Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
18.01.2022

Είσαι μαθητής εντός ΕΕ σε διακοπές στην Αθήνα; Μπαίνεις δωρεάν στην Ακρόπολη. Είσαι μαθητής αλβανικής καταγωγής; Πληρώνεις.

Το παράλογο της πρόσφατης τροποποίησης στον κανονισμό των αρχαιολογικών χώρων ανέδειξε ο ιρλανδός δημοσιογράφος Damian Mac Con Uladh. Δείτε το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σε δημοσίευσή του στα σόσιαλ μίντια (Twitter/Facebook) ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Damian Mac Con Uladh, ανταποκριτής των Irish Times στην Αθήνα, αποκάλυψε περιστατικό που συνέβη σε φίλη του δασκάλα, η οποία θέλησε να οργανώσει εκπαιδευτική εκδρομή στην Ακρόπολη με τους μαθητές της.

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός του εκμυστηρεύτηκε ότι επικοινώνησαν μαζί της υπεύθυνοι του χώρου για να την ρωτήσουν πόσοι από τους μαθητές της κατάγονται από χώρες μη-μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης. Όσοι δεν είχαν διαβατήριο εντός ΕΕ, δε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν δωρεάν στην εκδρομή και θα έπρεπε να πληρώσουν το 50% του εισιτηρίου. Μάλιστα, όταν εκείνη εξέφρασε την απορία της για το γεγονός αυτό, καθώς ήταν η πρώτη φορά που της ζητούσαν κάτι τέτοιο, οι εκπρόσωποι του αρχαιολογικού χώρου της έστειλαν το τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που επιβεβαώνει την αλλαγή του κανονισμού. Στη συνέχεια υπεύθυνοι του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης ζήτησαν από την δασκάλα επίσημη λίστα με όλα τα ονόματα και τις χώρες καταγωγής των μαθητών, υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να ξέρουν ποιους μαθητές πρέπει να χρεώσουν.

Κάτι που προκαλεί εύλογες απορίες καθώς είναι χιλιάδες οι μαθητές π.χ. αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και με βάση αυτή τη διάταξη θα έπρεπε να πληρώσουν, έστω μειωμένο αντίτιμο εισιτηρίου, σε αντίθεση με τους συμμαθητές τους. Η δασκάλα το επεσήμανε, ρωτώντας τους υπευθύνους αν θεωρούν «ρατσιστική» τη συγκεκριμένη διάταξη. Για να πάρει την απάντηση: «το ίδιο θα ίσχυε ακόμα κι αν οι μαθητές ήταν από την Ελβετία, δεν παίζει ρόλο η καταγωγή». Και με τη σειρά της να αντιγυρίσει ότι «είναι ελάχιστα τα παιδιά με ελβετική καταγωγή που παρακολουθούν ελληνικά σχολεία».

Μετά από αυτόν τον, όχι και τόσο εποικοδομητικό, διάλογο η δασκάλα αρνήθηκε να συμμετάσχει στον διαχωρισμό των μαθητών της και κατά συνέπεια ακύρωσε την εκδρομή. 

Όπως σημειώνει και ο (Ιρλανδός) δημοσιογράφος είναι τουλάχιστον παράλογο ότι ένα παιδί με ιρλανδικό διαβατήριο μπορεί δωρεάν στην Ακρόπολη ενώ επισκέπτεται π.χ. σε διακοπές την Αθήνα, ενώ ένα παιδί αλβανικής καταγωγής που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ πρέπει να πληρώνει εισιτήριο. 

Το ΦΕΚ:

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το post του Damian Mac Con Uladh:

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.