2017.5.7-arxiki

Η ιδέα έπεσε όταν μιλώντας για το Google Autodraw στο μυαλό μας ήρθε το MS Paint, το πρόγραμμα ζωγραφικής που βρίσκεται σε κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft ανελλιπώς από το 1985 και τα Windows 1.0 μέχρι και τα Windows 10 του 2015. Μέσα σε αυτά τα 30 και πλέον χρόνια καριέρας του, το MS Paint είναι το μόνο σημείο αναφοράς σε έναν κόσμο που τίποτα δεν έχει μείνει το ίδιο: από τους υπολογιστές και τα χαρακτηριστικά τους, μέχρι την εμπειρία χρήσης και βέβαια τα ίδια τα Windows, όμως αυτό εκεί, βράχος.


Με αφορμή αυτό, ψάξαμε και βρήκαμε και άλλα προγράμματα που από τη στιγμή που εξασφάλισαν «τη θεσούλα» τους στα Windows, έβγαλαν… ρίζες εκεί, διατηρώντας τη για χρόνια –σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι και σήμερα! Ποια είναι αυτά; Για ελάτε να τα καμαρώσουμε παρέα…

Paint

Ξεκίνησε την καριέρα του ως Paintbrush, προτού περάσει στην ιστορία με το καλλιτεχνικό του, Paint. Ένας λευκός καμβάς και ορισμένα βασικά εργαλεία συνθέτουν το προφίλ του «Photoshop των φτωχών», του προγράμματος που συνήθιζε να αποθηκεύει τα αρχεία του ως bitmap (.bmp) γεμίζοντας έτσι άκοπα τις δισκέττες μας και σπάζοντάς μας τα νεύρα. Εμφανίστηκε στα Windows 1.0 το 1985, πριν μετονομαστεί σε Paint στα Windows 95. Με τα χρόνια οι λειτουργίες του μπορεί να αυξήθηκαν κατά τι, ο απλοϊκός του χαρακτήρας όμως δεν χάθηκε ποτέ.

Αν δεν ήταν πρόγραμμα: θα έκανε καριέρα προϊσταμένου σε κάποιο ΙΚΑ.

Notepad

2017.5.7-mesa-1

Άλλη μία εφαρμογή που συμπεριελήφθη στην πρώτη έκδοση των Windows το 1985 και από τότε δεν το κούνησε ποτέ. Το εντυπωσιακό με το Notepad μάλιστα, είναι πως προϋπήρχε του λειτουργικού συστήματος, του οποίου αποτέλεσε –και αποτελεί- τμήμα, αφού πρωτοεμφανίστηκε ως mouse-based DOS πρόγραμμα το 1983 με τιμή πώλησης τα $195 (ποσό που αντιστοιχεί σε σημερινά $477)! Και επειδή ένα σημειωματάριο χρειάζεται (και δεν ξέρουν και όλοι το Notepad++ για να το κατεβάσουν δωρεάν), το Notepad συνεχίζει να κοσμεί με την παρουσία του τα Windows μέχρι και σήμερα.

Αν δεν ήταν πρόγραμμα: θα ήταν εκείνη η καλή η κυριούλα στην Εφορία που κάνει φιλότιμα τη δουλειά της 80 χρόνια τώρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε προσελήφθη στ’ αλήθεια.

Internet Explorer

Βαράτε βιολιτζήδες! Ο browser (φυλλομετρητής ελληνιστί) της Microsoft μπήκε στις ζωές μας με τα Windows 95 και ήταν αυτός, μέσω του οποίου άπαντες κάναμε τα πρώτα μας, δειλά βήματα στο διαδίκτυο. Στην πορεία τον «φτύσαμε» βέβαια για κάποιον άλλον, όμως εκείνος δεν έδειξε να πτοείται. Συνέχισε να δίνει το «παρών» κανονικά σε κάθε έκδοση των Windows (η Κομισιόν έριξε μέχρι και πρόστιμα για αθέμιτο ανταγωνισμό!), ώσπου στα 10 αντιλήφθηκαν στη Microsoft ότι δεν τον χρησιμοποιούσαν ούτε οι ίδιοι, οπότε αποφάσισαν να τον αντικαταστήσουν με τον Edge.

Αν δεν ήταν πρόγραμμα: θα είχε φτάσει αβάδιστα, αβασάνιστα, αβίαστα μέχρι τα έδρανα της Βουλής.

Windows Media Player

2017.5.5-mesa-2

Το πρόγραμμα που θέλησε να γίνει iTunes πριν το iTunes. O Windows Media Player μπορεί να μην είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη εφαρμογή της Apple, κατάφερνε όμως να μας εκνευρίζει το ίδιο και μάλιστα από το 1991 και τα Windows 3.0. Θα το θυμόμαστε για τους codecs που έπρεπε να κατεβάζουμε μονίμως, τη δυνατότητα αντιγραφής κομματιών από CD μουσικής καθώς επίσης και τους εξωφρενικούς πόρους συστήματος που απαιτούσε για να τρέξει απρόσκοπτα –την εποχή που ακόμα μετρούσαμε τη RAM σε MB. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν με τα Windows 7.

Αν δεν ήταν πρόγραμμα: θα ήταν εργατοπατέρας στον παλιό, καλό ΟΤΕ, απ’ αυτούς που ζητούσαν διαρκώς τη σύσταση επιτροπών.

Windows Defender

Ο Windows Defender άργησε κάπως να μπει στην παρέα αφού συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στα Vista το 2007. Είχε φροντίσει βέβαια να μας συστηθεί λίγο νωρίτερα, αφού διατέθηκε ως δωρεάν antispyware στα Windows XP. Η παρουσία του βέβαια είναι σταθερή σε κάθε έκδοση του λειτουργικού από τότε και όχι άδικα, μιας που αρκεί για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός προσεκτικού και υποψιασμένου χρήστη. Στα 10 του χρόνια, o Defender έχει αποκτήσει πλέον και λειτουργίες antivirus, ως μέρος του Windows Defender Security Center τώρα πια. Εξελίξεις…

Αν δεν ήταν πρόγραμμα: θα ήταν εκείνος ο υπερκομματικός που έχοντας ξεκινήσει από κλητήρας, στη δεκαετία πάνω βρέθηκε προϊστάμενος.

Wordpad

2017.5.5-mesa-3

Τη σήμερον ημέρα δεν νοείται υπολογιστής χωρίς το Office εγκατεστημένο. Πίσω στο 1995 όμως, τα πράγματα διέφεραν αρκετά με το Wordpad, τον επεξεργαστή κειμένου των Windows να έχει ουσιαστικό ρόλο. Από τα XP κι ύστερα μάλιστα, άρχισε να αποκτά έξτρα λειτουργίες, μοιάζοντας ολοένα και περισσότερο στο Word. Για όσους δεν το γνωρίζετε, φανταστείτε το σαν μία απλούστερη έκδοση του τελευταίου που εν τέλει θα σας επιτρέψει να κάνετε τη δουλειά σας. Τι να λέμε όμως… Μπορείτε να το χαζέψετε και οι ίδιοι αφού αποτελεί τμήμα των Windows μέχρι και σήμερα!

Αν δεν ήταν πρόγραμμα: θα ήταν ο συνάδελφος που «όπου να ‘ναι» βγαίνει στη σύνταξη –γι’ αυτό και έχει να πατήσει δυο χρόνια στο γραφείο.