποιασδήποτε κατάστασης στο Αιγαίο;». Επιπλέον τόνισε ότι απαιτείται απάντηση για τα ερωτήματα που έθεσε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, για το αν «υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση του κ. Γεραπετρίτη με ομόλογο του ή εν γένει των διπλωματικών αρχών και εκπροσώπων ώστε να υπάρχει ενδεχόμενη άδεια από τη μεριά της Τουρκίας». «Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η τουρκική NAVTEX που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας;», ρώτησε, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις. Σχολίασε ότι «η τουρκική προκλητικότητα δεν απαντάται ούτε με μυστική διπλωματία ούτε με υποχωρητικότητα, χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που δε βλέπουμε να ασκείται και σας δηλώνουμε επίσημα ότι πρέπει να αλλάξετε στρατηγική και να δώσετε απαντήσεις».

Ως προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο κύριος Γεωργιάδης, είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η πολιτική της Νέα Δημοκρατίας που κατεδαφίζει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και την ευημερία των πολιτών». «Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που οι φορείς χαρακτήρισαν ως γραφειοκρατικό τερατούργημα, που προχωράει στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτό των τομέων της υγείας», είπε. Προσέθεσε ότι «το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από προσχηματική διαβούλευση» και πως όλοι οι φορείς ζήτησαν να αποσυρθεί «κι αυτό ζητάμε κι εμείς». Σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάποιο από αυτά τα θέματα. «Αντίθετα, απαξιώνει και την διάρθρωση και τις τομεακότητες που υπάρχουν σήμερα στις δομές ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση, γιατί θέλετε να ανοίξετε την πόρτα διάπλατα στους ιδιώτες που θέλουν να ασκήσουν δραστηριότητα και στα θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές κλινικές ψυχικής υγείας και άρα να δημιουργήσει τζίρο και πελάτες για ένα ιδιωτικό κομμάτι της οικονομίας που θα έπρεπε να είναι απολύτως υποκατεστημένο από δημόσιες επαρκείς ποιοτικά στελεχωμένες δομές υγείας.

Σχετικά με τις δομές απεξάρτησης ειδικότερα χαρακτήρισε «υποκριτή» τον κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι το 2018 είχε κάνει συνάντηση στην πλατεία Βάθη με άτομα που είχαν ακολουθήσει ή ολοκληρώσει προγράμματα, υποσχόμενος στήριξη και «πέντε χρόνια μετά, διάλυση των προγραμμάτων απεξάρτησης». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στοχεύει η απεξάρτηση να μην είναι υποχρέωση της πολιτείας και να αποσυνδέσει το δικαίωμα στην θεραπεία και να την αφήσει έρμαιο της αγοράς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει τη δυνατότητα να ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορά και ηθική: «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε δηλώσεις σας κατά υγειονομικών στη Μυτιλήνη, ”ανθρωπάκια ασήμαντα, κάφρους”. Μπορούμε να ξεχάσουμε μήπως την απαράδεκτη φρασεολογία τη δική σας εδώ σε επιτροπή της Βουλής κατά του Παύλου Πολάκη; Βέβαια εκεί το προεδρείο της επιτροπής και της Βουλής δεν άκουσε τίποτα, έψαχνε να βρει τα πρακτικά…».

Ν. Ανδρουλάκης: «Βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. κάτω από το χαλί»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «ένα κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας με έναν τρόπο προκλητικά ανεύθυνο».

«Βάζετε ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση, που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, που ξηλώνει σιγά σιγά τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με σκοπό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία».

Ανέφερε ότι στον υπό ίδρυση «υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό» Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αποκατάστασης Εξαρτήσεων θα υπαχθούν όλοι οι οργανισμοί όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η «ΑΡΓΩ», ο «ΙΑΝΟΣ», ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», κ.α. «αλλά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία εγγύηση και δεν κατοχυρώνεται η λειτουργία των κέντρων πρόληψης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

«Η πολιτική για την ψυχική υγεία, σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, περιορίζεται αποκλειστικά στην «απεξάρτηση και αποτοξίνωση» των «εξαρτημένων ατόμων», δηλαδή στη διάγνωση και θεραπεία, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους πυλώνες της πρόληψης, της αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης» υπογράμμισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο αναγνωρίζεται η βιωσιμότητα των 75 κέντρων πρόληψης που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα «μόνο έως το 2027, που λήγει η ισχύουσα προγραμματική σύμβαση.

Σημειώνοντας ότι τα συγκεκριμένα κέντρα αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων πρόληψης των εξαρτήσεων, προειδοποίησε ότι «η πιθανή διακοπή της λειτουργίας τους θέτει σε επισφάλεια από τη μία τους συμβασιούχους, με ό,τι συνεπάγεται η απώλεια πολύπειρου προσωπικού, και από την άλλη προκαλεί ανασφάλεια στους θεραπευόμενους και τις οικογένειες τους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», Αθήνα Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται επίσης ένας σημαντικός θεσμός που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, εκείνος του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, με τις αρμοδιότητες για προγραμματισμό, συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να εκχωρείται στον υπό σύσταση θεσμό του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο οποίος έχει τη δυνατότητα βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί μονάδες, προγράμματα, φορείς, δομές» πρόσθεσε.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των καταργούμενων οργανισμών των δύο εκ των εναπομείναντων ψυχιατρείων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξασφάλιση για το μέλλον τους. Οι υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, τέλος, αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία».

«Καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Πόσοι από τους ασθενείς, όμως, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναζητήσουν θεραπεία και να σπάσει ο κύκλος του στίγματος, της περιθωριοποίησης και εν τέλει της εξάρτησης;» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός» υπογράμμισε.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη και όχι μόνο στην απεξάρτηση και την αποτοξίνωση».

«Πρέπει, τέλος, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειες τους. Κλείνοντας ως προς το νομοσχέδιο της ψυχικής υγείας, μια παρατήρηση, τόσο αποκαλυπτική του ψευδεπίγραφου μεταρρυθμιστικού σας οίστρου: Πουθενά στις προϋποθέσεις και στα κριτήρια επιλογής των υποδιοικητών της ψυχικής υγείας δεν υπάρχει έστω ένα προαπαιτούμενο σχετικό με θέματα ψυχικής υγείας» είπε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στη «δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του δημόσιου συστήματος υγείας».

Στάθηκε στη «σύγκρουση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών γιατρών, η οποία ξεκίνησε με αφορμή την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ώστε να καλύψουν ορισμένες εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία» και εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την «απειλή στους ιδιώτες γιατρούς ότι θα κοπεί η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν αρνηθούν την επίταξή τους και αντίστροφα».

«Η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο εις βάρος των ασθενών και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές της υποτιμούν και εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας το ΕΣΥ να καταρρεύσει» είπε.

«Η υγεία των πολιτών υποβαθμίζεται και ένα πολύτιμο μέσο εξυπηρέτησης των ασθενών χρησιμοποιείται για μικροπολιτικούς σκοπούς. Ο σκοπός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι να υπηρετεί τους ασθενείς και όχι τους γιατρούς. Η στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε μια χώρα, που ήδη ταλανίζεται από υποστελεχωμένες δομές υγείας, λειτουργεί τιμωρητικά για τους πολίτες πρόσθεσε.

«Εκβιάζετε τους γιατρούς και την πληρώνει ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. θα λυθεί μόνο με συντονισμένες πολιτικές που θα στοχεύουν στην αναστύλωση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, που σταδιακά ξηλώνεται προς χάριν της εξυπηρέτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας για «παταγώδη αποτυχία», για τη δημιουργία ολιγοπωλίων και στην υγεία που αυξάνουν το κόστος της καθημερινότητας των πολιτών οι οποίοι πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία σε όλη την Ευρώπη.

«Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε στην ομιλία του:

«Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση οδηγούν στο περιθώριο την υγεία αλλά και χιλιάδες πολίτες λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Κανένα κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει και να ευημερήσει πραγματικά, αν δεν είναι κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος. Είναι πλέον επείγον να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και του δημόσιου συστήματος υγείας συνολικά.

‘Αλλωστε, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε στο καταστατικό του το 1946 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η υγεία ορίζεται ως “η κατάσταση σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας”, γεγονός που συνεπάγεται ότι είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τόσο τις δομές ψυχικής υγείας και τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας συνολικά. Μόνο έτσι μπορούμε να υπερασπιστούμε με υπευθυνότητα και συνέπεια ένα κοινωνικό κράτος που εγγυάται και εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας, πρόληψης και περίθαλψης, χωρίς ταξικούς ή άλλους αποκλεισμούς».

Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί τώρα το «επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό, που πραγματικά ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική “μεταρρύθμιση”, βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

Σημείωσε ότι «αυτό ακριβώς προβλέπει η ψυχιατρική “μεταρρύθμιση” που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια προωθείται στη χώρα μας» από όλες τις κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι «στρατηγικός στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες υγείας, να περιορίσει το ρόλο του – αφού είναι και “επιτελικό” – και να θέτει απλά το πλαίσιο, ένα γενικό πλαίσιο κανόνων, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται από εποπτευόμενους φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Όλα, δηλαδή, για τους επιχειρηματίες της υγείας και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», τις ΜΚΟ, και άλλους δήθεν «φιλάνθρωπους», που τείνουν να αποτελέσουν το βασικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το νομοσχέδιο – έκτρωμα, όπως το ονομάζουν, όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου και όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με απλά λόγια, επισπεύδει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος, ειδικά στην ψυχική υγεία, είπε ότι η κατάσταση είναι «παραπάνω από τραγική, σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με αυτό «το κατάπτυστο νομοσχέδιό αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας και το πλαίσιο αντιμετώσης των εξαρτήσεων γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πυρήνας των αλλαγών στο χώρο των εξαρτήσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λογικής της υποτιθέμενης “μείωσης της βλάβης” σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη του χρήστη».

Είπε ότι με το νομοσχέδιο αποσπάται η κοινωνική επανένταξη του χρήστη από τη θεραπεία και μπαίνει λουκέτο σε 75 Κέντρα Πρόληψης.

Σημείωσε ότι οι αλλαγές στο χώρο της απεξάρτησης με την έλευση του ΕΟΠΑΕ, «βάζουν στο στόχαστρο τα «στεγνά» προγράμματα που έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπεία και την επανένταξη. Προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η ΑΡΓΩ, ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, η ΜΕΘΕΞΙΣ, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν “φιλοσοφία”».

Επισήμανε ότι οι εξαγγελίες για τον ΕΟΠΑΕ, «δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν μια πολιτική στα πλαίσια κάποιων γενικών κατευθύνσεων της ΕΕ με βασικούς άξονες:

–Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου.

–Την επικράτηση της λογικής της δήθεν «μείωσης της βλάβης».

–Την πολιτική «κόστους – οφέλους», με τη συνέργεια προγραμμάτων με διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.

–Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόμενων υπηρεσιών, όχι με θεραπευτικά, αλλά με οικονομικά κριτήρια.

–Το «τσουβάλιασμα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την ομπρέλα μιας λανθασμένης αντίληψης για την εξάρτηση.

–Την αποδοχή της χρήσης μέσα από τη λογική του «λειτουργικού χρήστη», διαμορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών.

–Την αναγωγή στην “ατομική ευθύνη” του χρήστη και της οικογένειάς του, τη συνέχιση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, τις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν. Μέτωπο ιδεολογικό – πολιτικό – επιστημονικό. Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των εξαρτήσεων “ηθικίστικα”.

Η θέση μας εδράζεται πρώτα και κύρια στον ίδιο τον χαρακτήρα της κοινωνίας για την οποία εμείς παλεύουμε, μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην οικονομική της βάση, όσο και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Η ανάλυσή μας για τις εξαρτήσεις, έχει ως πυρήνα την τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, την ανάγκη ανατροπής αυτού του σημερινού σάπιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Γιατί, τελικά, η διάδοση των ναρκωτικών ως τρόπος ζωής, ως εμπόρευμα, ως μέσω κοινωνικής καταστολής, είναι στο ίδιο το DNA του καπιταλιστικού συστήματος » είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε στη συνέχεια:

«Παρ’ όλα αυτά, δε στεκόμαστε μοιρολατρικά μπροστά στο φαινόμενο σήμερα.

Διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη και έρευνα στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης επιστημονικά αντιναρκωτικής πολιτικής με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δημόσια και δωρεάν, με όλο το επαρκές επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς να χάνεται η θεραπευτική αυτοτέλεια των προγραμμάτων.

Είμαστε αντίθετοι με κάθε εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και έρευνα.

Παλεύουμε για:

–Απόσυρση του ΕΟΠΑΕ.

–Καμία κατάργηση-συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης.

–Καμία απόσχιση των προγραμμάτων 18ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΜΕΘΕΞΙΣ από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που ανήκουν.

–Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων.

–Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του απαιτούμενου προσωπικού (επιστημονικού, θεραπευτικού, βοηθητικού) σε Πρόληψη και Απεξάρτηση.

–Ενίσχυση των Προγραμμάτων Σωματικής Αποτοξίνωσης σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

–Νέες δομές για όλες τις εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) σε όλη την επικράτεια της χώρας.

–Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης που χρειάζεται η χώρα με διασφάλιση της λειτουργίας τους, ρητά μετά το 2027.

–Κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 και επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ».

«Η λογική που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς η λογική που βρίσκεται στον πυρήνα ολόκληρης της κυβερνητικής πολιτικής. Με δυο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η λογική “όλα θα τα λύσει η αγορά” ή αλλιώς “όλα για το κέρδος”» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει συνολικά στο ΕΣΥ.

«Αγνοήσατε για χρόνια τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, των συνδικαλιστικών τους οργάνων, του ΚΚΕ εδώ μέσα, για κάλυψη των κενών με πραγματικές προσλήψεις.

Αφήσατε – σκόπιμα λέμε εμείς – την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, γιατί πώς αλλιώς θα κερδίζει πελατεία ο ιδιωτικός τομέας;

Και τώρα παριστάνετε τους θιασώτες δήθεν της “προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο” και κουνάτε το δάχτυλο στους ιδιώτες γιατρούς, λες και λύνεται με τέτοια μπαλώματα, με “δυο εφημερίες τον μήνα”, όπως λέτε, το τεράστιο αυτό πρόβλημα» πρόσθεσε.

Είπε οτι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους τομείς, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η ΛΑΡΚΟ.

Ανέφερε ότι αυτή η πολιτική συνολικά «δεν είναι ιδεοληψία, όπως κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της επίσης αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας», αλλά πρόκειται «για υπέρμετρα συνεπή εφαρμογή των κατευθύνσεων μιας άλλης μεγάλης αμαρτίας που ακούει στο όνομα Κομισιόν, που θέλουν όλο και περισσότερα πεδία, ακόμα και αυτά που αφορούν τομείς κρίσιμους για την ανθρώπινη ζωή, να ανοίγουν για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και το καπιταλιστικό κράτος να αποσύρεται, απλά σε ρόλο ρυθμιστή.

Είπε ότι σε αυτή την πολιτική αντιδρούν, την καταδικάζουν και αγωνίζονται για να της βάλουν εμπόδια ο λαός και η νεολαία, βάζοντας πιο εμφατικά στο επίκεντρο τις δικές τους πραγματικές ανάγκες και τόνισε ότι σε αυτούς τους αγώνες «βρίσκεται και θα βρίσκεται μπροστά το ΚΚΕ».

«Σας το ξαναλέμε. Τελικά δεν σας σώζει τίποτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, τουλάχιστον για σήμερα, για απόψε ή αύριο το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, είναι να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, τώρα! Και να ξεκινήσει στην κοινωνία, με τους φορείς, με τους αρμόδιους, με επιστήμονες, με το ιατρικό προσωπικό, με τους νοσηλευτές, με τα πολιτικά κόμματα, με τα εργατικά σωματεία, με νεολαιίστικους φορείς και άλλους αρμόδιους, μια πλατιά συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλάει από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», Αθήνα Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Αλ. Χαρίτσης: «Προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ το ν/σ για την ψυχική υγεία»

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας στην Ολομέλεια της Βουλής ότι το σχέδιο νόμου στην ουσία του «συνιστά ένα τυπικό δείγμα αντιμεταρρύθμισης, συντηρητικής οπισθοδρόμησης».

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», υποστήριξε. Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες». Ανέφερε ότι «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια». Είπε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών». Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Ρώτησε την κυβέρνηση πώς εξηγεί ότι «ούτε ένας φορέας δεν βρέθηκε από όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να υποστηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο». Σχολίασε δε πως αν στόχος της ήταν να ψηφίσει το νομοσχέδιο «στη ζούλα» τελευταίες μέρες του Ιουλίου, «δεν τα κατάφερε γιατί ο κόσμος που τον αφορά αυτό το νομοσχέδιο, είναι εκεί έξω και διαμαρτύρεται».

Είπε μεταξύ άλλων ότι με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου «κουρελιάζετε το Σύνταγμα» και πως από την άλλη, «βαφτίζετε ως προνόμιο, το ιερό δικαίωμα του ασθενούς και την υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της υγείας». Είπε ότι με αυταρχισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις δικές της «τεράστιες ευθύνες» για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτηση του με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποκλοπών: «Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί είναι απλώς και μόνο μία ακόμη μεγάλη σύμπτωση. Ό,τι και να κάνετε κρυφά ή φανερά, όσα εμπόδια κι αν προσπαθήσετε να βάλετε, θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό το απερίγραπτο σκάνδαλο που βάζει βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας. Θα λογοδοτήσετε για το ενιαίο παράνομο κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ-Predator που η έδρα του ήταν στο μέγαρο Μαξίμου και επικεφαλής ο κ. Μητσοτάκης που είχε ο ίδιος προσωπικά αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ». Πρόσθεσε ότι «η δήθεν ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είναι το λιγότερο αστεία…».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αποσάθρωση των προγραμμάτων απεξάρτησης

«Είναι τελικά κακό για την κυβέρνηση να υπάρχουν δομές που μπορούν να πάρουν έναν άνθρωπο από τα κατάβαθα και να τον φέρουν στο φως. Είναι κακό φαίνεται για τις εξουσίες που εκπροσωπείτε», δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Από πολύ μικρή παρακολούθησα, από μαθήτρια και φοιτήτρια, παρακολούθησα από κοντά τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ και του 18 ‘Ανω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». 

«Παρακολούθησα τον αγώνα που δίνει το προσωπικό των προγραμμάτων αυτών, για να στηρίξει τους ανθρώπους. Παρακολούθησα αυτή τη θαυμαστή κοινότητα που έχει χτιστεί, από εμπνευσμένους ανθρώπους. Τον Φοίβο Ζαφειρίδη, τον ιδρυτή της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας Ιθάκη, την Κατερίνα Μάτσα, την εμπνεύστρια του 18 ‘Ανω, ανθρώπους οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους, στο να στηρίξουν ανθρώπους, στη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση και να τους στηρίξουν για την απεξάρτηση, όχι για τη διαχείριση της εξάρτησης. Αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε είναι διαχείριση της εξάρτησης, θέλετε εξαρτημένους ανθρώπους, θέλετε μια συνολικά εξαρτημένη κοινωνία, γι΄αυτό και την εθίζετε στα κουπόνια, στα επιδόματα, στις παρατάσεις», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε: 

«Όποιος έχει παρακολουθήσει διαδικασία αποφοίτησης, όπως την ονομάζει το ΚΕΘΕΑ, ή διαδικασία ολοκλήρωσης του προγράμματος, όπως την ονομάζει το 18 ‘Ανω, όποιος έχει παρακολουθήσει τη διαδικασία αυτή, δεν μπορεί να στηρίξει ούτε κατά διάνοια, ότι μπορεί και θα ‘πρεπε αυτά τα προγράμματα να αποσαθρωθούν, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης». 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλάει, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», Αθήνα Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Πλεύση Ελευθερίας, δια της προέδρου της Ζωής Κωνσταντοπούλου ήγειρε, επίσης, ζήτημα για τις ασφυκτικές διαδικασίες λειτουργίας της Ολομέλειας και των επιτροπών της Βουλής. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο αφότου ο α΄αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατέθεσε την έκθεση της επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 – Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια – Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Έρευνας και κατά την εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας – Άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια αύριο Τρίτη. Την Τετάρτη δε εισάγεται στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις», το οποίο επίσης συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει όλες αυτές τις ημέρες είναι ένα κοινοβουλευτικό ξέπλυμα. Κατά σύστημα θάβονται αυτά τα οποία γίνονται. Γίνονται και επιτροπές ακόμα και σε χρόνο που δεν επιτρέπεται, γιατί συζητιόταν εδώ ένσταση αντισυνταγματικότητας και υποτίθεται τώρα ότι έχει υπάρξει έκθεση της επιτροπής και αύριο αυτό το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια. Εμείς επισημαίνουμε ότι αντιλέγουμε και δεν αναγνωρίζουμε ότι έχει υπάρξει έγκυρη συνεδρίαση στις επιτροπές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να λειτουργούν οι επιτροπές της Βουλής σε συνθήκες ανυπόφορες, σε συνθήκες που λιποθύμησαν εκπρόσωποι φορέων την περασμένη εβδομάδα, σε συνθήκες ακραίας πίεσης. Είμαστε με τη δημοκρατία, με τον διάλογο με τις πολιτισμένες συνθήκες κοινοβουλευτικής λειτουργίας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή

Δυναμική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης πραγματοποίησαν χθες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, σωματεία και φορείς.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά και Καλαμάτα.

Εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία παίρνουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία – Απεξάρτηση, που όπως λένε οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και στη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο της 24ωρης Πανελλαδικής Πανυγειονομικής απεργίας, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΕΙΝΑΠ καθώς, όπως σημειώνει, αυτό ισοδυναμεί με διάλυση και κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. «Η κυβέρνηση με το κλείσιμο του ΨΝΑ και του ΨΝΘ σκοπεύει να δώσει «ακόμα περισσότερο χώρο στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας» τονίζουν οι γιατροί.

Η ΟΕΝΓΕ, χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για την Ψυχική υγεία και Απεξάρτηση καθώς «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, και πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων».

«Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την Ψυχική Υγεία και τη δημόσια και δωρεάν Απεξάρτηση. Κλείνει τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία, ΨΝΑ και ΨΝΘ, χωρίς να δημιουργεί εναλλακτικές δομές μέσα στην Κοινότητα. Ομογενοποιεί όλα τα δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, εντάσσοντας τα, μαζί με τα ιδιωτικά κάθε είδους, μέσα σε έναν υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, ΝΠΙΔ, έξω από το ΕΣΥ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.