Categories: PETS

Peteat: Η πρώτη κουζίνα για σκύλους με φρέσκο μαγειρευτό φαγητό

H Peteat είναι η πρώτη κουζίνα για σκύλους με φρέσκο μαγειρευτό φαγητό. Οι ιδιοκτήτριες, Hλέκτρα Παππά και Μαντώ Μουρμουράκη, σαν σωστές σκυλομάνες που λατρεύουν τα παιδιά τους και θέλουν να τους προσφέρουν ό,τι καλύτερο, έψαξαν, βρήκαν και δημιούργησαν υπέροχα, λαχταριστά μενού που φτιάχνονται μόνο με τα καλύτερα υλικά, κατάλληλα και για ανθρώπινη κατανάλωση. Στόχος τους είναι η βελτίωση της υγείας των αγαπημένων μας φίλων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους και φυσικά η γευστική τους απόλαυση.

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την παρασκευή μαγειρευτού φαγητού για σκύλους;

Ηλέκτρα:  Δεν είχαμε καμιά σχέση με τον χώρο όταν ξεκινήσαμε. Εγώ είμαι νοσηλεύτρια και η Μαντώ είναι φιλόλογος. Το μόνο κοινό που είχαμε ήταν η αγάπη για τα σκυλιά και τη μαγειρική. Είχαμε και οι δύο σκυλάκια αρκετά χρόνια. Θέλαμε να κάνουμε κάτι νέο λοιπόν, κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα και κάτι που αγαπάμε πολύ κι εμείς. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την Peteat πριν από 3,5 χρόνια περίπου.

Μαντώ: Ήταν κάτι που είχαμε ξεκινήσει ήδη να κάνουμε εμείς στα δικά μας σκυλιά. Τους μαγειρεύαμε δηλαδή σπιτικό, μαγειρευτό φαγητό. Είχαμε ψαχτεί πολύ για το καλύτερο είδος διατροφής και είχαμε καταλήξει ότι το μαγειρευτό φαγητό με προϊόντα που είναι πιστοποιημένα για ανθρώπινη κατανάλωση είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να δώσεις στο σκυλάκι σου

Ηλέκτρα:  Ήταν μια φιλοσοφία που την υποστήριζε και ο κτηνίατρός  μας, ο κ. Ιάκωβος Κωνσταντινίδης, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για να βγάλουμε τα μενού μας και ο οποίος στήριζε πάντα το μαγειρευτό φαγητό. Έχει ειδικευτεί κιόλας στον συγκεκριμένο τομέα κι έτσι μας βοήθησε να δούμε τα οφέλη και να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ήταν δύσκολο να ξεκινήσετε μια τέτοια επιχείρηση;

Ηλέκτρα: Το δύσκολο ήταν να πάρουμε την πιστοποίηση. Αυτό το καταφέραμε με πολύ κόπο επειδή ήταν κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τότε στην Ελλάδα. Όλα έγιναν  βήμα-βήμα. Μαζί με τους υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθούσαμε για πολύ καιρό να βρούμε μια άκρη για το πώς μπορεί να αδειοδοτηθεί μια τέτοια κουζίνα.

Γιατί είναι καλύτερο το μαγειρευτό φαγητό ακόμα και από μια υψηλής ποιότητας τροφή του εμπορίου;

Ηλέκτρα: Γιατί έχουμε διαπιστώσει και από την έρευνα που έχουμε κάνει και από άρθρα που έχουμε διαβάσει για το τι επιτρέπεται να έχει μέσα η τροφή του εμπορίου, τα ζωικά υποπροϊόντα, δυστυχώς, κυριαρχούν. Η ξηρά τροφή επιτρέπεται να έχει μέσα τα αυτιά, το δέρμα… ό,τι περισσεύει δηλαδή εκτός από καθαρό κρέας τελικά.

Μαντώ: Δεν είναι παράνομο αυτό. Το ζωικό υποπροϊόν θεωρείται κατάλληλο για το σκύλο μας. Εμείς όμως δεν πιστέψαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Οπότε, προτιμάμε τα αγνά υλικά που είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, το καθαρό κρέας το οποίο δεν είναι σε μορφή κιμά έτσι ώστε να βλέπουμε την ποιότητά του και φυσικά δεν χρησιμοποιούμε πουθενά κόκαλα και ζωικά υποπροϊόντα. Επίσης, δεν προσθέτουμε συντηρητικά κι ενισχυτικά γεύσης. Άλλη μια βασική διαφορά είναι πως η ξηρά τροφή έχει περάσει τεράστια επεξεργασία για να φτάσει στη μορφή που την βλέπουμε εμείς. Αυτό που απομένει δεν έχει καμία σχέση με το φρέσκο προϊόν.

Ποιά είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείτε;

Hλέκτρα: Μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σολομό, σαρδέλα, μακαρόνια ολικής άλεσης ή ρύζι, λαχανικά εποχής όπως καρότο, κολοκυθάκι, πιπεριές, κουνουπίδι, αρακά, φασολάκια, λαχανάκια Βρυξελλών, λιναρόσπορο, αυγό, μήλο. Όλα αυτά είναι μαγειρεμένα τόσο ώστε να καταστρέφονται οι παθογόνοι οργανισμοί που ενδέχεται να κρύβονται μέσα στα τρόφιμα αλλά ταυτόχρονα να μη χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούμε θερμόμετρα όταν βράζουμε το κρέας ώστε να είμαστε σίγουρες ότι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία όπου θα είναι ασφαλές  να καταναλωθεί ακόμα κι από άνθρωπο. Όλα αυτά γίνονται πάντα με την καθοδήγηση της κτηνιατρικής και του HACCP.

Mαντώ: Χρησιμοποιούμε HACCP για το πως πρέπει να είναι η ροή μέσα στην κουζίνα, ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής κτλ. Έχει βγει ένα HACCP συγκεκριμένα για την επιχείρηση της Peteat το οποίο ακολουθούμε κατά γράμμα, κρατάμε αρχεία και λειτουργούμε όπως ακριβώς θα λειτουργούσε ένα εστιατόριο για ανθρώπους.

Ποια είναι η γνώμη σας για την barf που είναι άλλη μία τάση στο χώρο των σκυλοτροφών;

Μαντώ: Είναι κάτι που εμείς δεν υποστηρίζουμε. Εγώ δηλαδή στον σκύλο μου δεν θα έδινα ωμό φαγητό. Από εκεί και πέρα είναι στη κρίση του καθενός το τι θα επιλέξει για το σκυλάκι του. Βέβαια, παίζει ρόλο και το πόσο σίγουρος είσαι για ένα ωμό κομμάτι κρέας, για το πώς το έχει διαχειριστεί ο καθένας ώστε να μην έχουν αναπτυχθεί παθογόνοι μικροοργανισμοί και φυσικά για το πως θα το διαχειριστείς κι εσύ ο ίδιος μετά στο σπίτι σου.

Ηλέκτρα: Ακριβώς, γιατί η κατάψυξη δεν καταστρέφει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς, απλά τους αδρανοποιεί, σταματάει την ανάπτυξή τους. Ο βρασμός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να έχουμε ένα ασφαλές προϊόν.

Έχει θερμούς υποστηρικτές πάντως οι οποίοι, μέσα σε όλα τ’άλλα, λένε πως αυτή είναι η φύση του ζώου και ότι κανένα ζώο αν ήταν ελεύθερο στη φύση δεν θα έτρωγε μαγειρεμένο φαγητο.

Μαντώ: Ο σκύλος εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια είναι κοντά στον άνθρωπο. Γι‘ αυτό κι ένας σκύλος αν τον αφήσεις μόνο του στη φύση, δεν θα ζήσει όπως ο λύκος, δεν θα σκοτώσει για να φάει αλλά θα πεθάνει από την πείνα.

Ηλέκτρα: Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι ο σκύλος πρέπει να τρώει το φαγητό που φτιάχνουμε στο σπίτι μας για εμάς, γιατί αυτό θα περιέχει σάλτσες, αλάτια και διάφορα υλικά που δεν πρέπει να καταναλώνει ο σκύλος. Τα αποφάγια τα δικά μας δεν είναι κατάλληλα, ούτε μπορούν να αποτελέσουν μια πλήρη διατροφή για τον σκύλο. Το φαγητό που φτιάχνουμε στην κουζίνα της Peteat είναι μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει στο 100% τις διατροφικές του ανάγκες.

Ποια είναι τα οφέλη που έχετε δει μέχρι τώρα στα σκυλιά που προτίμησαν τη δική σας τροφή;

Ηλέκτρα: Τα οφέλη είναι άπειρα. Το σημαντικότερο είναι τα περισσότερα χρόνια ζωής και φυσικά η ευζωία. Στα σκυλιά που τρέφονται πλέον με τη δική μας τροφή βλέπουμε πως οι εξετάσεις τους είναι άψογες. Επειδή έχουμε πλέον 3,5 χρόνια στο χώρο κι έχουμε σταθερούς πελάτες, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι βλέπουμε μόνο θετικά αποτελέσματα στην υγεία του ζώου.

Μαντώ: Κι έχουμε ήδη τρανταχτά παραδείγματα. Και δεν μιλάμε για κάποιο σκυλί που ήταν υγιές κι εξακολουθεί να είναι υγιές αλλά για σκυλιά που είχαν αλλεργίες, για σκυλιά που είχαν δερματικά προβλήματα, γαστρεντερικά προβλήματα και διάφορες άλλες ασθένειες τα οποία με τη σωστή διατροφή δεν χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα πια. Έχουμε δει περίπτωση σκυλιού που έβγαζε αλλεργία στην ξηρά τροφή με κοτόπουλο αλλά όταν έτρωγε το κοτόπουλο φιλέτο που βάζουμε εμείς, δεν είχε κάποιο θέμα. Οπότε ουσιαστικά δεν ήταν αλλεργία στο κοτόπουλο αλλά σε όλα αυτά που έχουν μέσα οι τροφές του εμπορίου.

Σε σκύλους με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες παρέχετε ειδικό μενού;

Ηλέκτρα: Παρέχουμε και κλινικό διαιτολόγιο. Σε συνεργασία με τον κτηνίατρο μας ή με τον κτηνίατρο του πελάτη μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα διαιτολόγιο για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Έχουμε δηλαδή σκυλάκια που μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας ή κουτάβια ή υπερήλικα ζώα που έχουν διαφορετικές απαιτήσεις στη διατροφή τους, οπότε εκεί διαμορφώνουμε το μενού αναλόγως. Έχουμε και υποαλλεργικό μενού που φτιάχνεται με πρόβατο, ρυζάκι, πουρέ από αρακά, καρότο, μήλο και ηλιέλαιο.

Με τη διατροφή της γάτας πως και δεν έχετε ασχοληθεί;

Μαντώ: Βασικά είμαστε σκυλομάνες οπότε ασχοληθήκαμε εξαρχής με αυτό που ξέραμε καλύτερα. Η γάτα θέλει διαφορετική προσέγγιση. Έχει άλλες ανάγκες και απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που σκεφτόμαστε συνέχεια ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε και το ζητάει και ο κόσμος. Υπάρχουν όμως ακόμα κάποια θέματα που μας προβληματίζουν όπως π.χ. ο τρόπος που τρώνε οι γάτες. Μπορούμε δηλαδή να βρούμε τη συνταγή που θα αγαπήσουν αλλά το πρόβλημα είναι πως η γάτα έχει μάθει να τσιμπολογάει, να τρώει λίγο δηλαδή και να επανέρχεται στο φαγητό της μετά από πολλή ώρα. Το μαγειρευτό φαγητό δεν μπορεί να μένει στο πιατάκι όλη μέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες , επομένως ακόμα μελετάμε να βρούμε το πως θα χειριστούμε αυτές τις ιδιαιτερότητες.

Πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το φαγητό σας;

Ηλέκτρα: Από το εργαστήριό μας μας φυσικά, αλλά έχουμε και delivery που κάνει διανομές σε όλη την Αττική. Κατόπιν παραγγελίας και συνεννόησης μπορούμε να στείλουμε κι εκτός Αττικής.

Μαντώ: Είναι βασικό να πούμε πως δεν έχουμε προκατασκευασμένα προϊόντα. Ό,τι ετοιμάζεται, ετοιμάζεται επειδή υπάρχει ήδη παραγγελία και φεύγει αμέσως. Γι’ αυτό είναι καλό η παραγγελία να γίνεται 2-3 μέρες πριν, είτε στο e-shop μας είτε τηλεφωνικά, έτσι ώστε να προλάβουμε να προμηθευτούμε τα φρέσκα υλικά και να τα ετοιμάσουμε. Το φαγητό το «πακετάρουμε» σε μερίδες εξατομικευμένες και μπορεί κάποιος να πάρει ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεται. Το φαγητό μπορεί να μείνει άφοβα έως 3 ημέρες στο ψυγείο κι έως 1 μήνα στην κατάψυξη.

Πέρα από το βασικό φαγητό παρέχετε και άλλα προϊόντα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ηλέκτρα: Φτιάχνουμε και διάφορες λιχουδιές με φυσικά υλικά που μπορούν να καταναλωθούν κι από τον άνθρωπο. Είναι χειροποίητες, δεν έχουν συντηρητικά, ψήνονται σε μικρές ποσότητες κι έχουμε κι εδώ μια ποικιλία γεύσεων και ιδιοτήτων. Έχουμε τις λιχουδιές καληνύχτας με μέλι και χαμομήλι που προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, τις λιχουδιές αγάπης με cranberries και κανέλα, τις λιχουδιές εκπαίδευσης με μπέικον και μήλο, δροσερής αναπνοής με μέντα και μαϊντανό, της επιβράβευσης  και διάφορα άλλα. Έχουμε ξεκινήσει και μια καινούρια σειρά sensitive με αλεύρι ρυζιού και αλεύρι βρώμης για σκυλιά που έχουν δυσανεξία στα σιτηρά.

Μαντώ: Ύστερα από επιθυμία των πελατών μας, δημιουργήθηκε η ανάγκη να ευχαριστούμε τους φίλους μας και στα γενέθλιά τους. Ετσι λοιπόν, φτιάξαμε τουρτίτσες σε μορφή κέικ, χειροποίητες, με αγνά υλικά όπου μπορούμε να φάμε και εμείς και να την μοιραστούμε μαζί τους. Βγαίνουν σε 3 γεύσεις: μπέικον και καρότο, cranberries με κανέλα και μέλι, μπανάνα και φυστικοβούτυρο. Τις φτιάχνουμε σε διάφορα μεγέθη αλλά και σε μορφή cupcake, τα λεγόμενα pupcakes.

*Το εργαστήριο της Peteat έχει αδειοδοτηθεί από την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής – Τμήμα Υγείας των Ζώων και λειτουργεί σύμφωνα με το σύστημα HACCP.

Peteat:
Ηρακλείου 26 & Αριστοφάνους, Μεταμόρφωση,
Τηλ. Επικοινωνίας: 213 0334140,
Λίνα Θεολογίτου

Share
Published by
Λίνα Θεολογίτου