Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
01.10.2024

Φωτιά στην Κορινθία: Δύο τα μέτωπα της φωτιάς – Νέο 112 για εκκένωση

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και τις γύρω περιοχές. Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Άνοιξε η Κορίνθου-Πατρών.
Φωτιά στην Κορινθία: Δύο τα μέτωπα της φωτιάς – Νέο 112 για εκκένωση

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, των κατοίκων αλλά και των εθελοντών να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή (29/9) στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Ροζενά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά, από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, όπου έχει μειωθεί η δυναμική της φωτιάς και αυτή τη στιγμή καίνε πολλαπλές διάσπαρτες εστίες. Όπως αναφέρεται, οι φλόγες έχουν φτάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίνε σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης (01/10) εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Ρέθι.

“Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών”, αναφέρει το μήνυμα.

Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί της Τρίτης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, της Κορινθίας. Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι Βρυσούλες, η Αμφιθέα και η Ρίζα είναι τρία χωριά τα οποία βρίσκονται αμέσως μετά τη δύσβατη περιοχή όπου κατακαίει η φωτιά.

Σύμφωνα με το MEGA, ενώ η φωτιά φαίνεται πως σταδιακά τίθεται υπό έλεγχο, τα μέτωπα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι κυρίως δύο.

Λόγω της φωτιάς έκλεισε για προληπτικούς λόγους, στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

 

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής με εντολή εκκένωσης. Ειδικότερα μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών:

  • Πύργος,
  • Χελυδόρεο,
  • Ζάχολη,
  • Λαγκαδαίικα,
  • Σπαρτιναίικα,
  • Πελλήνη,
  • ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου

Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες, με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Κλειστά τα σχολεία και την Τρίτη

Με απόφαση της δημοτικής Αρχής, τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, για λόγους ασφαλείας.

«Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημερώνει τους πολίτες του ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Ευχαριστούμε για την κατανόηση και παραμένουμε στη διάθεσή σας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

(Πηγή)

 
 
 
 
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.