Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.09.2024

Κακοκαιρία «Atena»: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα το βράδυ - Ποιές περιοχές θα πλήξουν και πόσο θα διαρκέσουν.
Κακοκαιρία «Atena»: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας σήμερα, από τις απογευματινές ώρες έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κύρια αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη καθώς και η θέση του αεροχειμάρρου πάνω από τη Μεσόγειο, η οποία έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την περιοχή της Ιταλίας. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση κατά βάση από τα δυτικά προς τα ανατολικά και η κίνηση του καθορίζει την δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων. Η ανατολική-νοτιοανατολική κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τα νότια Βαλκάνια και τη χώρα μας σήμερα θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα δυτικά της χώρας με βροχές και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες αναμένεται η εκδήλωση βροχών και καταιγίδων αρχικά σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου.

Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται να ενταθούν στα δυτικά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, σταδιακά έως τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, ενώ τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και σε τμήματα της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας. Σε τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Αύριο, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα, όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Σύμφωνα με την πενταβάθμια κατηγοριοποίηση επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.