Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
05.01.2025

Διακαναλική συνέντευξη ΜέΡΑ25: O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει από εμάς τις ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας

Στις 20:00 σήμερα ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, θα μιλήσει στην Πάτρα, στο Νότιο πάρκο.
Διακαναλική συνέντευξη ΜέΡΑ25: O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει από εμάς τις ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας

Οι νέοι άνθρωποι ήταν ο βασικός αποδέκτης της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ανέπτυξε, συν τοις άλλοις, τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Ταυτοχρόνως, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά των κ.κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Ανδρουλάκη, κυρίως κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Απέρριψε την κυβέρνηση ειδικού σκοπού ενώ έκανε και δύο – θετικές – αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεκίνησε, αναλυτικώς, από την αναφορά του στη νεολαία, της οποίας «το μέλλον δεν είναι αυτό που ήταν». Με ευθύνη των τριών κομμάτων που κυβέρνησαν, οι νέοι «ασφυκτιούν σε μια Ελλάδα που τους επιβάλει να διαλέξουν μεταξύ ενός απαξιωμένου, αυταρχικού κράτους που τους καταδυναστεύει και ενός ολιγαρχικού ιδιωτικού τομέα που τους τρομοκρατεί». Γι’ αυτό, συνέχισε, «τα νέα παιδιά μεταναστεύουν ή αναγκάζονται να ζουν εδώ χωρίς όνειρα. Δεν νοιάζονται ποιος από εμάς θα είναι πρωθυπουργός. Νοιάζονται για ένα αξιοπρεπές μέλλον. Και, ευτυχώς, ξεσηκώνονται αυθόρμητα, ιδίως μετά τα Τέμπη».

Ερωτήματα για την οικονομία

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε με τα οικονομικά, θέτοντας το ερώτημα, γιατί «ενώ το κράτος μας είναι πιο πτωχευμένο από ποτέ, οι αγορές σπεύδουν να αγοράζουν τα χρέη του; Πώς γίνεται αυτό, όταν το πραγματικό εθνικό εισόδημά μας είναι 20% κάτω του επίπεδου του 2007 ενώ το δημόσιο χρέος είναι +49% σε σχέση με το 2007; Πως γίνεται αυτό όταν από το 2019 η “Μητσοτάκης ΑΕ” έχει προσθέσει 50 δισ. χρέος στο κράτος χωρίς να έχει υπάρξει αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων; Πώς δεν ξεσηκώνονται οι αγορές να πάρουν το κεφάλι του κ. Μητσοτάκη, όπως είχαν πάρει τα κεφάλια των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά;».

Ιδίως όταν, προσέθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης τολμά να μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα μερικών εκατομμυρίων για το 2022, την ώρα που μόνο τον περασμένο Δεκέμβρη, δανείστηκε 49 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου για να προσποιηθεί ότι ισοσκέλισε τον κρατικό ισολογισμό; Πώς θα τα επιστρέψει αυτά τα 49 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να έχει δεινό πρόβλημα ρευστότητας; Γιατί δεν καίγεται καρφάκι στις αγορές; Πώς γίνεται να μιλούν για επενδυτικές βαθμίδες, όταν μόνο το 2022 η χώρα ξόδευε 20 δισ. πιο πολλά για εισαγωγές απ’ ότι έβγαζε από τις εξαγωγές και τον τουρισμό της μαζί;».

Ο κ. Βαρουφάκης παρέθεσε τα παραπάνω ερωτήματα για να φθάσει στο συμπέρασμα, ότι «οι επενδυτές, που αγοράζουν ομόλογα του κράτου μας, ξέρουν πολύ καλά ότι το κράτος μας είναι χρεοκοπημένο. Δεν τους νοιάζει όμως», καθώς έχουν την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξήγησε.

Οι όροι της ΕΚΤ

«Γιατί η ΕΚΤ κρατά το κράτος μας σε μόνιμη πτώχευση, αλλά, παράλληλα, το χρηματοδοτεί ώστε να συγκαλύπτεται αυτή η πτώχευση; Από αγάπη; Από αλληλεγγύη; Όχι βέβαια. Το κάνει υπό πολύ συγκεκριμένους όρους», υποστήριξε, τους οποίους όρους και παρέθεσε εν συνεχεία.

Πρώτος όρος: «Να συνεχισθεί η αγοραπωλησία κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του λεγόμενου Ηρακλή».

Δεύτερος όρος, «η διατήρηση του αποικιακού Υπερταμείου. Συνειδητοποιείτε ότι είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη με Υπερταμείο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ – υπό τας διαταγάς της τρόικας – έχει βάλει όλη την δημόσια περιουσία να την διαχειρίζεται Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ελέγχει η τρόικα; Ούτε η Ινδία επί Βρετανικής Αυτοκρατορίας δεν είχε εξευτελιστεί τόσο».

Τρίτος όρος: «Να μην αγγίξουμε το καρτέλ της ηλεκτρικής ενέργειας, το κατ΄ ευφημισμόν Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο και αυτό νομοθέτησε ο συνθηκολογημένος ΣΥΡΙΖΑ υπό τας διαταγάς της τρόικας».

Τέταρτος όρος: «Η εξαφάνιση των συλλογικών συμβάσεων και η επέλαση των εταιρειών που νοικιάζουν εργαζόμενους σε εταιρείες, δημόσιες και ιδιωτικές».

Πέμπτος όρος: Οι εξωφρενικοί, όπως είπε, φόροι.

Το δίλημμα των εκλογών

Παραλλήλως, όμως, ο κ. Βαρουφάκης έθεσε το, κατ’ αυτόν, βασικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες την 21η Μαΐου: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κανονική, βιώσιμη και φιλική προς τη νέα γενιά, χώρα, λέγοντας “ναι σε όλα” σε αυτά που απαιτεί η ΕΚΤ; Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κανονική, βιώσιμη και φιλική προς τη νέα γενιά, χώρα μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο που, παρεμπιπτόντως, δεν προβλέπεται από καμία Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο από τις εξευτελιστικές, αποικιοκρατικές μνημονιακές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά-Τσίπρα-Μητσοτάκη;».

Χωρίς ουσιαστική ρήξη, προειδοποίησε, «η Ελλάδα θα συνεχίσει να διώχνει τα παιδιά της, να πικραίνει τους μεγαλύτερους, να μετατρέπεται μέρα μέρα σε ένα απέραντο τουριστικό θέρετρο, σε παράδεισο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και real estate, με τους ανθρώπους της αποκλεισμένους από τις ομορφιές της, να πληρώνουν χαράτσια για τα πάντα. Αντιμέτωποι με το φρικτό δίλημμα, είτε να επιλέξουν τη μετανάστευση είτε μια ζωή ως υπηρέτες και διασκεδαστές πλούσιων ξένων».

Πρόγραμμα 100 ημερών

Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη παρουσίασε το πρόγραμμα των 100 Ημερών. Συνοπτικώς:

    1. «Νομοθετούμε την ίδρυση δημόσιας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, που την ονομάζουμε “Οδυσσέα”, με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε τον “Ηρακλή”».

    2. «Νομοθετούμε πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δεν θα ξεπερνά κατά 5% το μέσο κόστος παραγωγής και διανομής του, κάτι που συνιστά ντε φάκτο κατάργηση του “Χρηματιστηρίου Ενέργειας”. Αμέσως μετά δρομολογούμε την επανασύσταση της Ενιαίας ΔΕΗ με τη μεγάλη διαφορά – σε σχέση με την παλιά ΔΕΗ – πως η διοίκηση θα διορίζεται από, και θα λογοδοτεί σε, Διαβουλευτικό Συμβούλιο. Αυτό θα αποτελείται από κληρωτούς, που θα έχουν την πλειοψηφία και μια μειοψηφία διορισμένων από τη Βουλή ειδικών και πολιτών».

    3. «Νομοθετούμε την κατάργηση του αποικιακού “Υπερταμείου” και μετατρέπουμε τη δημόσια περιουσία στην κεφαλαιακή βάση, των νέων “δίδυμων” δημόσιων τραπεζών, τη νέα αναπτυξιακή και τη νέα αγροτική τράπεζα».

    4. «Εφαρμόζουμε το σχέδιο ελάφρυνσης των μικρομεσαίων από την φορομπηχτική φορολόγηση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο συντελεστής 24% θα κατέβει στο 15%, ο συντελεστής 13% στο 6%, τα βασικά είδη διαβίωσης στο 0%. Επί πλέον, θα καταργηθούν όλες οι προπληρωμές φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ο φορολογικός συντελεστής των μικρών θα πέσει το 10% και των μεσαίων (μεγέθους από 10 ως 500 εργαζόμενους) στο 20%. Όσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 500 εργαζόμενων), ο συντελεστής φόρου θα ανέβει στο 30%».

    5. «Νομοθετούμε την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας για όλους τους κλάδους και εισάγουμε συλλογικές συμβάσεις για κάθε κλάδο».

    6. «Σχεδιάζουμε την παραγωγική αναδιάρθρωση και την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση της χώρας».

    7. «Ιδρύουμε Νέους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με έμφαση στις τράπεζες γηγενών σπόρων».

    8. «Εισάγουμε θεσμικό πλαίσιο για Νέες Συνεταιριστικές Αυτοδιαχειριζόμενες Μεταποιητικές Εταιρείες, στο πρότυπο της ΒΙΟΜΕ».

    9. «Διπλασιάζουμε τις δαπάνες για τη δημόσια παιδεία και το ΕΣΥ εντός τετραετίας, με παράλληλη συρρίκνωση των ιδιωτικών δαπανών για παραπαιδεία και ιδιωτικές κλινικές».

  10. «Νομοθετούμε το σύστημα “Δήμητρα”». Αναπτύσσοντας, εκ νέου, τον τρόπο λειτουργίας του, επανέλαβε, εξ άλλου, ότι, δια αυτού, «καταναλωτές και επιχειρήσεις γλυτώνουν το χαράτσι των τραπεζών, που σήμερα τους κοστίζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το οποίο φθάνει ετησίως το αστρονομικό ποσό των 2 δισ.». Το «Δήμητρα», σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «μειώνει το κοινωνικό κόστος μιας τραπεζικής κρίσης, μιας νέας προσπάθειας της Φρανκφούρτης να εκβιάσει μια κυβέρνησή μας – όπως έκανε το 2015 – και, ό μη γένοιτο, της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε -όπως, άλλωστε, έχει γράψει και στο βιβλίο του, «Ανίκητοι ηττημένοι» – πως το εν λόγω σχέδιο το είχε καταθέσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ένα χρόνο μετά, όπου «πήρε πάρα πολλά εύσημα όταν το παρουσίασα, εκείνες τις μέρες τις δύσκολες του 2015».

Συμπερασματικώς, πρόκειται για «άμεσα εφαρμόσιμο, μετριοπαθές» πρόγραμμα 100 ημερών, είπε και επέκρινε τα μεγαλύτερα κόμματα σημειώνοντας: «Η διαφορά σήμερα είναι ότι το μήλο της έριδός τους είναι ποιος από τους δύο, άντε τους τρεις, εφάρμοσε τα μνημόνια καλύτερα». Και, στο σημείο αυτό επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξαιτίας του δεν έγινε η ρήξη το 2015.

 Ακολούθησε αναφορά του επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη σε θέματα μέσων ενημέρωσης: «Η 107η θέση στην διεθνή κατάταξη χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου δεν τιμά το χώρο σας, δεν τιμά την Δημοκρατία μας. Είναι ζήτημα που αγγίζει την καρδιά της Δημοκρατίας ενός τόπου», ανέφερε απευθυνόμενος στους παριστάμενους δημοσιογράφους, ενώ άσκησε και κριτική για ερωτήματα που, κατά την άποψή του, θα έπρεπε να είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών. Και, ευκαιρίας δοθείσης, επιτέθηκε κατά δημοσιογραφικών ομίλων για τη μεροληψία τους.

Πυρά κατά κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Επαναλαμβάνοντας δε, τη θέση του ότι «ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα ρήξης για να εκπονηθεί και να συμφωνηθεί έστω και επί της αρχής, χρειάζεται πολλούς μήνες», εστίασε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Δεν θέλουν ούτε ελάχιστο κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία ούτε κοινό μέτωπο που θα στήριζε μια κοινή κυβέρνηση ρήξης με την ολιγαρχία. Γιατί; Επειδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει, από καιρό, επιλέξει να μην προβεί σε καμία ρήξη με την ολιγαρχία».

Απαντώντας δε, στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα 24ωρο πριν, ότι «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των προοδευτικών δυνάμεων», ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη αντέτεινε πως «αυτοεξαιρέθηκα από τη νομή Υπουργείων που οργανώνει ο κ. Τσίπρας σε εκείνους που θέλουν να συγκυβερνήσουν με προοδευτικό προσωπείο ελέω της ολιγαρχίας. Αυτό έλειπε να μην αυτό-εξαιρεθούμε από ένα τέτοιο αλισβερίσι […] Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από εμάς ψήφους που του λείπουν για να κυβερνήσει με την ανοχή της ολιγαρχίας. Δεν θα τις έχει. Τελεία και παύλα», ξεκαθάρισε.

Περιγράφοντας, εξ άλλου, τον εκλογικό στόχο του κόμματός του, είπε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο στοχεύει το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», είναι «εκείνο που αποκαθηλώνει την “Μητσοτάκης ΑΕ” αλλά, παράλληλα, εμποδίζει μια κυβέρνηση με “προοδευτικό” προσωπείο να συνεχίσει την εφαρμογή των ολιγαρχικών πολιτικών των μετόχων της “Μητσοτάκης ΑΕ”».

Χαρακτηρίζοντας δε, την κυβέρνηση ως μια «ανίερη συμμαχία Ακροκεντρώων (που δεν είδαν ένα καρτέλ που να μην τους αρέσει) και Ακροδεξιών (που θεωρούν ότι η ασφάλεια της χώρας απαιτεί πνιγμούς μεταναστών στο Αιγαίο)», τόνισε πως αυτό που χρειάζεται, είναι ρήξη και όχι εναλλαγή. Τελικός στόχος του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», η δημιουργία μιας νέας μεγάλης αγωνιστικής Αριστεράς, κατέληξε.

Το «βρώμικο ’89»

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, απάντησε ως εξής: «Η ελληνική κοινωνία έχει απορρίψει μετά βδελυγμίας την ιδέα κυβέρνησης ειδικού σκοπού από το “βρώμικο 1989”. Όταν κόμματα που δεν είχαν τίποτε κοινό μεταξύ τους, βρέθηκαν σε μια κυβέρνηση με στόχο, τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το τι, εν τέλει, θα έκανε σε περίπτωση που ήταν πρωθυπουργός και η χώρα γινόταν στόχος επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία (σ. σ. η ερώτηση είχε τεθεί και στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, με άλλη διατύπωση), ο Γ. Βαρουφάκης επέμεινε στη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία αφενός, τις διπλωματικές επαφές αφετέρου. Σε αυτό το τελευταίο υποστήριξε ότι θα κράδαινε την απειλή αποχώρησης από το ΝΑΤΟ και ακύρωσης διμερών αμυντικών συμφωνιών, για να καταλήξει: «Το γεγονός ότι δεν είμαστε yes men και δεν έχουμε τις καλύτερες σχέσεις μαζί τους (σσμε ξένες κυβερνήσεις), αυξάνει την αποτελεσματικότητα αυτών των τηλεφωνημάτων. Γιατί, όπως μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον yes man δεν τον σέβεται κανένας».

Τον επικεφαλής του πολιτικού σχήματος προλόγισε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, ο οποίος στηλίτευσε μερίδα των μέσων ενημέρωσης για τη μεροληπτική στάση που, όπως είπε, τηρούν έναντι του κόμματος.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.