Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.08.2024

“Μπλε Σούπερ Σελήνη”: Ποια είναι αυτή η σελήνη που θα φωτίσει τον αυγουστιάτικο ουρανό;

Το “φεγγάρι του Οξύρυγχου” όπως αλλιώς ονομάζεται η σούπερ μπλε, είναι έτοιμη ήδη για να μας μαγέψει
“Μπλε Σούπερ Σελήνη”: Ποια είναι αυτή η σελήνη που θα φωτίσει τον αυγουστιάτικο ουρανό;

Ο όρος “Σούπερ Σελήνη” αναφέρεται, σύμφωνα με το BBC, στην πανσέληνο που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το κανονικό – έως και 15% φωτεινότερη και 30% μεγαλύτερη από τις συνηθισμένες πανσελήνους.

Πίσω από το όνομα “Μπλε Σελήνη”, κρύβεται περισσότερη ιστορία από όση φανταζόμαστε. Υπάρχουν δύο ορισμοί για τη “Μπλε Σελήνη”.

Ο πρώτος περιγράφει την τρίτη πανσέληνο σε μια εποχή που έχει συνολικά τέσσερις πανσελήνους. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δύο έως τρία χρόνια.

Χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρώσει η Γη την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο και η Σελήνη χρειάζεται 29,5 ημέρες για να ολοκληρώσει έναν κύκλο γύρω από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι 12 πλήρεις κύκλοι της Σελήνης γύρω από τη Γη διαρκούν 354 ημέρες, λιγότερο δηλαδή από τις 365 ημέρες (ή 366 ημέρες κατά τη διάρκεια δίσεκτου έτους) του ημερολογιακού μας έτους.

Καθώς τα χρονικά αυτά διαστήματα δεν ταιριάζουν απόλυτα, κάθε δύο έως τρία χρόνια έχουμε μια 13η πανσέληνο, με δύο πανσελήνους να εμφανίζονται σε έναν μόνο μήνα. Η Μπλε Σελήνη είναι η δεύτερη σπανιότερη πανσέληνος μέσα σε αυτόν τον μήνα, και η επόμενη δεν αναμένεται πριν το 2026.

Πώς θα δείτε τη “Μπλε Σούπερ Σελήνη”

Για να δείτε καλύτερα τη “Μπλε Σούπερ Σελήνη”, χρειάζεστε μια καθαρή νύχτα με ελάχιστη νέφωση, μακριά από κτίρια και φώτα δρόμου, για να έχετε την καλύτερη δυνατή θέα.

Αν και δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό για να απολαύσετε τον νυχτερινό ουρανό, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να θαυμάσετε το φεγγάρι ακόμα καλύτερα.

πηγή 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.