10ο Jazz στο Πάρκο: Εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής τζαζ
Μια μοναδική τζαζ βραδιά, όπου η μελωδία, ο ρυθμός και η αρμονία θα ενωθούν σε έναν κορυφαίο θεσμό μουσικής έκφρασης και αυτοσχεδιασμού, θα ζήσουν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες του «Jazz στο Πάρκο». Το φεστιβάλ, το οποίο κλείνει αισίως τα 10 του χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στο Ίλιον, στον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο του Πύργου Βασιλίσσης.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Τρανταλίδης, ο πολύπειρος αυτός μουσικός της τζαζ, μια ιστορική και ιδιαίτερα σημαντική μορφή της συνεχώς αναπτυσσόμενης εγχώριας τζαζ σκηνής, προσκαλεί και φέτος ένα σύνολο εξαίρετων μουσικών της τζαζ, που επιδιώκουν να εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο τις μουσικές ιδέες τους, καθηλώνοντας τους χιλιάδες φίλους τους, που είναι βέβαιο πως θα κατακλύσουν, όπως κάθε χρόνο, τον χώρο.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου και του δημάρχου Νίκου Ζενέτου, ο οποίος αποδέχτηκε αμέσως την πρόταση που του έγινε και όρισε καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Τρανταλίδη. Έτσι, εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, το «Jazz στο Πάρκο» αποτελεί μία ευτυχή συγκυρία για τους Έλληνες τζαζ μουσικούς.
Μια μουσική όαση
Το 10ο «Jazz στο Πάρκο», που έκανε τα πρώτα του βήματα το 2010, με την αγάπη, το μεράκι των συμμετεχόντων, αλλά και την συμμετοχή του κόσμου, αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά jazz φεστιβάλ στην Ελλάδα. Ο Τρανταλίδης έχει πολλούς άσσους στο μανίκι εν όψει της 10ης χρονιάς, Έλληνες και ξένους μουσικούς για την βραδιά αυτή, στις 9 μ.μ.
Το «Jazz στο Πάρκο», είναι μια μουσική όαση για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές του Αυγούστου, αλλά και μια παρηγοριά για όσους δεν κατάφεραν να πάνε. Όπως και να έχει, η ποιοτική jazz που προσφέρει και η ατμόσφαιρά του, φέρνει τον κόσμο στα «ίσα του», εν όψει της δύσκολης νέας σεζόν που ξεκινά έγραφε -προτείνοντάς μας να πάμε- ο ενθουσιώδης Γιάννης Αλεξίου.
Το φετινό δέκατο φεστιβάλ, στην έναρξή του, θα τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα σαξοφωνίστα Τάκη Πατερέλη, για την πολύχρονη ενεργή καλλιτεχνική και διδακτική του προσφορά στην τζαζ μουσική σκηνή της χώρας, με την τιμητική πλακέτα του Δήμου Ιλίου.
Στο πρόγραμμα του 10ου «Jazz στο Πάρκο» συμμετέχουν:
Η αφρόκρεμα της ελληνικής τζαζ, στον πιο όμορφο ανοιχτό χώρο για μουσική, σε ολόκληρη την Αττική. Μια ανοιχτή πρόσκληση προς το κοινό, για το οποίο η είσοδος είναι ελεύθερη. Όχι, φίλες και φίλοι της τζαζ, δεν είναι μια ουτοπία, αλλά μία πραγματικότητα, που έχει γίνει πια θεσμός! Στους συμμετέχοντες οι:
Τάνια Γιαννούλη, σόλο πιάνο. Μία solo piano performance από μία από τις πλέον σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης ευρωπαϊκής jazz σκηνής. Τον Μάιο του 2021, η Τάνια ήταν η μία από τους τρεις υποψήφιους για το διεθνές βραβείο Deutscher Jazzpreis. Οι δίσκοι της κυκλοφορούν από την «Rattle» της Νέας Ζηλανδίας και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Η Γιαννούλη έχει μια πολύ ιδιαίτερη και δυναμική φωνή. Απέδειξε πως είναι μια θαρραλέα γυναίκα bandleader από την περιφέρεια της Ευρώπης, η οποία ανασύνθεσε και ανάμειξε το παλιό με το καινούργιο, το γνωστό με το άγνωστο, κλασικά και αυτοσχεδιαστικά στοιχεία, με μια ζωντάνια που σε αιχμαλωτίζει. Η Τάνια δεν είναι μια τυπική τζαζ μουσικός αλλά μια αεικίνητη αποφασιστική δημιουργός και πιανίστρια, με ευέλικτο μουσικό μυαλό», έγραψε ο Henning Bolte, στο All About Jazz / USA.
Γιώτης Σαμαράς Quartet, στο 10ο «Jazz στο Πάρκο»
Ο ήχος της τζαζ κιθάρας του, ξεχώρισε και εκτιμήθηκε όχι μόνο από τους «τζαζίστες». Η Αλέκα Κανελλίδου, ο Γιώργος Μαρίνος, στην αρχή, και μετά όλοι οι κορυφαίοι του ελληνικού τραγουδιού, τον ήθελαν στις ορχήστρες τους. Με την κιθάρα του και το ταλέντο του, συμμετείχε στις ηχογραφήσεις μισής χιλιάδας δίσκων.
Ο Γιώτης Σαμαράς συνεχίζει να παραμένει περιζήτητος ακόμα και σήμερα, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Πάντα όμως, μέσα στο μυαλό του, σε μια ιδανική ισορροπία αναγκαία για τη ζωή ενός επαγγελματία και οικογενειάρχη μουσικού, υπάρχει η αγάπη του για την τζαζ, την οποία και μεταλαμπαδεύει στους νέους μουσικούς, με το μεράκι και το πάθος ενός εκλεκτού δάσκαλου της τέχνης του αυτοσχεδιασμού, με μέσον την εκφραστική τζαζ κιθάρα του.
Στο συγκρότημά του συμμετέχει ο μουσικός-φαινόμενο Κωστής Χριστοδούλου («το πράγμα») στο πιάνο και τα πλήκτρα, ο σπουδαίος Κουβανός Yoel Soto στο ηλεκτρικό μπάσο και ο Σωτήρης Ντούβας, στα τύμπανα. Το ρεπερτόριο του κουαρτέτου αποτελείται από κάποια «πειραγμένα» σε πιο ηλεκτρικά πεδία από τους τέσσερις μουσικούς jazz standards και τις συνθέσεις του «αρχηγού» και των εκλεκτών μουσικών που το απαρτίζουν.
Κλείνοντας το 10ο «Jazz στο Πάρκο», ένας σπουδαίος μουσικός και «πολίτης του κόσμου», ο τζαζ σαξοφωνίστας, συνθέτης και λογοτέχνης Gilad Atzmon. Σπούδασε και δίδαξε φιλοσοφία, αλλά τον κέρδισε η τζαζ, ενώ ταυτόχρονα έγραφε μυθιστορήματα, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
«Είμαι ένας καλλιτέχνης της τζαζ. Ένας τζάζμαν είναι ένας άνθρωπος που δεν παίζει το ίδιο πράγμα δυο φορές. Το να είμαι ένας καλός τζαζ αυτοσχεδιαστής, ήταν από την αρχή στην ουσία της ύπαρξής μου. Ο Coltrane, είναι το ύψιστο κεφάλαιο της μουσικής μου. Δεν σταμάτησε να αλλάζει, από την ημέρα που μας συστήθηκε. Είχε πολύ θυμό μέσα του, ήταν όμως ψυχωμένος. Η διαφορά ανάμεσά μας είναι ότι ο Trane έγινε η φωνή πολλών γενεών, χωρίς να έχει πει μια λέξη. Αντίθετα, εγώ γράφω πολλά και λέω πολλά, ανάμεσα στα κομμάτια που παίζω», μας έλεγε σε μια πρόσφατη συνάντησή μας ο γεννημένος στο Ισραήλ και σήμερα πολίτης του κόσμου, εκρηκτικός τζαζ σαξοφωνίστας.
«Είμαι ο Gilad Atzmon, ένας τζαζ μουσικός, ένας άνθρωπος σαν τον Miles. Γι’ αυτό συνεχώς αναθεωρώ και ανασυνθέτω, σε καθημερινή βάση. Κάποιοι από τους μαθητές μου έγιναν μέντορές μου και αυτό μου θυμίζει το γιατί άρχισα να παίζω τζαζ τότε, ακούγοντας Mingus, Miles, Trane, Charlie Parker», λέει.
«Έρχομαι στην Ελλάδα σαν φοιτητής του Πανεπιστημίου της μουσικής, που διδάσκει την προτεραιότητα των αυτιών. Με ενδιαφέρει πολύ η μουσική που δεν μπορεί να καταγραφεί στο χαρτί, που να μπορεί να μαθευτεί μόνο με το αυτί. Στη Δύση, κυριαρχούν τα μάτια. Στην Ανατολή, είναι προτεραιότητα των αυτιών η μουσική. Κλείνεις τα μάτια σου και μαθαίνεις να ακούς. Τότε μόνο ακούς το κλάμα του άλλου, με τα μάτια κλειστά. Το κλάμα ενός κλαρίνου».
Με τα λόγια των πρωταγωνιστών:
Ο Γιώτης Σαμαράς, για το 10ο «Jazz στο Πάρκο»: «Συμμετέχω με ενθουσιασμό στην σπουδαία πρωτοβουλία του φίλου μου και παντοτινού συνεργάτη Γιώργου Τρανταλίδη, που εμπνέει και διοργανώνει αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για την επαφή των Ελλήνων τζαζ μουσικών με το ευρύ κοινό, Φεστιβάλ. Αυτή τη φορά, μαζί με τους υπέροχους τζαζ μουσικούς που θα με συνοδεύουν, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε νέα τζαζ «χρώματα» σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τη διεθνή δισκογραφία, αλλά και κάποιες συνθέσεις των μελών του κουαρτέτου. Ο ενθουσιασμός μου για τη συμμετοχή μας είναι πιο δυνατός, γιατί θα βραβευτεί ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς που έχω γνωρίσει, ο Τάκης Πατερέλης».
Η Τάνια Γιαννούλη, μας προετοιμάζει για τη νύχτα του Σαββάτου 4/9: «Με μεγάλη μου χαρά και τιμή, αποδέχτηκα την πρόκληση του αγαπητού Γιώργου Τρανταλίδη -αναπόσπαστου κομματιού της ιστορίας της ελληνικής τζαζ σκηνής- να συμμετάσχω στην φετινή έκδοση του φεστιβάλ “Τζαζ στο Πάρκο”. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα παίξω σόλο πιάνο -και προετοιμασμένο πιάνο, σε δικές μου συνθέσεις, αλλά και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Αυτό είναι το πλέον προσωπικό μου πρότζεκτ, ίσως το πιο απαιτητικό -από πολλές απόψεις- αλλά σίγουρα αυτό που μου δίνει την μεγαλύτερη ελευθερία. Ανυπομονώ για τη συναυλία αυτή».
Και ο Κωνσταντίνος Στουραΐτης, τονίζει: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξουμε στο Φεστιβάλ, με τους αγαπητούς Gilad Atzmon στα σαξόφωνα και Γιώργο Κωστελέτο, τύμπανα. Στο τρίο παίζω κοντραμπάσο, ενώ οι περισσότεροι με γνωρίζουν ως κιθαρίστα. Είναι μεγάλη τιμή να παίζουμε με έναν τζαζ σαξοφωνίστα τέτοιου βεληνεκούς, με διεθνείς συνεργασίες και συνεχή παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή».
«Στο τρίο μας, το οποίο είναι επηρεασμένο από τα τρίο του Sonny Rollins, το σαξόφωνο πλαισιώνεται από κοντραμπάσο και ντραμς. Παίζουμε κομμάτια από το Great American Songbook, αλλά και κάποιες πρωτότυπες συνθέσεις του Gilad, ο οποίος πέρα από την τζαζ γλώσσα των Charlie Parker και John Coltrane, έχει υπάρξει πρωτοπόρος της world jazz, παίζοντας κλαρίνο ή alto σαξόφωνο. Ο Γιώργος συνοδεύει το εκρηκτικό παίξιμό του, ενώ εγώ παρέχω την αρμονία στον κάθε του αυτοσχεδιασμό. Ανυπομονούμε για αυτό το βράδυ και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ.Γιώργο Τρανταλίδη για την πρόσκληση και την πολυετή του αφοσίωση στη μουσική».