Γεραπετρίτης: «Δεν συνάδουν με τις αρχές της ΝΔ όσα ακούστηκαν στο διάλογο Λιβανού – Δούκα»
Απαντήσεις για την κυβερνητική αντίδραση στο θέμα Λιβανού – Δούκα, έδωσε, μιλώντας στον «Αντέννα», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, όπως επίσης για τα θέματα του εκλογικού νόμου και της ακρίβειας.
Συγκεκριμένα, «ο κ. Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν ανταποκρίθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά στα όσα ακούστηκαν, τα οποία προφανώς ήταν απαράδεκτα και προσβλητικά, δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και δεν ανταποκρίνονται στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης. Για λόγους αρχής ο πρωθυπουργός, που έχει και την απόλυτη Συνταγματική αρμοδιότητα, αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτησή του».
Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως υπάρχουν δύο διαστάσεις: Αφενός, η ηθική διάσταση, όπου «δεν είναι δυνατόν όταν έχεις νεκρούς, ακόμη και καταστροφή περιουσίας, να διαχειρίζεσαι την κατάσταση με τον τρόπο αυτό». Αφετέρου, η πραγματική διάσταση, «που αφορά στην άμεση, γρήγορη, ενίσχυση των ανθρώπων για τα άμεσα έξοδά τους».
Σε ένα άλλο θέμα, αυτό των σεναρίων αλλαγής του εκλογικού συστήματος, μετά τον πρωθυπουργό και ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο εκλογικός νόμος ήλθε για να τροποποιήσει τον προηγούμενο νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν θα διασφάλιζε την κυβερνητική σταθερότητα και θα έβαζε σε μεγάλα προβλήματα, σε σοβαρή διακινδύνευση τη χώρα». Εν τέλει «είναι ένας εκλογικός νόμος που ισορροπεί με ικανοποιητικό τρόπο μεταξύ της ανάγκης για κυβερνητική σταθερότητα και της ικανοποιητικής αντιπροσώπευσης. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει πολιτικά παιχνίδια, θα συνεχίσουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο, με αυτόν θα πορευθούμε».
Στο πρόβλημα της ακρίβειας, και δη στο ενεργειακό σκέλος, εισαγωγικώς έκανε λόγο για «παγκόσμιο φαινόμενο», καθώς «η ενεργειακή κρίση – η οποία συνδέεται και με τα γεωπολιτικά ζητήματα – έχει πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων. Οι ανακοινώσεις που έγιναν για τις αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ αναδεικνύουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία 30 χρόνια, (είναι) στο 7%, στη Γερμανία 7%, στις ΗΠΑ 7%.» (…) καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί απολύτως στις ανατιμήσεις που υπάρχουν. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε μείζονα διακινδύνευση την παγκόσμια οικονομία και τις εθνικές οικονομίες».
Στο θέμα Φουρθιώτη, τέλος, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «το συγκεκριμένο κύριο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου, δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν και κατά τούτο δεν έχω καμία σχέση ή οικειότητα. Αντιθέτως όταν εκείνος προέβη σε απαξιωτικές δηλώσεις, εγώ υπέβαλα μήνυση». Και συνέχισε θυμίζοντας τις ενέργειες κρατικών οργάνων, όπως του ΣΕΠΕ, της Αρχής Διαφάνειας αλλά και της Εισαγγελίας. Συνεπώς, συμπέρανε, «όχι μόνο δεν έχει υπάρξει συναλλαγή, που υπαινίσσονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το αντίθετο απαντήθηκαν αρνητικά όλα τα αιτήματα». Στον αντίποδα, «η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους πολιτικού καιροσκοπισμού αγκαλιάζει πολιτικά το συγκεκριμένο κύριο».
Και, περαιτέρω, «δεν υπήρξε καμία συζήτηση ενόσω ήταν υπόδικος, όταν προέκυψαν τα ζητήματα διεκόπη οποιαδήποτε επικοινωνία και διαβιβάστηκαν τα στοιχεία προς έλεγχο και στην Εισαγγελία». Στο ζήτημα δε, της φύλαξης του Μ. Φουρθιώτη από την αστυνομία, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε πως κάθε τέτοιο αίτημα δεν αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά από μια ειδική επιτροπή ευάλωτων στόχων, της αστυνομίας.
Και, κλείνοντας με το αμιγώς πολιτικό σκέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «πολύ γρήγορα αντανακλαστικά» τα οποία και «οδήγησαν στο σημερινό φαινόμενο, ο κ. Φουρθιώτης να στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, εναντίον εμού και άλλων υπουργών, ακριβώς επειδή δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του. Αντιστρόφως έχει γίνει μια πολιτική υιοθεσία από την αντιπολίτευση», κατέληξε.