Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
22.06.2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από «μαθητευόμενους μάγους»

«Το δικό μου χρέος είναι να αφήσω τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της», ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Τέμπη.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν έχει ανάγκη από «μαθητευόμενους μάγους»

«Η προεκλογική περίοδος είναι από τη φύση της μια πολύ έντονη διαδικασία, χρειάζεται αυστηρό πρόγραμμα, κάποιες ώρες ύπνου, καλό φαγητό, λίγη άσκηση όποτε βρίσκουμε χρόνο, αλλά επειδή μπαίνεις σε έναν συγκεκριμένο ρυθμό, όταν έχεις και καλούς συνεργάτες που σε βοηθούν με την υποστήριξη της όλης διαδικασίας, περνάει ο χρόνος χωρίς να το καλοκαταλάβεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή Happy Day του ALPHA και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

«Έμειναν μόνο πέντε μέρες προεκλογικής εκστρατείας, αύριο θα βρεθώ πάλι στη Θεσσαλία, Τετάρτη στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή έχουμε την τελική μας συγκέντρωση στην Αθήνα, οπότε βλέπουμε πια το τέλος, αλλά η τελευταία εβδομάδα είναι πάντα η πιο κρίσιμη και η πιο απαιτητική, ειδικά ως προς την ανάγκη να πείσουμε τους πολίτες να έρθουν στην κάλπη, να τους εξηγήσουμε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή σημασία και να αντιμετωπίσουμε μία γενικότερη αίσθηση αδιαφορίας, η οποία πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και στην Ευρώπη. Να τους εξηγήσουμε, δηλαδή, γιατί αυτά τα οποία θα γίνουν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια τελικά μας αφορούν όλους και γιατί έχει σημασία να επιλέξουμε τους καλύτερους ευρωβουλευτές και τελικά τα κόμματα που αισθάνονται ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν καλύτερα στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Λογικό είναι ο κάθε πολιτικός αρχηγός να θέτει τους δικούς του στόχους. Είναι μία εθνική κάλπη και σίγουρα θα υπάρχει και μία εθνική καταμέτρηση ποσοστών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, γιατί ψηφίζουμε την επόμενη Κυριακή. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε τους 21 ευρωβουλευτές σε ένα Ευρωκοινοβούλιο 720 μελών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη και νομίζω ότι έχει σημασία να ψηφίζουμε ευρωβουλευτές, οι οποίοι πρώτα και πάνω απ’ όλα θα εκπροσωπούν τη χώρα φορώντας πρώτα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και μετά τη φανέλα της δικής τους παράταξης. Διότι, δυστυχώς, τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε και περιπτώσεις ευρωβουλευτών από την αντιπολίτευση που για να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι με τον τρόπο τους έκαναν ζημιά στη χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τον στενοχωρεί το γεγονός ότι ακόμη και για αυτονόητες πολιτικές που έχουν εθνικό πρόσημο δεν μπορούμε καν και εντός Ελλάδος να βρούμε έναν κοινό βηματισμό και έδωσε το παράδειγμα της τιμολόγησης των πολυεθνικών και της επιστολής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα πίστευα ότι σε αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μία σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων», υπογράμμισε.

Όπως είπε, θα στηρίξει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την επόμενη θητεία της αλλά θέτει τις εθνικές προτεραιότητες.

Επανέλαβε ότι η αναφορά στο 41% ως ποσοστό αλαζονείας αδικεί τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη σημερινή κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι προσπαθεί να είναι όσο πιο γειωμένος γίνεται -και σε αυτό τον βοηθάει πολύ η οικογένειά του- αλλά αυτή η προσβολή γυρνάει στους πολίτες που ψήφισαν γιατί είναι ένα ποσοστό που η κυβέρνηση δεν το υφάρπαξε.

«Ο κ. Κασσελάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη και η δική μου κριτική είναι πρωτίστως πολιτική κριτική», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν έχει επιλέξει να πολιτεύεται χωρίς ξεκάθαρο όριο μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αλλά «δικιά μου δουλειά είναι να κρίνω το πρόγραμμά του», επεσήμανε προσθέτοντας ότι επειδή έρχεται με ένα πρόγραμμα και προτείνει μέτρα τα οποία κοστολογούνται σε 45,8 δισ. ευρώ την τετραετία, «οφείλω να προειδοποιήσω τους Έλληνες πολίτες ότι αν ποτέ εφαρμόζονταν όχι όλα αυτά τα μέτρα αλλά ένα ποσοστό τους, η χώρα θα γυρνούσε πίσω σε καθεστώς επιτήρησης και ενδεχομένως χρεοκοπίας. Γιατί πολύ απλά αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν». Εστιάζει, όπως είπε, στο ότι πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μαθητευόμενους μάγους και σε ερώτηση για το «πόθεν έσχες» είπε ότι το δικό του υπάρχει αναρτηρμένο και έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά εδώ και 20 χρόνια, υποχρέωση αυτονόητη για κάθε πολιτικό αρχηγό. Αλλά, όπως ανέφερε, αυτή η κουβέντα δεν θα επανερχόταν με τέτοια ένταση, αν ο κ. Κασσελάκης δεν μας έλεγε ότι είναι ο μόνος έντιμος, ότι έχει καθαρά χέρια, υπονοώντας ότι όλοι οι άλλοι μπορεί να έχουν και τη φωλιά τους λερωμένη.

Σε ερώτηση «Τσίπρας ή Κασσελάκης;», με ποιον έχει καλύτερες γέφυρες, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο βασικός πολιτικός μας αντίπαλος από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ. Δώσαμε σκληρές μάχες, οι πολίτες επέλεξαν εμένα για πρωθυπουργό σε δύο αναμετρήσεις, από κει και πέρα ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος και θα δοκιμαστεί -όπως σας είπα- για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Παρ’ ότι είναι πολύ διαφορετικοί υφολογικά εγώ διακρίνω ένα κοινό νήμα που τους συνδέει: Δυστυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη τοξικότητα και από τον κ. Κασσελάκη -την είχαμε δει και επί εποχής Τσίπρα- και υπάρχει και μια πολύ μεγάλη έφεση, πολύ μεγάλη άνεση σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Άρα, ενώ το περιτύλιγμα μπορεί να είναι διαφορετικό, εγώ βλέπω ένα νήμα το οποίο συνδέει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και νομίζω ότι ειδικά ως προς τις ακοστολόγητες υποσχέσεις, αυτές νομίζω ότι πια ανήκουν στο παρελθόν».

Σχετικά με την προοπτική αποχώρησής του σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που σκέφτεται σύντομα αλλά οι πολιτικοί αποχωρούν με δύο τρόπους από την εξουσία: Είτε γιατί επιλέγει ο λαός είτε γιατί οι ίδιοι κρίνουν κάποια στιγμή ότι ο κύκλος τους έχει κλείσει. «Δεν είναι κάτι που με αφορά άμεσα, έχω τρία χρόνια ακόμα μπροστά μου, πιστεύω σε μια γόνιμη πρωθυπουργική θητεία και θέλω κι εγώ να κριθώ στο τέλος της τετραετίας γι αυτά τα οποία θα έχω πετύχει», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι τιμητικό για έναν Έλληνα πρωθυπουργό να συζητείται για μία ευρωπαϊκή θέση, αφού είναι και κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, αλλά ξεκαθάρισε ότι τιμά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών και ακόμη και αν του πρότειναν κάποια ευρωπαϊκή θέση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την αποδεχόταν. «Είμαι εδώ για να υπηρετήσω τους Έλληνες πολίτες εκεί που με έταξαν με την ψήφο τους», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την υπόθεση των Τεμπών, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή Happy Day του ALPHA και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «ήταν μια εθνική τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους και πιστεύω ότι οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων και στους συγγενείς να εξασφαλίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάποια προχειρότητα στην όλη διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «επειδή κατηγορούμαστε συχνά για συγκάλυψη, εγώ παραθέτω τα πραγματικά δεδομένα, έχουμε 34 κατηγορούμενους, κάποιοι από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, η ελληνική Πολιτεία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη και την όλη διαδικασία προανάκρισης και πιστεύω ότι η δίκη θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν μου φαίνεται και πολύ συγκάλυψη αυτό. Όποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές πολιτικές ευθύνες δεν έχουν παρά να έρθουν στη Βουλή, να τις στοιχειοθετήσουν, και η Βουλή θα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει πρόταση. Το δικό μου χρέος είναι να αφήσω τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, σε καμιά περίπτωση να μη μπω στον πειρασμό να εργαλοποιήσω την υπόθεση. Δυστυχώς, άλλα κόμματα το έχουν κάνει και ξεδιάντροπα θα έλεγα. Εργαλειοποίησαν τον πόνο των συγγενών. Εμείς δεν κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο με την τραγωδία στο Μάτι κι αυτό είναι κάτι που μας διαχωρίζει από αυτούς που επέλεξαν να κάνουν μία σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των Τεμπών. Δικό μας χρέος είναι και να εξασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξαναγίνει ποτέ».

Σχετικά με το πολιτικό κόστος για την παραμονή του κ. Καραμανλή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, είπε ότι ήταν μία απόφαση η οποία ελήφθη και σε έναν βαθμό απεφάνθησαν και οι πολίτες της εκλογικής περιφέρειάς του.

Όπως επεσήμανε, είναι ντροπή που έγινε αλλά και που αναπαράγεται στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση περί συγκάλυψης. «Όποια απόφαση πάρθηκε εκείνη τη στιγμή ήταν αμιγώς επιχειρησιακή και δείχνει απελπισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επανέρχονται στο ζήτημα αυτό μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, περνώντας στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι απομένει μία οριστικοποίηση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για να αξιοποιήσουμε κάποιους από τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια τα οποία μπορούμε να πάρουμε ώστε να το διευρύνουμε στα ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών. Όπως πρόσθεσε, σύντομα ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, θα μπορεί να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες ώστε να τρέξει ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μετά τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν είναι η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει στον τομέα της στέγης, πως τρέχουν και άλλα προγράμματα, όπως το «Ανακαινίζω-Επισκευάζω-Ενοικιάζω», αλλά και παρεμβάσεις για το Airbnb, προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής, ενώ τόνισε ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της φοιτητικής στέγης. Έχουμε 5 ΣΔΙΤ για κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και εξετάζεται μία φιλόδοξη παρέμβαση για την επισκευή υφιστάμενων φοιτητικών εστιών που είναι σε κακή κατάσταση. «Αναζητούμε τον σωστό τρόπο για να κάνουμε μια τολμηρή παρέμβαση», επεσήμανε.

 Ρυθμίσεις για τη μείωση του διαδικτυακού εθισμού στα παιδιά και τους εφήβους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σε ερώτηση για το πραγματικό προφίλ και την εικόνα που προβάλλει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή Happy Day του ALPHA και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Η δουλειά είναι σοβαρή και απαιτεί επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι όταν βγάζω το πρωθυπουργικό κοστούμι δεν μπορώ να είμαι πιο χαλαρός, να κάνω χιούμορ ή να κάνω χιούμορ και στο γραφείο, στις λίγες στιγμές που απαιτείται να είμαστε πιο χαλαροί. Πιστεύω πολύ στο να χτίζει κανείς δημιουργικές ομάδες και να μπορεί να φέρνει διαφορετικές απόψεις γύρω από το ίδιο τραπέζι. Κι εκεί το να μπορεί να έχει κανείς χιούμορ, να κάνει κανείς την πλάκα του, διευκολύνει τους άλλους ώστε να μη σε κρατάνε σε μια τέτοια απόσταση, ώστε να θεωρούν ότι δεν μπορούν να σου πουν πραγματικά τη γνώμη τους. Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό είναι να καθόμαστε όλοι γύρω από ένα τραπέζι, να μιλάω εγώ και να λένε “τι ωραία που τα είπε”. Όταν χαλαρώνουν τα πράγματα, πέραν τού ότι η δουλειά μας γίνεται πιο ευχάριστη, νομίζω ότι αυτό διευκολύνει κιόλας να μας βλέπουν οι συνεργάτες μας ως ανθρώπους στους οποίους μπορούν εύκολα να ανοιχτούν. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνουμε στο TikTok είναι δικής μου έμπνευσης. Μερικές φορές θέλω να είμαι λίγο πιο προχωρημένος και μου κόβουν κάποιες ιδέες αλλά καταλαβαίνω το γιατί».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το TikTok τού έδωσε την ευκαιρία να δείξει πώς είναι πραγματικά όταν μπορεί να φεύγει από τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του πρωθυπουργού. «Και το βρήκα πολύ δημιουργικό και ενδιαφέρον και το αγκάλιασα με πολύ κέφι», πρόσθεσε.

Ως προς το γιατί δεν πήγε στον τελικό αγώνα του Ολυμπιακού, σημείωσε ότι επέλεξε να κάνει το ίδιο με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια, να μην αλλάξει τις συνήθειές του, όπως έκανε και στον τελικό του μπάσκετ. «Είναι μεγάλη επιτυχία να έχουμε δύο ελληνικές ομάδες στην κορυφή της Ευρώπης στα δύο δημοφιλέστερα σπορ», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο και στο γεγονός ότι τα γήπεδα άνοιξαν ξανά με άλλες συνθήκες.

Για τα social media και τις πλατφόρμες επεσήμανε ότι όποιος έχει παιδιά, γνωρίζει πως το μοντέλο λειτουργίας τους έχει στόχο να κρατήσουν τα παιδιά και τους εφήβους μας on line και χρήστες της πλατφόρμας που έχουν επιλέξει για όσο το δυνατόν περισσότερο και οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. «Υπάρχει διαδικτυακός εθισμός κι αυτός έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας. Η Ευρώπη βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των ζητημάτων ρύθμισης της τεχνολογίας, το γνωστό GDPR είναι ευρωπαϊκός κανονισμός και το επόμενο βήμα, που αφορά και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, θα συμπεριλάβει ρυθμιστικές πρωτοβουλίες ώστε να μειώσουμε την επίπτωση του διαδικτυακού εθισμού στα παιδιά και στους εφήβους, γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που δεν γνωρίζουμε ακόμη τις πραγματικές του διαστάσεις», υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, οι πλατφόρμες μάς σερβίρουν αυτά που πιστεύουν ότι μας ενδιαφέρουν, αλλά υπάρχει η δυνατότητα από τις ίδιες τις πλατφόρμες να μη συμβαίνει αυτό και να ξεκινάει μία αναζήτηση από το μηδέν. «Θα ήθελα να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί το βλέπω το πρόβλημα μπροστά μου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ευρώπη θα είναι στην πρώτη γραμμή, όπως ήταν και για το GDPR και για το AI Act.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.