Η Μεγαλόχαρη εμπνέει τους καλλιτέχνες της Τήνου
Εικοσιέξι καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι δημιουργοί, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Το θέμα προσεγγίζεται με πολλή ευαισθησία και σεβασμό από μία εικαστική οπτική τόσο διαχρονική όσο και σύγχρονη και περιλαμβάνει έργα γλυπτικής, work shop χαρακτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας, installation, Νέα Μέσα, video art. Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης, στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση. Αυτό άλλωστε ορίζει και τον τίτλο της έκθεσης, «Εύρεσις και Επανευρέσεις», με επιμελητή τον κ. Ν. Π. Παΐσιο.
Η Τήνια εικαστικός/σκηνοθέτρια Μαρινέτα Μακ Κρητικού, που συμμετέχει στην έκθεση, αναφέρει χαρακτηριστικά πόσο βαθιά μέσα τους οι ντόπιοι κρατάνε την Παναγιά από τα παιδικά τους χρόνια και πόσα σημαίνει για αυτούς η αποκάλυψη της εικόνας της: «“Δεύτε Τήνιοι Πολίται να πανηγυρίσωμεν Εύρεσίν της Παναγιάς μας / Όλοι να υμνήσομε…”. Αυτοί οι στίχοι και η μελωδία τους που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ανάμνησης 201 ετών από το χειμωνιάτικο βράδυ που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. Όλοι οι κάτοικοι με λαδοφάναρα στα χέρια κατέβηκαν να την προσκυνήσουν και αυτή η ανάμνηση συνδέεται για μας τους Τηνιακούς με τα παιδικά μας χρόνια. Η ανυπομονησία της μεγάλης ολoδικιάς μας εορτής ξεκινούσε με ξυλογλυπτική, αρχές κάθε Γενάρη στα σχολεία: Ο καθένας μας έφτιαχνε το δικό του φαναράκι, με ψαρόκολλα και χρωματιστές ζελατίνες, το ανάλογο κοντάρι και το λεπτό συρματάκι απ’ όπου θα το κρεμάγαμε. Κάναμε πρόβες με τους ψαλμούς κάθε 30 του Γενάρη και ήμασταν έτοιμοι για τη μεγάλη λαμπαδηφορία. Αυτή την μοναδικότητα μιας Παναγιάς που ανήκει στους “Τηνιακούς” θέλησα να υπογραμμίσω στο έργο μου, με την ενσωμάτωση φωτογραφιών στα φαναράκια των κατοίκων του νησιού στα σκαλιά του Ναού. Ένα εγχείρημα που κατέστη δυνατό χάρη στο φωτογραφικό αρχείο της Μαρίας Βελαλοπούλου που με εμπιστοσύνη παραχώρησαν στη σελίδα της στο Facebook “Τήνος Αναπολώ το Χθες”, όλα τα Τηνιακά μέλη, κρατώντας ζωντανή την συλλογική μας μνήμη».
Η δημιουργός καταθέτει την έντονη ανάμνησή της στο έργο «Δεύτε Τήνιοι πολίται», μια εγκατάσταση (installation) με ξύλινα φωτεινά φαναράκια με φωτογραφίες Τηνίων στα σκαλιά του Ναού η οποία συνοδεύεται με video και Ύμνους από την εορτή της Ευρέσεως.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στα τέλη Απριλίου, διαρκεί ως το τέλος Αυγούστου στο εμβληματικό Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, προσφέροντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα την ιστορία, την παράδοση και τα έθιμα του Ιερού Προσκυνήματος της Τήνου.
Στην έκθεση που διοργανώνει ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
artemis*, Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Κώστας Βαϊνανίδης, Μάνθος Γαΐτης, Γιάννης Γκίζης, Ελένη Γλύνη, Χαρά Καμιναρά, Βασιλική Κολιπέτσα, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Λευτέρης Κρητικός, Μαρινέτα Μακ Κρητικού, Αλέκος Κυραρίνης, Στέλιος Παπαδόπουλος, Αχιλλέας Παπακώστας, Χρύσα Παρασκευά, Λίζα Πενθερουδάκη, Νίκος Ποδιάς, Ελένη Ρ. Σαβαρή, Δημήτρης Σκαλκώτος, Μανόλια Σκουλούδη, Καλλιόπη Σταματάρη, Κωνσταντίνα Συλίκου, John Pheeney, Zbynek Cerven-Pheeney, Σοφία Φόρτωμα, Αναστασία Χατζίρη.
INFO
Εικαστική έκθεση «Εύρεσις & Επανευρέσεις»
Μέγαρο Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου
Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος
Διάρκεια: ως τις 31 Αυγούστου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 9:00 – 14:30, Παρασκευή – Κυριακή: 10:00 – 14:00 & 19:00 – 21:30