Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
24.11.2024

Έχουμε τις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη

Ανακαλύψτε τες!
Έχουμε τις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη

Το ελληνικό σινεμά θα βρίσκεται στον πυρήνα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την διοργάνωση να στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς μέσα από τις δράσεις της.

Φέτος η προκριματική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου αποτελούνταν από τους  Σοφία Εξάρχου (σκηνοθέτιδα), Γιώργο Τσούργιαννη (παραγωγό) και Αντώνη Κοτζιά (VFX Supervisor, ιδιοκτήτης Yafka Studios).

Ήδη από πέρυσι, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο φιλοξενεί ορισμένα ανεξάρτητα βραβεία που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά: Το Βραβείο Κοινού FISCHER, η ΕΡΤ θα απονέμει βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017. Το Βραβείο της διεθνούς κριτικής FIPRESCI. Το Βραβείο των Ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ. Τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

«Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη.

Η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου.

Όπως και πέρυσι, η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως- θα προβάλει όλες τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος και το κόστος της δράσης θα καλύπτεται από το Φεστιβάλ.

Επιπλέον, συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διασύνδεσης (matchmaking) Ελλήνων σκηνοθετών με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου στο πλαίσιο του τμήματος Αγορά.

Πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες καθώς και έμπειροι δημιουργοί μάς εμπιστεύτηκαν φέτος τις ταινίες τους. Στο 58ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 19 φιλμ, τρία εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Το «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα (συμμετείχε στα Works in Progress της Αγοράς του 57ου ΦΚΘ, όπου απέσπασε το βραβείο Eurimages Lab Award), «Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη, «Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση (συμμετοχή στα Works in Progress του 57ου ΦΚΘ) , «Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη (συμμετοχή στα Works in Progress του 57ου ΦΚΘ), «Η μπλε βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη,

Από την ταινία «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα.

Από την ταινία «Γυναίκες που περάσατε από εδώ» του Σταύρου Τσιώλη.

«Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου, «Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή, «Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραΐση, «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης “Thessaloniki Goes to Cannes”, Φεστιβάλ Καννών 2017), «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη, «Στην R΄» της Κινηματογραφικής Ομάδας «Στην R΄», «Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης “Thessaloniki Goes to Cannes”, Φεστιβάλ Καννών 2017), «4 μέρες» του Μιχάλη Γιαγκουνίδη, “Do it Yourself” του Δημήτρη Τσιλιφώνη, “Love Me Not” του Αλέξανδρου Αβρανά, “People” του Παύλου Ιορδανόπουλου, “The Ox” του Γιώργου Νικόπουλου, “Too Much Info Clouding Over My Head” του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

“The Ox” του Γιώργου Νικόπουλου.

“Do it Yourself” του Δημήτρη Τσιλιφώνη.

«Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 58ου ΦΚΘ θα προβληθούν επίσης 6 φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα στις αίθουσες: «Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου, «Ληξούρι», αντίο του Μάκη Μωραΐτη, «Τέλειοι ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη, “The Great Eastern” των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas), “Success Story” του Νίκου Περάκη, «USSAK… χρόνια μετά» του Κυριάκου Κατζουράκη.

Μια ειδική προβολή, το “Dolphin Man” του Λευτέρη Χαρίτου που επίσης συμμετείχε στα Works in Progress της δράσης “Thessaloniki Goes to Cannes” που παρουσιάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τρεις ταινίες από σκηνοθέτες ή συντελεστές που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό είτε είναι ξένοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

Στην περιπέτεια “West of Sunshine” του Jason Raftopoulos ένας άνδρας χωμένος στο τζόγο και τα χρέη, έχει λιγότερο από 24 ώρες για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστά, μέχρι που η άφιξη του μικρού γιου του, θα ανατρέψει τα σχέδιά του.

Με φόντο τη Νέα Υόρκη, το “Everything is Wonderful” της Πία Μέχλερ εστιάζει στη φιλία μεταξύ δυο γυναικών μεταναστών, της Μαρίας (Τόνια Σωτηροπούλου) και της Λένα (Πία Μέχλερ), που κυνηγούν την ευτυχία και τεστάρουν σκληρά τα όρια της ελευθερίας τους.

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία «Νύφη του ISIS» του Μορτέζα Τζαφαρί αφηγείται την ιστορία της Αμινέ, που δραπετεύει από την αιχμαλωσία της ISIS και βρίσκεται φυλακισμένη στο σπίτι της από τον πατέρα της που θεωρεί ντροπή την εγκυμοσύνη της. Τελικά, θα βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.

Φέτος παρουσιάζει και δύο κλασικές αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας, για όλους δηλαδή τους θεατές: «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη (1972) και «Θου – Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ του Θανάση Βέγγου» (1969). Οι ταινίες θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους  με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Ανακαλύψτε (ξανά) δύο σπάνιες ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν σε κόπιες 35 mm στο 58ο ΦΚΘ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά: Εξώστης Α’ και Β’», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου). Πρόκειται για τις ταινίες «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1967) και «Προμηθέας» σε δεύτερο πρόσωπο του Κώστα Φέρρη (1975).

Στο τμήμα Film Forward, όπου παρουσιάζονται ταινίες που σπάνε τα όρια της φόρμας και πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα, θα προβληθούν μεταξύ άλλων, και 5 μικρού μήκους ταινίες Ελλήνων δημιουργών: «Η 8η ήπειρος» του Γιώργου Ζώη, “A Manifesto for the Un-communal” του Σύλλα Τζουμέρκα και οι 3 ταινίες της Εύας Στεφανή, «Ακρόπολη», «O ναός της παρθένου» και «Χειρόγραφο».

Η «Αγορά» του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πολύτιμο εργαλείο όλων των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου όπου γεννιέται το σινεμά του αύριο, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017, στην Αποθήκη Γ΄(Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Φέτος, το 13ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και το τμήμα Agora Works in Progress φιλοξενούν, μεταξύ άλλων ταινιών τις εξής ελληνικές παραγωγές: “Avanos”, σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή, “Girl without Clothes” (Κορίτσι χωρίς ρούχα) με την σκηνοθεσία του Γιάννη Κορρέ, το “Un Peu De Chaos Inexplicable” (Ένα μικρό ανεξήγητο χάος) σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γιώργου Γκικαπέππα και το “We Kiss in Dark Nightclubs and I Explain” σε σκηνοθεσία της Δάφνης Χαιρετάκης.

Το Agora Works in Progress παρουσιάζει τα: “The Waiter” σε σκηνοθεσία Στιβ Κρικρής, “Unpleasant” (Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος) σε σκηνοθεσία Γιώργου Γεωργόπουλου και το “Zizotek” σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη, η ταινία συμμετείχε και στο Crossroads Co-production Forum 2012.

Περισσότερα για το Φεστιβάλ εδώ:
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.