Categories: ΥΓΕΙΑ

5 shame-free βιβλία για να νιώθεις καλύτερα με το σώμα σου

Όποιος επιχειρήσει να διαλέξει κάποιο βιβλίο σχετικά με την υγεία και την ευεξία γενικότερα, θα έρθει αντιμέτωπος με υποσχέσεις για γρήγορα αποτελέσματα ή εύκολα κόλπα για την απώλεια βάρους. Πως κάθε βιβλίο ή περιοδικό υπόσχεται το κλειδί της επιτυχίας, όταν όλα τους συνιστούν τις ίδιες αυστηρές δίαιτες και επισυνάπτουν τις ίδιες περιλήψεις ερευνών; Γιατί όλοιτα πιστεύουν; Δεν είναι αυτονόητο πως κάθε μοντέλο στα εξώφυλλα των περιοδικών έχει δεχτεί επεξεργασία;

Όλα αυτά τα ερωτήματα ήταν η αιτία η Alexandra Reed να γίνει διαιτολόγος. Το τοπίο ξεδιάλυνε σιγά σιγά, αφού έκανε μια πιο συστηματική και ουσιώδη μελέτη. Διότι, καλώς ή κακώς, ζούμε σε μια κοινωνία, υποκινούμενη από καταναλωτικά πρότυπα και  ψευδο-επιστημονικές έρευνες, οπότε είναι πολύ σημαντική η λογική και επιστημονική ενημέρωση σχετικά με την διατροφή.

Έτσι, με σκοπό την προώθηση μιας πιο εμπεριστατωμένης και σφαιρικής οπτικής, η Alexandra Reed επέλεξε ορισμένα βιβλία, που θεώρησε πως επηρέασαν περισσότερο την προσωπικής της ευημερία όσο και την καριέρα. Βέβαια προσοχή: Δεν εστιάζουν όλα τα παρακάτω  βιβλία στο φαγητό, κάτι που επιλέχθηκε σκοπίμως. Στην ευεξία δεν διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο μόνο η διατροφή.

Fat is a Feminist Issue by Susie Orbach

Ένα κλασσικό βιβλίο από την Susie Orbach, η οποία έγινε γνωστή το 1973, με  την έρευνά της στον τομέα της λανθασμένης μεθόδου αδυνατίσματος και την παρεξηγημένη άποψη του κόσμου για τη σωματική διάπλαση.

Αν είσαι χαμένη σε ουτοπικές απαιτήσεις, αυτό το βιβλίο θα σε κάνει να κατανοήσεις πως η κοινωνία βάζει τις γυναίκες σε καλούπια. Η Orbach μελετά την αποκρουστική  θέση της κοινωνίας απέναντι στον όρο «πάχος» και πώς αυτή η θέση ωθεί συχνά τις γυναίκες σε διατροφικές δυσλειτουργίες.

Ορισμένες γυναίκες επιδιώκουν να χάσουν τα περιττά κιλά με σκοπό την ενδυνάμωση τους, ως αντίδραση στην πατριαρχική άποψη ότι η διάπλαση του γυναικείου σώματος, οφείλει να ανταποκρίνεται στα ιδανικά του αντρικού πληθυσμού.

Η συγγραφέας επιχειρηματολογεί ότι οι γυναίκες κερδίζουν βάρος για να φαίνονται πιο επιβλητικές φυσιογνωμίες στον ανδροκρατούμενο εργασιακό χώρο.

Shrill by Lindy West

Η συγκεκριμένη συγγραφέας γράφει στη Guardian, όπου παρουσίαζε την εμπειρία της, ως «παχουλή», στα πλαίσια ενός αρραβώνα και έπειτα ενός γάμου. Μετά από κάποιο άρθρο της ή μια συνέντευξή της, αισθάνεσαι πιο σίγουρη για τον εαυτό σου και απομακρύνεις τις ανασφάλειές σου.

Στην αυτοβιογραφία της, περιγράφει επιδέξια το πόσο σκληρός μπορεί να αποδειχθεί ο κόσμος. Ωστόσο, η μαγεία στις περιγραφές της West βρίσκεται ακριβώς στην ικανότητα της να ανάγει όλες αυτές τις αρνητικές προσεγγίσεις σε πολιτισμικό επίπεδο.

Η ικανότητα της West να αποδίδει κάθε σοβαρό ζήτημα με μια δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμό, προδίδει έναν αξιοθαύμαστα δυναμικό χαρακτήρα στα γραπτά της.

The Gene: An Intimate History by Siddhartha Mukherjee

Στο βιβλίο συνυφαίνονται η ανακάλυψη της γενετικής με την επιστήμη και η κοινωνική ιστορία με πτυχές της οικογενειακής ιστορίας του Δρ. Μουκέρτζι.

Είμαστε όλοι γεννημένοι με τον γεννητικό μας κώδικα, για αυτό, αν και δεν πρέπει να ζούμε όλη μας την ζωή βασισμένη στα γονίδια μας, οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα.

Επιπλέον, με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε και να συζητήσουμε για τον ρόλο που διαδραματίζουν τα γονίδια στις προσωπικές μας επιλογές ως προς την υγιεινή μας ζωή. Επομένως, τι θα έκανες, αν ήσουν ενημερωμένος για όλες τις πιθανές ασθένειες, τις οποίες θα μπορούσες να εμφανίσεις καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής σου; Πως αυτό θα άλλαζε τις διατροφικές σου συνήθειες;

Intuitive Eating by Evelyn Tribole and Elyse Resch

Η διαισθητική διατροφή δεν είναι η «δίαιτα πείνας και πληρότητας», την οποία βλέπω σε αμέτρητα blogs και σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης.

Ο συντριπτικός αριθμός από success stories είναι επαναλαμβανόμενος. Αυτό το βιβλίο είναι μια καλή εισαγωγή για να μάθετε περισσότερα για τη σχέση που έχουμε με την τροφή και την εικόνα του σώματος, και τα παραρτήματα απευθύνονται στον πυρήνα των διαισθητικών αρχών διατροφής.

Η ανάγνωση όμως αυτού του βιβλίου είναι μόνο μια αρχή. Θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν αναγνωρισμένο επαγγελματία διατροφολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει αμέσως την ενστικτώδη σχέση σας με το φαγητό και θα αναζητήσει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.  

Is Everyone Hanging Out Without Me? by Mindy Kaling

Είναι αυτό ένα βιβλίο για την ευεξία; Όχι. Αυτό το βιβλίο δεν συσχετίζεται πολύ με την διατροφή.

Στο συγκεκριμένο σύγγραμμα η Kaling αντιστέκεται στα καλοσχηματισμένα «καλούπια» του Hollywood και κατορθώνει να προσεγγίσει την επιτυχία δίχως τις καθορισμένες προσδοκίες.

Από την έκδοση του βιβλίου το 2011 μέχρι σήμερα, οι πωλήσεις των βιβλίων της διαρκώς αυξάνονται. Αλλά η διαφορά φαίνεται στην λεπτομέρεια: Ο σχεδιαστής κοστουμιών του έργου του Mindy, Salvador Perez, δημιούργησε την ιδανική ντουλάπα για την Kaling, χωρίς να προσπαθεί ποτέ να κρύψει το καταπληκτικό σώμα της. Και δράσεις όπως αυτές ανοίγουν την πόρτα για μεγαλύτερη αποδοχή του σώματος.

Όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι για να ελέγχει κανείς την ψυχική και σωματική του υγεία, οφείλει να πάψει να επενδύει σε ανέφικτα ιδανικά και κενές υποσχέσεις. Κάποια βιβλία σας παρακινούν να γίνετε καλύτεροι και διαφοροποιούν τον συλλογικό τρόπο σκέψης!

 Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA