15ο Ethnofest: Προβολή της ταινίας Fairy Garden απόψε στον Κινηματογράφο Άστορ
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας Fairy Garden (Νεραϊδόκηπος), η οποία αποτελεί την επίσημη πρόταση της οργάνωσης στο 15ο Ethnofest – Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας που θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2024.
Το Ethnofest συμπληρώνει 15 χρόνια και συνεχίζει να αντιλαμβάνεται τις ταινίες ως ένα παράθυρο στις πολυπλοκότητες και τον πλουραλισμό του κόσμου, ένα εργαλείο που δίνει χώρο στη φαντασία και στην ενσυναίσθηση ώστε να διευρυνθούν.
Φέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Ethnofest στην ενότητα του φεστιβάλ «Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία & Initiations». Η επιλογή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η ταινία Fairy Garden (Νεραϊδόκηπος) του Gergő Somogyvári, ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης για τη φιλία της εκδιωγμένης από την οικογένειά της τρανς έφηβης Fanni με τον άστεγο Laci.
Περίληψη
Στα περίχωρα της Βουδαπέστης, βαθιά μέσα στα δάση, βρίσκεται μια ετοιμόρροπη μικρή καλύβα. Εκεί, δύο άτομα κυνηγημένα από την κοινωνία έχουν διαμορφώσει ένα αναπάντεχο δεσμό. Η Fanni, μια 19χρονη τρανς έφηβη και ο 60χρονος άστεγος Laci έχουν κάνει τη δική τους μικρή οικογένεια. Ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης για το σπίτι, την οικογένεια και την αποδοχή που ρίχνει φως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουγγαρίας.
Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και Initiations
Περισσότερες από 40 ταινίες απαρτίζουν τις υπόλοιπες ενότητες του φεστιβάλ, «Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία και Initiations», με σπουδαστικές ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους η υπέροχη και βαθιά συγκινητική ταινία The Mountains (Πανόραμα), όπου ο σκηνοθέτης Christian Einshøj φοράει το υπερηρωικό κοστούμι του και εξοπλισμένος με βιντεοσκοπημένο υλικό 30 ετών προσπαθεί να επανανοηματοδοτήσει το τραύμα της απώλειας του μικρού του αδερφού και να επανασυνδεθεί με τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Hold on to her (Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί) του Robin Vanbesien που συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο καταγράφει τις συλλογικες προσπάθειες θυμάτων, ακτιβιστριών/ών και άλλων αλληλέγγυων προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση αστυνομικής και κρατικής βίας στο Βέλγιο εναντίον ενός μικρού κοριτσιού. Ακόμα, το This Is Ballroom των Juru και Vitã (Πανόραμα) ανεβάζει τους ρυθμούς και μας ταξιδεύει στην κουλτούρα του ballroom της ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνής του Rio de Janeiro, ενώ το Rose (Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί) της Annika Mayer αποκαλύπτει με αφοπλιστικό τρόπο μέσα από Super8 φιλμάκια την ενδοοικογενειακή βία στο πλαίσιο της φαινομενικά ειδυλλιακής ζωής της γερμανικής οικογένειας της γιαγιάς της σκηνοθέτριας.
Ανακάλυψε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.