Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.11.2024

Η Ιταλία συζητάει την έμμηνο άδεια μετ΄αποδοχών

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, που προβληματίζει την Ευρώπη αρκετά χρόνια τώρα ίσως γίνει πράξη από τη γείτονα Ιταλία.
Η Ιταλία συζητάει την έμμηνο άδεια μετ΄αποδοχών

Η Ιταλία, ίσως, να γίνει η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα προσφέρει την ευχέρεια στις γυναίκες που βιώνουν μια επίπονη έμμηνο ρήση να λαμβάνουν «έμμηνο άδεια μετ’ αποδοχών». Αν αυτή η θέση περαστεί στο νομοθετικό σύστημα, τότε θα πρέπει οι μεγάλες εταιρείες να προσφέρουν  πληρωμένη άδεια στις γυναίκες υπαλλήλους, 3 μέρες το μήνα.

Η έμμηνος άδεια ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 1947 και έκτοτε υιοθετήθηκε από χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Ινδονησία. Ο κολοσσός του αθλητικό ενδύματος, η Nike, είναι η μοναδική εταιρεία, η οποία προσφέρει επίσημα την έμμηνο άδεια στις γυναίκες υπαλλήλους της στα πλαίσια του Κώδικα δεοντολογίας της. Πέρσι, μια μικρή εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε για πρώτη φορά πως αποφάσισε να παρέχει στις υπαλλήλους της, έμμηνο άδεια.

Η πρόταση αυτή έχει πυροδοτήσει μια αμφιλεγόμενη συζήτηση. Ενώ το γυναικείο περιοδικό Marie Claire επαινεί την εν λόγω πρόταση ως μια προοδευτική πολιτική, άλλες γυναικείες φωνές στην Ιταλία και την Ευρώπη γενικότερα ανησυχούν μήπως μια τέτοια απόφαση στραφεί εναντίον των γυναικών· αφού πολλές εταιρείες θα μπορούσαν να το βρουν ως δικαιολογία για να προσλαμβάνουν λιγότερες έως και καθόλου γυναίκες στις επιχειρήσεις τους. Η συγγραφέας Miriam Goi θεωρεί ότι μια τέτοια λύση ίσως ενισχύσει το στερεότυπο πως οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες και ευάλωτες κατά τη διάρκεια της περιόδου. 

Το θέμα είναι πολυσυζητημένο και στη Μεγάλη Βρετανία. Τον Σεπτέμβριο η δημοσιογράφος Emma Barnett, είχε πει σε ραδιοφωνική εκπομπή πως α οι άντρες ήταν αυτοί που είχαν περίοδο, τότε όλος ο κόσμος θα ήταν φτιαγμένος γύρω από τον κύκλο τους, και θα το αντιμετωπίζαμε ως μια ένδειξη τιμής· τα όσα όμως είπε θεωρήθηκαν σεξιστικά και αυτό πυροδότησε ακόμα περισσότερο το αμφιλεγόμενο ζήτημα. 

Πηγή: The New York Times

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.