Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Το Parky.gr είναι η λύση για το αθηναϊκό parking

Κι αν υπήρχε ένας τρόπος να παρκάρει κανείς το αμάξι του με ασφάλεια και ταχύτητα, χωρίς να χάσει το ραντεβού που έχει ή να κερδίσει μια κλήση ή ακόμα χειρότερα χωρίς να αποχαιρετήσει το αμάξι του καθώς του το παίρνει ο γερανός;
parky_logo (1)
parky_logo (1)

Κάθε Αθηναίος που σέβεται τον εαυτό του έχει να διηγηθεί τουλάχιστον μια ιστορία απόλυτης ταλαιπωρίας και απρόοπτων για μια από τις πολλές φορές που προσπαθώντας να παρκάρει σ’ αυτήν την πόλη πέρασε τα βασανιστήρια του Ταντάλου! Αυτή η λύση υπάρχει, και ακούει στο όνομα Parky.gr.

Η ιδέα για το Parky.gr ξεκίνησε μέσα από την ταλαιπωρία. Η Μαρία-Ζωή Παπαϊωάννου, co-founder & business lead του Parky, ήταν καλεσμένη σ’ ένα πάρτι γενεθλίων στο κέντρο της Αθήνας, και πέρασε σχεδόν μια ώρα ψάχνοντας να βρει να παρκάρει. Τελικά, όχι μόνο δεν πρόλαβε και πολλά από το πάρτι, αλλά μάλιστα αναγκάστηκε να παρκάρει «όπως – όπως» και να χρεωθεί και κλήση. Αυτό όμως που σκεφτόταν καθώς έψαχνε να παρκάρει ήταν πως υπάρχουν άδειες θέσεις σε πιλοτές πολυκατοικιών που μένουν αχρησιμοποίητες την στιγμή που χιλιάδες οδηγοί ψάχνουν έξω από αυτές εκνευρισμένοι για μια θέση. Αυτή ακριβώς η σκέψη ήταν που την ενέπνευσε.

desktop_1

Στην συνέχεια, μετά από κάποιες εβδομάδες σκέψης πάνω στην ιδέα σε συνεργασία με τον Θοδωρή Σωτηρίου (co-founder & product lead) πρότειναν  την ιδέα τους στον start-up διαγωνισμό Athens Startup Weekend University. Σε συνεργασία με τον Χρήστο Χατζή (chief engineer)  εντάχθηκαν στο Athens Center for Entrepreneruship and Innovation, έλαβαν τεχνολογική υποστήριξη από την Microsoft, και από τον Φεβρουάριο του 2017 λάνσαραν την web πλατφόρμα φτάνοντας σε λίγες εβδομάδες περίπου 100 θέσεις σε πιλοτές, 650 users, καθημερινά bookings και παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Κοζάνη.

«Ουσιαστικά το parky.gr είναι ένα site σαν το AirBnB αλλά για parking. Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες θέσεων parking σε πολυκατοικίες οι οποίοι θέλουν να νοικιάζουν την θέση τους όταν δεν την χρησιμοποιούν (π.χ. όταν είναι στην δουλειά τους) και έτσι να κερδίζουν ένα extra εισόδημα που φτάνει τον χρόνο το ύψος ενός επιπλέον μισθού. Από την άλλη πλευρά της πλατφόρμας, οδηγοί βρίσκουν parking σε πολυκατοικίες, αποφεύγοντας το πάντα επίφοβο παρκάρισμα στο δρόμο και χωρίς εκνευρισμό και άγχος καθώς έχουν σίγουρη θέση», μας εξηγεί ο Θοδωρής Σωτηρίου.

Η λειτουργία του Parky.gr είναι πολύ απλή και εύχρηστη  για τον καθένα. Ο κάθε ιδιοκτήτης καταχωρεί δωρεάν την θέση του επιλέγοντας την διαθεσιμότητα (από λίγες ώρες μέχρι μήνες) και ορίζει ο ίδιος την τιμή ενώ επιλέγει αν θέλει να πληρώνεται μετρητά ή/και ηλεκτρονικά μέσω PayPal. Αμέσως μετά την καταχώρηση ξεκινά να δέχεται αιτήματα και να ενοικιάζει την θέση του.

team parky (1)

Οι οδηγοί που επισκέπτονται το Parky.gr, αναζητούν θέσεις parking με βάση τον προορισμό τους, συγκρίνουν τιμές και στην συνέχεια «κλείνουν» την πολυπόθητη, σωτήρια θέση. Η πληρωμή γίνεται με μετρητά ή/και ηλεκτρονικά (αναλόγως τι έχει επιλέξει ο ιδιοκτήτης) και έτσι έχουν βρει θέση πριν χρειαστεί να βγουν από το σπίτι τους.

«Τα οφέλη για ιδιοκτήτες και οδηγούς είναι σαφή: extra εισόδημα, λιγότερο άγχος, λιγότερος εκνευρισμός, λιγότερες κλήσεις… Όμως η μεγαλύτερη εικόνα είναι αυτή που μετράει: σε μια πόλη σε ώρα αιχμής στατιστικά επιβεβαιώνουν ότι το 30% της κίνησης οφείλεται σε οδηγούς που αναζητούν θέση parking και κάνουν τυχαίες βόλτες στην προσπάθεια τους να βρουν», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Θοδωρής.

Το Parky.gr όμως δεν ωφελεί μόνο τους χρήστες, αλλά έχει τεράστια οφέλη και για την ίδια την πόλη, πρακτικά αλλά και περιβαντολλογικά.  Ξαφνικά έχουμε δρόμους με λιγότερα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, λιγότερη κίνηση και γενικά μια μείωση συμφόρησης στους δρόμους. Παράλληλα, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οι οποίες συγκεντρωτικά κάθε χρόνο στις μεγάλες πόλεις μπορούν να φτάσουν τους 150 τόνους. 

Είναι, όμως, τόσο εύκολο για τον σύγχρονο άνθρωπο να εμπιστευτεί οποιοδήποτε κομμάτι της περιουσίας του σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και να συνεργαστεί με άγνωστο κόσμο; Το Parky.gr φροντίζει οι χρήστες του – τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι «πελάτες» –  να είναι διασφαλισμένοι από κάθε άποψη.

«Κρίνοντας από τα καθημερινά, πλέον, bookings πιστεύουμε πως ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός στην ιδέα του parky.gr από ότι αρχικά περιμέναμε. Εμείς ως parky αποφασίσαμε από την πρώτη μέρα να κινηθούμε με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών μας καθώς ο κόσμος εμπιστεύεται, εμμέσως πλην σαφώς, την περιουσία του στην πλατφόρμα. Θεσπίσαμε κανόνες για τους οδηγούς και για τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα για την προστασία ιδιοκτητών, δεν δημοσιοποιούμε τα προσωπικά στοιχεία τους στην πλατφόρμα χωρίς την θέληση τους. Επίσης για την ασφάλεια των οδηγών, δεν αφήνουμε καμία καταχώρηση ενεργή στο site αν δεν διαθέτει περιγραφή, ακριβή διεύθυνση και φωτογραφίες. Επίσης ενθαρρύνουμε την επικοινωνία μεταξύ οδηγών ιδιοκτητών μέσω της πλατφόρμας, ενώ σύντομα θα ενισχύσουμε με σχόλια / αξιολόγηση κάθε καταχώρηση και επίσης θέλουμε να παρέχουμε και ασφάλιση μέσω συνεργασίας με ασφαλιστική εταιρεία στο άμεσο μέλλον».

Το Parky.gr είναι η πρώτη πλατφόρμα στην Ελλάδα που παρέχει την υπηρεσία του parking. Kρίνοντας κανείς από την ζήτηση που έχει, μάλλον έλειπε πολύ καιρό. Επίσης, στις εποχές που διανύουμε η καθημερινότητα επιβάλει επιπλέον τρόπους εύρεσης εισοδήματος ή μείωσης εξόδων και το parky.gr παρέχει αυτή την λύση.

Όλα αυτά κάνουν το Parky.gr μια διαφορετική πρόταση από ο, τιδήποτε άλλο στο κομμάτι του parking. Είναι ασφαλέστερο από το παρκάρισμα στο δρόμο, ταχύτερο και με περισσότερες εναλλακτικές σε online λύσεις και ενισχύει την συνεργασία των πολιτών στο πλαίσιο του sharing economy. Είναι προσανατολισμένο στο να λύνει τις ανάγκες σε μεγάλο όγκο και να δουλεύει με νοοτροπία «win-win».

Η εποχή του Internet έχει κατaρρίψει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ πολίτη και επιχείρησης. Μέσα σε λίγα λεπτά ο καθένας μπορεί να γίνει έμπορος στο ebay, να παρέχει διαμονή μέσω airbnb, να γίνει οδηγός μέσω uber και φυσικά πολλές ακόμα δραστηριότητες, και φυσικά όχι μόνο με αυτές τις εταιρείες.

Mobile_1

«Η κουλτούρα αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος για δυο λόγους. Ο πρώτος και προφανής είναι επειδή είναι μια επικερδής διαδικασία, ο χρόνος που θα σπαταλήσει κάποιος σε αυτές τις πλατφόρμες του αποφέρει σημαντικές χρηματικές απολαβές και έτσι επιλέγει να πάρει και αυτός μέρος. Δεύτερον, διότι ο κόσμος θέλει προσωποποιημένες ανθρώπινες υπηρεσίες πλέον και όχι τυφλή συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές. Θέλει να ξέρει τον οικοδεσπότη του όταν μένει σε ένα airbnb, τον οδηγό του στις μεταφορές. Αισθάνεται, έτσι, περισσότερο μέρος μια κοινότητας και λιγότερο πελάτης που εξυπηρετήθηκε και τέλος», μας λέει ο Θοδωρής αναφορικά με τη συνεχόμενη διάδοση της κουλτούρας του  sharing economy.

To Parky.gr ξεκίνησε την πορεία του σε μια περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας όπου ο κλάδος της επιχειρηματικότητας περνούσε – και ακόμα περνάει – μια πολύ δύσκολη εποχή.

«Η επιχειρηματικότητα ήταν πάντα κάτι δύσκολο ασχέτως χώρας και οικονομικής κατάστασης. Είναι σημαντικό βέβαια να αναφέρουμε ότι η ελληνική startup σκηνή έχει κάνει αλματώδη βήματα ανάπτυξης, υπάρχουν πλέον πολλά incubators, accelerators, διαγωνισμοί για τα πρώτα βήματα μιας επιχειρηματικής ιδέας και έπειτα πληθώρα mentors με εμπειρία σε startups για υγιή ανάπτυξη. Τέλος, η χρηματοδότηση επίσης υπάρχει σε ικανοποιητικά επίπεδα με βάση το μέγεθος της αγοράς της Ελλάδος, ήδη γίνονται exits από τεχνολογικές εταιρίες και συνέργειες με εξωτερικό το οποίο με την σειρά του ωθεί σε νέα σειρά ανάπτυξης» μας εξηγεί ο Θοδωρής μιλώντας για τις δυσκολίες και την υπάρχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς.

Η ανάγκη για μια πλατφόρμα, όπως, το Parky.gr ανταποκρίνεται σε κάθε πόλη που έχει αυτοκίνητα. Από πόλη σε πόλη οι ανάγκες είναι διαφορετικές, πόσο μάλλον και από χώρα σε χώρα. Η ομάδα του Parky.gr έχοντας στο μυαλό της την εκάστοτε αναγκαία διαφοροποίηση του τελικού προϊόντος με βάση τις ανάγκες κάθε πόλης, έχει στόχο και την εξαγωγή της σε άλλες αγορές του εξωτερικού. Πράγμα, που όπως μας λένε, θέλουν να κάνουν με σταθερά βήματα και μια μεγάλη και δυνατή ομάδα που με σεβασμό στις ανάγκες κάθε αγοράς και των πολιτών της θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.