Έβρος: Δύο τα εναπομείναντα μέτωπα της πυρκαγιάς
Με αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και με ήπιους ανέμους συνεχίζονται σήμερα οι επιχειρήσεις κατάσβεσης στα δύο εναπομείναντα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στη Λεπτοκαρυά και την περιοχή της Κοτρωνιάς.
Σύμφωνα με τη δασάρχη Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη από χθες η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει επικεντρωθεί στο μεγάλο σε μήκος μέτωπο της Κοτρωνιάς προσπαθώντας να το περιορίσουν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου και για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς αλλά και για την προστασία των αναδασώσεων Πεύκης που υπάρχουν στην περιοχή.
Ειδικότερα σήμερα επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Το Δέλτα Έβρου και συνοριακά φυλάκια θα επισκεφθεί σήμερα ο Γιάννη Οικονόμου
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, στην περιοχή το Έβρου. Σήμερα ο κ. Οικονόμου θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Δέλτα του Έβρου, περιοχές που κατασκευάζεται η επέκταση του φράκτη καθώς και διάφορα συνοριακά φυλάκια.
Συγκεκριμένα το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνει:
-Επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου
-Επίσκεψη σε φράχτη, σε περιοχή αρμοδιότητας ΤΣΦ Φερών.
-Επίσκεψη σε σημείο κατόπτευσης-παρατήρησης συνόρων, αρμοδιότητας ΤΣΦ Τυχερού.
-Επίσκεψη σε περιοχή κατασκευής νέου φράχτη, περιοχή αρμοδιότητας ΤΣΦ Σουφλίου.
-Επίσκεψη στο ΕΦ 126 του Ε.Σ. περιοχή Μάνδρας, αρμοδιότητας ΤΣΦ Σουφλίου.
-Επίσκεψη σε Καστανιές – Ε.Φ. 1
Ένωση Δασολόγων: Υποστελεχωμένη η Δασική Υπηρεσία – Μόνο ένας δασολόγος στο Δασαρχείο της Πάρνηθας
Ο Γιώργος Παπαρουσόπουλος, γενκός γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στα δασαρχεία, τονίζοντας πως η υποστελέχωση αποτελεί την τραγική πραγματικότητα, με το Δασαρχείο της Πάρνηθας να αποτελείται μόνο από έναν δασολόγο.
«Σε όλα τα επίπεδα η Δασική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Από εκεί και πέρα και τα κονδύλια που δίνονταν, ιδιαίτερα στο παρελθόν για πρόληψη, ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Δασική υπηρεσία να σχεδιάσει τα κατάλληλα έργα. Βέβαια όταν μιλάμε για καθαρισμούς, μη φανταστείτε ότι μπορούν να καθαριστούν όλα τα δάση της Ελλάδας. Θα πρέπει να βάλουμε πολλούς προϋπολογισμούς της Ελλάδας για να γίνει αυτό. Αυτό που λείπει στα περισσότερα δάση της Ελλάδας είναι η διαχείριση, η οποία περιοδικά και μέσα στο χρόνο σταματάει σε διάφορες εκτάσεις της χώρας, με αποτέλεσμα όντως να πυκνώνει η δασική βλάστηση και όταν θα προκύψει πυρκαγιά, εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα στην κατάσβεση».
Δίνωντας ένα παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, ο κ. Παπαρουσόπουλος ανέφερε πως «το Δασαρχείο της Πάρνηθας στελεχώνει ένας δασολόγος αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα τόνισε πως: «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η αρμοδιότητα των δασικών της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία και πάει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και από τότε πληρώνουμε όλα αυτά τα σφάλματα. Αυτό θέλει μελέτη. Ως προς το τι προσωπικό χρειάζεται, τι κονδύλια θα χρειαστούν για να ξαναστηθεί μία υπηρεσία που θα είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε αυτό το έργο. Αν μου λέγατε σήμερα ό, τι έρχεται η αρμοδιότητα των δασικών πυρκαγιών σε σας. Θα σας έλεγα “δεν γίνεται”. Είναι υποστελεχωμένη σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα επίπεδα, από το επιστημονικό, μέχρι το ιατρικό προσωπικό. Δεν μπορεί μια τέτοια υπηρεσία να ανταποκριθεί ούτε καν στα καθήκοντα που υπάρχουν σήμερα».