Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.07.2022

Απάντηση του δημάρχου Αστυπάλαιας σχετικά με το συνέδριο της ECOCITY

Ο δήμαρχος υπεραμύνεται του οικολογικού συνεδρίου που έλαβε χώρα στο νησί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Απάντηση του δημάρχου Αστυπάλαιας σχετικά με το συνέδριο της ECOCITY

Εκ μέρους του Δήμαρχου Αστυπάλαιας

Σχετικά με το οικολογικό συνέδριο που διοργάνωσε ο δήμος Αστυπάλαιας 25 – 26 – 27  Σεπτεμβρίου 2020. 

Υπάρχουν τρία είδη πληροφόρησης: η πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση και το ψέμα (που έχει κοντά ποδάρια). 

  1. Ο Δήμος Αστυπάλαιας πληροφορεί τους δημότες μας ότι για τη διοργάνωση του οικολογικού τριημέρου ΔΕΝ ΞΟΔΕΨΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ.

Το κόστος καλύφθηκε αποκλειστικά από τις χορηγίες οι οποίες δόθηκαν στο Δήμο μας γι’ αυτό το σκοπό (τους ευχαριστούμε πολύ). Όσοι παραπληροφορούν και ”αναγκάζουν” κάποιους να ψεύδονται (επειδή τους πίστεψαν) ΟΦΕΙΛΟΥΝ, αφού έρθουν στο Δήμο μας και πληροφορηθούν με τα σχετικά στοιχεία να αποκαταστήσουν την τιμή εκείνων που οι ίδιοι εξέθεσαν και να ζητήσουν ΣΥΓΝΩΜΗ.  Τους περιμένουμε. Κάποιοι μας έλεγαν ότι ο δήμος δεν έχει λεφτά για να τα σκορπάει σε συνέδρια. Είναι οι ίδιοι που μας τάιζαν “κονσέρβες” με εκδηλώσεις και φιλοξενίες “καταξιωμένων” προσώπων ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. 

Μάλλον στενοχωρήθηκαν που το νησί μας βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας όλο το καλοκαίρι και έκλεισε την σεζόν πετυχημένα, με αξιόλογη τουριστική κίνηση και συνεπώς κέρδος  για  την τοπική οικονομία, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΏ όλη αυτή την περίοδο χάρις στην προβολή που είχαμε από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα τις εφημερίδες κ.λ.π. 

  1. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ή συμμετείχαν: Υπουργοί, Ευρωβουλευτές,

Βουλευτές, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι. Επίσης με προσωπικά τους μηνύματα δήλωσαν το παρών ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Ευρωβουλευτές  Μανώλης Κεφαλογιάννης – Αλέξης Γεωργούλης, οι Βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης – Μίκα Ιατρίδη – Ιωάννης Παπάς –  Κατερίνα Μονογιού, ο Δήμαρχος Κάσου Ερωτόκριτος Μιχάλης και  η Δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά – Αλιφέρη.   Ακόμη συμμετείχαν δια ζώσης, 22 εκπαιδευτικοί από Κω, Κάλυμνο και Λέρο, 12 δημοσιογράφοι ημερήσιων εφημερίδων και ηλεκτρονικού τύπου, 25 ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων – ινστιτουτων  –  εταιρειών, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, το Skyros project με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, 9 εκπαιδευτικοί του νησιού μας, πολλά παιδιά μαθητές, οργανωτές του ecocity (4 πιστοποιημένοι συντονιστές διαβούλευσης, 4 εκπαιδευτές εκπαιδευτικών) και φυσικά πολίτες. Τους ευχαριστούμε όλους για την τιμή που μας έκαναν. 

Λόγω των διατάξεων του κορωνοϊού δεν μας επετράπη να βάλουμε περισσότερες από 50 καρέκλες. Το συνέδριο αναμεταδιδόταν ζωντανά και φυσικά έπρεπε να τηρούνται όλα τα μέτρα. Γνωρίζαμε ότι η προσέλευση θα ήταν μεγάλη αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Αυτό φυσικά δεν απέτρεψε τον κόσμο από το να παρακολουθήσει  με ενδιαφέρον τις συνεδριάσεις και τον ευχαριστούμε γι΄ αυτό. Η ευθύνη του χώρου των καθήμενων ήταν όλοι δική μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. 

Το συνέδριο παρακολούθησαν 670 άτομα επιτόπου. Είχαν θέαση  πάνω από 3.000 άτομα ενώ 90 άτομα παρακολουθούσαν όλο το live stream επί τρεισήμισι ώρες επί τρεις ημέρες. 

Εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν έξι δελτία τύπου τα τρία μάλιστα με ζωντανό ταυτόχρονο ρεπορτάζ την ώρα του συνεδρίου. 

Πολύ θετικά δημοσιεύματα με σχόλια συντακτών που ξεπερνούν τα 120 μέχρι στιγμής. 

Αναρτήσεις και ειδήσεις με θετικά σχόλια από Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική ΈΝΩΣΗ Δήμων Ελλάδας), αυτοδιοίκηση, διαδικτυακά  και εξειδικευμένα μέσα, τέσσερις ραδιοφωνικές και έξι τηλεοπτικές μεταδόσεις όπως και συνεντεύξεις του δημάρχου σε μεγάλες εφημερίδες και ραδιόφωνα. 

Κάποιοι βέβαια προδίκαζαν και ήταν σίγουροι (και μάλλον παρακαλούσαν) ότι το συνέδριο θα είναι μία αποτυχία. Ευτυχώς Θεού –  θέλοντος και Κορονοϊού επιτρέποντας όλα πήγαν καλά.

Τώρα βέβαια έχουν κρυφτεί επειδή φυσικά ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση, η αποδοχή και η δημοσιότητα που δεν τους παίρνει να κάνουν αλλιώς. 

Και τι τους έμεινε να λένε ότι το συνέδριο ήταν στημένο!!!

Πόσο αστείο φαντάζει αυτό, αν όχι γελοίο, ότι για ένα συνέδριο στο οποίο ακούστηκαν ΟΛΕΣ οι απόψεις και στις βραδινές συνεδρίες και βεβαίως στις 4ώρες πρωινές διαβουλεύσεις, μιλώντας  όσες φορές ήθελε ο καθένας, λέγοντας ότι ήθελε ή πίστευε και με καταγραφή των απόψεων και των προτάσεων που είχε!!!

Είναι δικαίωμά του καθένα να μη συμφωνεί με τις απόψεις όλων των ομιλητών. Τα συνέδρια όμως γίνονται επειδή ακριβώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ την ίδια άποψη. 

Τα συνέδρια γίνονται για να ακουστούν όλες οι απόψεις και ύστερα από αυτά να προβληματιστούμε ή να ισχυροποιήσουμε την άποψη μας με νέα και πιο ουσιαστικά επιχειρήματα. 

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά ιδίως οι σπουδαγμένοι (με ή χωρίς εισαγωγικά)..!!!

Το συνέδριο της Αστυπάλαιας έδωσε μαθήματα ελεύθερου διαλόγου και ιδίως μέσα από τις πρωινές διαβουλεύσεις που για πρώτη φορά γίνονται. 

Σύνθημα του συνεδρίου ήταν “Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ” γραμμένο σε όλες τις αφίσες που ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΜΕ. Όπως και ακούστηκε (από όσους φυσικά μίλησαν). 

Το συνέδριο που διοργανώσαμε σηματοδοτεί τη νέα πορεία που χαράζει ο Δήμος μας σαν ένα πρότυπο νησί που όχι μόνο θα διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, αλλά και θα προωθεί τις ιδέες της βιώσιμης ανάπτυξης κυκλικής οικονομίας (πλήρης ανακύκλωση, επανάχρηση των βιοαποβλήτων για λίπασμα και τροφή ζώων, αξιοποίηση των λυμάτων του βιολογικού για πότισμα,  αμόλυντο περιβάλλον,  θάλασσες και βυθοί, ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα, πόσιμο νερό κ.λ.π). Ο κόσμος του νησιού για αυτό μας έδωσε την εξουσία, για να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα και αυτό ήδη κάνουμε πράξη.

Μπουχτίσαμε από συνωμοσιολογίες, από συνωμοσιολόγους και από fake news. Καιρός για επιχειρήματα. 

Προσωπικά εγώ, έχω πολλά επιχειρήματα για αυτά που πιστεύω και μετά από το συνέδριο απέκτησα περισσότερα, αλλά και πληροφορήθηκα για θέματα που δεν ήξερα. 

Και για να τελειώνουμε. 

Η προσωπική μου άποψη για το θέμα των αιολικών είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ.

Πιστεύω απόλυτα στην ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού μας και ΜΟΝΟ, με χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. 

Τα παραπάνω έχω δηλώσει ή καταθέσει ακόμα και πολύ πριν το συνέδριο 

α) Στη συνεδρίαση όλων των δημάρχων Νοτίου Αιγαίου τέλος Απριλίου 2020 εν όψει της ψήφισης του “περιβαλλοντικού” νομοσχεδίου Χατζηδάκη. 

β)  Σε κείμενο διαμαρτυρίας δημάρχων νομού Δωδεκανήσου αρχές Μαΐου του 2020

γ) Σε κείμενο διαμαρτυρίας δημάρχων νομού Κυκλάδων αρχές Μαΐου

δ) Σε εκδήλωση της Κίνησης Προστασίας νησίδων του Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στον Π. Μ. Σ.  Αστυπάλαιας στο τέλος Ιουνίου 2020. 

ε) Σε κείμενο κίνηση δημάρχων ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας ενάντια στα αιολικά πάρκα μαζί με το Δήμαρχο Σαρωνικού τέλος Ιουνίου 2020. 

στ) Με τη θέση που εξέφρασα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2020.

ζ) Με τη θέση που εξέφρασα στο τέλος της συνεδρίασης της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, αλλά και στην πρωινή διαβούλευση που ακολούθησε. 

η) Με τις συνεντεύξεις που έδωσα σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και ηλεκτρονικά μέσα κατά τη διάρκεια και μετά το συνέδριο. 

Αφήνω στην κρίση όλων των κατοίκων του νησιού και καταγγέλλω όσους συνειδητά παραπληροφόρησαν και καλλιέργησαν ότι κινούμαι υπέρ της τοποθέτησης αιολικών πάρκων όταν στα ίδια τους τα προφίλ στο Facebook έχουν σηκώσει δημοσιεύματα τρίτων στα οποία καταγράφονται οι απόψεις μου (Ιούλιος 2020 εφημερίδα Αυγή – Ιούνιος 2020 ανακοίνωση της ‘’Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου’’ ). 

Οι λόγοι που το έκαναν, και ιδίως εκείνοι που τους χρησιμοποίησαν, είναι πλέον φανεροί όσο και τιποτένιοι στοχεύοντας  στο να με συκοφαντήσουν και τίποτα περισσότερο.

Όσο και να με διαβάλουν ματαιοπονούν διότι, ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ. 

Δεν πτοούμαι. 

Δηλώνω επίσης ότι, φυσικά αναγνωρίζω το δικαίωμα του καθένα να έχει την άποψή του, και ότι εγώ σαν Δήμαρχος Αστυπάλαιας θα υπερασπιστώ  την όποια απόφαση πάρουν οι κάτοικοι του νησιού μας πάνω στο θέμα αυτό.

Διαφωνώ κάθετα με όσες  πρακτικές οδηγούν στο διαχωρισμό του νησιού καλλιεργώντας  εχθρότητες και αντιπαραθέσεις. 

Πειθώ και επιχειρήματα σοβαρά χρειάζονται, γιατί έτσι και μόνο έτσι θα είμαστε δυνατοί σαν μία γροθιά. 

Σημείωση 1. Δεν θα ασχοληθώ με συνωμοσιολογικά σενάρια σε σχέση με το ecocity. 

Σημείωση 2. Δεν θα ασχοληθώ επίσης με όσους εξάντλησαν το ενδιαφέρον τους την πρώτη μέρα του συνεδρίου (αιολικά)  και αδιαφόρησαν για τη δεύτερη μέρα που ήταν και η καρδιά του συνεδρίου (ανακύκλωση – κυκλική οικονομία – βιώσιμη ανάπτυξη) όπως και για την τρίτη μέρα (βιώσιμη μετακίνηση – ηλεκτροκίνηση). 

Απέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο, την αδιαφορία τους στα ουσιαστικά θέματα που καθορίζουν την πορεία όλου του πλανήτη και φυσικά του νησιού μας. 

Σημείωση 3. Είμαι μαχητής και όχι Δον Κιχώτης. Δεν καταθέτω πότε τα όπλα. Παλεύω μέχρι το τέλος και η πορεία της ζωή μου είναι αδιάψευστος μάρτυρας. 

Με τις καλύτερες ευχές μου προς όλους τους κατοίκους και δημότες του νησιού μας. 

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας Νικόλαος Κομηνέας.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.