Berlinale 2026: Η livestream μετάδοση της συνέντευξης Τύπου διακόπηκε “για τεχνικούς λόγους”, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για την Παλαιστίνη

Αποτελεί παράδοση: λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της Berlinale, οι δημοσιογράφοι να συναντούν την Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού για τις καθιερωμένες ερωτήσεις: πώς βλέπουν το πρόγραμμα της κάθε χρονιάς, πώς αντιμετωπίζουν το ρόλο τους ως κριτές, θα είναι πρόκληση πιστεύουν τα βραβεία φέτος, Τυπικά πράγματα.
Χθες όμως, τίποτα δεν ήταν τυπικό. Ο Βιμ Βέντερς κάθισε απέναντί μας και ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής του (την Ιαπωνίδα σκηνοθέτη Χικάρι, τον Ινδό συνάδελφό της Σιβέντρα Σινγκ Ντουνγκαρπούρ, τον Νεπαλέζο δημιουργό Μιν Μπαχαντούρ Μπαμ, την Πολωνή παραγωγό Εβα Πουστσίνσκα και τους ηθοποιούς Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν και Μπε Ντούνα) και μία ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για την εκρηκτική κατάσταση στη Γάζα και τη στάση του φεστιβάλ… άναψε φωτιές.
Το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 12 μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου.
Ο Τίλο Γιουνγκ (πολιτικός δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης του podcast «Jung & Naiv») πάτησε πάνω στη δήλωση της παραγωγού Εβα Πουστσίνσκα ότι «το σινεμά έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο» και ρώτησε τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής πώς σχολιάζουν τη στάση της Berlinale, αλλά και της Γερμανίας, απέναντι στη γενοκτονία που συμβαίνει στη Γάζα.
Η livestream μετάδοση της συνέντευξης Τύπου διακόπηκε. Κάτι που φυσικά αυτομάτως θεωρήθηκε απόπειρα του φεστιβάλ να λογοκρίνει τη συνέντευξη Τύπου και τι περνάει στο κοινό που παρακολουθεί από τα σπίτια του. «Το βρίσκω λίγο δύσκολο να ήταν τυχαίο γεγονός» σχολίασε ο Γιουνγκ.
Οι διοργανωτές το αρνήθηκαν και επικαλέστηκαν τεχνικό λάθος. «Είχαμε από το πρωί προβλήματα με το web streaming στην αίθουσα των συνεντεύξεων Τύπου, συνέβη κι άλλες φορές» απολογήθηκε επισήμως το Γραφείο Τύπου του φεστιβάλ. «Θα φροντίσουμε να αποκατασταθεί η βλάβη και να ανέβει ολόκληρο το βίντεο – άμεσα».
Τι συνέβη όμως μέσα στην αίθουσα;




